Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pomysl na bezmiesny obiad :-)

Uwielbiam warzywne obiady, lecz moj maz jest milosnikiem miesa i nie wybraza sobie zycia bez niego.Lecz nawet moj maz od czasu do czasu lubi zjesc warzywny obiad I ma kilka swoich ulubionych potraw.

 

Potraw jarskich jest wiele.Taki obiad możemy zrobić z wykorzystaniem kasz, makaronów, warzyw i rożnego rodzaju nasion takich jak: fasola oraz mniej znane dla niektórych ludzi ciecierzyca i soczewica.W następnych moich blogach chciałabym przedstawić Państwu przepisy na warzywne pasztety. Mam nadzieje, ze moje przepisy będą dla Państwa interesujące.A o to kilka ulubionych obiadów mojego męża.



Naleśniki ze szpinakiem, pieczarkami, serem feta oraz z kulkami z czerwonej soczewicy



Składniki:

naleśniki:

-maka pszenna 2 szklanki

-woda 2 szklanki

-mleko 2 % 2 szklanki

-oliwa z oliwek 2 łyżki

-sol


kotlety:

-soczewica czerwona 1 szklanka

-natka pietruszki 3 łyżki

-kolendra mielona Prymat 1 łyżka

-kmin rzymski 1,5 łyżki

-cebula biała 1 szt

-czosnek 3 ząbki

-sol, pieprz czarny mielonyPrymat do smaku

-olej do smażenia

 

farsz

-szpinak świeży 400 dag

-pieczarki 200 dag

-ser feta 10 dag

-czosnek 3 ząbki

-pieprz czarny mielony Prymat

-oliwki  pól małego słoika

-cebula biała 1 szt

-olej do smażenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Ciasto na naleśniki zmiksować blenderem żeby nie było grudek, jeżeli będzie za rzadkie to należy dodać maki, aby ciasto miało konsystencje śmietany. Następnie usmażyć naleśniki. Kotlety: soczewice namoczyć dzień wcześniej, następnie zmiksować na gładką masę z niewielka ilością wody w której się wcześniej moczyła.Do tego zetrzeć na miazgę cebule, wycisnąć przez praskę czosnek I dodać przyprawy I natkę pietruszki. Smażyć na rozgrzanym oleju male kotleciki na rumiano.

 

Farsz: Cebule posiekać I podsmażyć na oleju dodać umyty I pokrojony na drobno szpinak smażyć aż odparuje wodę. Pieczarki również podsmażyć następnie wymieszać wraz ze szpinakiem, dodać czosnek, przyprawy, ser feta oraz oliwki bez pestek.Wszystko razem dokładnie wymieszać I smarować farszem naleśniki. Na farsz nakładamy 3 kotleciki I zwijamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.Podajemy z sosem czosnkowym I pomidorami.

Nalesniki ze szpinakiem, pieczarkami,serem feta oraz kotletami z czerwonej soczewicy - medium

 

Hamburger z kotletem z kalafiora



Składniki:

kotlety:

-kalafior 1 szt

-jajko 1 szt

-koperek 2 łyżki

-natka pietruszki 2 łyżki

-maka pszenna 2,5 łyżki

-sol

-czarny pieprz mielony Prymat

-bułka tarta

-olej do smażenia

 

sos:

ketchup pół szklanki

-musztarda delikatesowa 2 łyżki

dodatkowo:

-pomidor 2 szt

-ogórki konserwowe 7 szt

-cebula czerwona 1 szt

-sałata zielona 7 liści

-bułki do hamburgera 7 szt


Sposób przygotowania:

Kalafior ugotować I przecisnąć przez praskę,dodać pozostałe składniki. Formować kotlety wielkości bułki do hamburgera I smażyć na rozgrzanym oleju.Ketchup wymieszać z musztarda. Bułki grillujemy na rumiano lub podpiekamy, smarujemy sosem z obu stron, kładziemy pokrojone w plastry ogórki, następnie kotleta, na to dajemy plaster pomidora I cebulki.Przykrywamy to liściem salaty I kładziemy gore bułki.

Hamburger  - medium

 



Krokiety z kiszona kapusta i pieczarkami



Składniki:

naleśniki:

-maka pszenna

-maka pełnoziarnista

-woda zimna 4 szklanki

-oliwa z oliwek 5 łyżek

-sol pół łyżeczki

-zioła prowansalskie 1 łyżeczka

-papryka słodka mielona 2 łyżeczki

 

farsz:

-kapusta kiszona polowa dużego słoika

-pieczarki 25 dag

-cebula biała 1 szt

-kminek mielony Prymat  2 łyżki

-sos sojowy 3 łyżki

-pieprz czarny mielony Prymat

-sol

-natka pietruszki 2 łyżki

-pieprz ziołowy 1 łyżka

-olej do smażenia

 

 

 

Sposób przygotowania:



Naleśniki: do wody dodajemy przyprawy, oliwę I pół na pół maki pszennej I pełnoziarnistej, dodajemy tyle aby powstało nam ciasto konsystencji śmietany.Ciasto miksujemy blenderem, aby nie było grudek. Następnie smażymy naleśniki.

Farsz: cebule kroimy w kostkę I podsmażamy na rumiano.Pieczarki myjemy, kroimy w plastry I również podsmażamy. Kapustę odcedzamy I kroimy na drobno, następnie łączymy z cebula, pieczarkami, przyprawami I posiekana natka pietruszki.Gotowy farsz nakładamy na naleśniki I zwijamy krokiety Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.


Weganskie Krokiety z kiszona kapusta i pieczarkami - medium

 



 



 

 

 



 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak