Potraw jarskich jest wiele.Taki obiad możemy zrobić z wykorzystaniem kasz, makaronów, warzyw i rożnego rodzaju nasion takich jak: fasola oraz mniej znane dla niektórych ludzi ciecierzyca i soczewica.W następnych moich blogach chciałabym przedstawić Państwu przepisy na warzywne pasztety. Mam nadzieje, ze moje przepisy będą dla Państwa interesujące.A o to kilka ulubionych obiadów mojego męża.
Naleśniki ze szpinakiem, pieczarkami, serem feta oraz z kulkami z czerwonej soczewicy
Składniki:
naleśniki:
-maka pszenna 2 szklanki
-woda 2 szklanki
-mleko 2 % 2 szklanki
-oliwa z oliwek 2 łyżki
-sol
kotlety:
-soczewica czerwona 1 szklanka
-natka pietruszki 3 łyżki
-kolendra mielona Prymat 1 łyżka
-kmin rzymski 1,5 łyżki
-cebula biała 1 szt
-czosnek 3 ząbki
-sol, pieprz czarny mielonyPrymat do smaku
-olej do smażenia
farsz
-szpinak świeży 400 dag
-pieczarki 200 dag
-ser feta 10 dag
-czosnek 3 ząbki
-pieprz czarny mielony Prymat
-oliwki pól małego słoika
-cebula biała 1 szt
-olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ciasto na naleśniki zmiksować blenderem żeby nie było grudek, jeżeli będzie za rzadkie to należy dodać maki, aby ciasto miało konsystencje śmietany. Następnie usmażyć naleśniki. Kotlety: soczewice namoczyć dzień wcześniej, następnie zmiksować na gładką masę z niewielka ilością wody w której się wcześniej moczyła.Do tego zetrzeć na miazgę cebule, wycisnąć przez praskę czosnek I dodać przyprawy I natkę pietruszki. Smażyć na rozgrzanym oleju male kotleciki na rumiano.
Farsz: Cebule posiekać I podsmażyć na oleju dodać umyty I pokrojony na drobno szpinak smażyć aż odparuje wodę. Pieczarki również podsmażyć następnie wymieszać wraz ze szpinakiem, dodać czosnek, przyprawy, ser feta oraz oliwki bez pestek.Wszystko razem dokładnie wymieszać I smarować farszem naleśniki. Na farsz nakładamy 3 kotleciki I zwijamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.Podajemy z sosem czosnkowym I pomidorami.
Hamburger z kotletem z kalafiora
Składniki:
kotlety:
-kalafior 1 szt
-jajko 1 szt
-koperek 2 łyżki
-natka pietruszki 2 łyżki
-maka pszenna 2,5 łyżki
-sol
-czarny pieprz mielony Prymat
-bułka tarta
-olej do smażenia
sos:
ketchup pół szklanki
-musztarda delikatesowa 2 łyżki
dodatkowo:
-pomidor 2 szt
-ogórki konserwowe 7 szt
-cebula czerwona 1 szt
-sałata zielona 7 liści
-bułki do hamburgera 7 szt
Sposób przygotowania:
Kalafior ugotować I przecisnąć przez praskę,dodać pozostałe składniki. Formować kotlety wielkości bułki do hamburgera I smażyć na rozgrzanym oleju.Ketchup wymieszać z musztarda. Bułki grillujemy na rumiano lub podpiekamy, smarujemy sosem z obu stron, kładziemy pokrojone w plastry ogórki, następnie kotleta, na to dajemy plaster pomidora I cebulki.Przykrywamy to liściem salaty I kładziemy gore bułki.
Krokiety z kiszona kapusta i pieczarkami
Składniki:
naleśniki:
-maka pszenna
-maka pełnoziarnista
-woda zimna 4 szklanki
-oliwa z oliwek 5 łyżek
-sol pół łyżeczki
-zioła prowansalskie 1 łyżeczka
-papryka słodka mielona 2 łyżeczki
farsz:
-kapusta kiszona polowa dużego słoika
-pieczarki 25 dag
-cebula biała 1 szt
-kminek mielony Prymat 2 łyżki
-sos sojowy 3 łyżki
-pieprz czarny mielony Prymat
-sol
-natka pietruszki 2 łyżki
-pieprz ziołowy 1 łyżka
-olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Naleśniki: do wody dodajemy przyprawy, oliwę I pół na pół maki pszennej I pełnoziarnistej, dodajemy tyle aby powstało nam ciasto konsystencji śmietany.Ciasto miksujemy blenderem, aby nie było grudek. Następnie smażymy naleśniki.
Farsz: cebule kroimy w kostkę I podsmażamy na rumiano.Pieczarki myjemy, kroimy w plastry I również podsmażamy. Kapustę odcedzamy I kroimy na drobno, następnie łączymy z cebula, pieczarkami, przyprawami I posiekana natka pietruszki.Gotowy farsz nakładamy na naleśniki I zwijamy krokiety Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.