Często nie mamy czasu na przygotowanie skomplikowanego obiadu, najczęstszym powodem jest po prostu praca, w której przebywamy wiele godzin. Czasem nasze pociechy nie pozwalają nam zrobić obiadu, a czasem po prostu nie chcemy spędzać długiego czasu w kuchni, bo ten czas wolimy spędzić z najbliższymi. Wtedy z pomocą przychodzą nam przepisy na ekspresowe obiady, które zajmują naprawdę mało czasu w kuchni, a są równie pyszne. Zapraszam na kilka moich przepisów na szybki obiad, który z pewnością posmakuje Waszej rodzinie.
Pizza jajeczna na chlebie tostowym
Składniki:
jajka 6 szt,
chleb tostowy 6 kromek,
papryka czerwona pół szt,
kukurydza konserwowa 5 łyżek,
ser żółty cheddar starty 1 szklanka,
boczek wędzony 250 g,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Jajka roztrzepujemy widelcem. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do jajek razem ze startym serem oraz kukurydzą. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy kromki chleba tostowego bez skórki. Następnie na chleb wylewamy masę jajeczną. Piekarnik rozgrzewamy. Pizzę pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 min.
Noodles z kurczakiem, pieczarkami i warzywami
Składniki:
makaron Noodles 250 g,
pieczarki 350 g,
cebula czerwona lub biała 1 szt,
pierś z kurczaka 300 g,
papryka czerwona 1 szt,
papryka zielona pół szt,
papryka żółta pół szt,
brokuł 250 g,
kukurydza konserwowa pół puszki,
czosnek 1 ząbek,
sos sojowy 3 łyżki,
trawa cytrynowa mielona pół łyżeczki,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
kurkuma 1 łyżeczka,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do cebuli. Podsmażamy przez chwilę, następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz przyprawy. Brokuła dzielimy na różyczki, zalewamy wrzątkiem, solimy, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Gdy pieczarki i papryka będą miękkie to dodajemy odcedzoną kukurydzę, brokuła, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz 2 łyżki sosu sojowego. Wszystko przyprawiamy do smaku.
Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Do kurczaka dodajemy odrobinę kurkumy, sos sojowy oraz sól i pieprz do smaku. Usmażonego kurczaka łączymy z warzywami.
Makaron zalewamy wrzątkiem i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie makaron odcedzamy i łączymy z kurczakiem, warzywami i pieczarkami. Mam nadzieję, że Wam posmakuje :-)
Ekspresowe krokiety z chleba tostowego z pieczarkami i mozzarellą
Składniki:
chleb tostowy 10 kromek,
farsz:
pieczarki 350 g,
cebula 1 szt,
mozzarella 100 g,
zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki,
sol i pieprz do smaku,
dodatkowo:
jajko 1 szt,
bułka tarta do obtoczenia,
papryka słodka mielona pół łyżeczki,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Pieczarki myjemy, (nie obieramy), ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do cebulki. Dodajemy zioła prowansalskie i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy do momentu aż pieczarki odparują wodę.
Z chleba tostowego odkrawamy skórki i wałkujemy na cienki płat.
Mozzarelle kroimy w paski.
Na chleb nakładamy farsz pieczarkowy i jeden pasek sera. Zwijamy w rulon.
Do roztrzepanego jajka dodajemy paprykę w proszku i mieszamy.
Krokiety obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, następnie odstawiamy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionym sosem.