Filety z kurczaka najczęściej przez nas lubiane i spożywane. Wiadomo nie od dziś , że najlepszym mięsem z kurczaka jest kurczak z własnego chowu , ale nie każdy ma taką możliwość. Sposobów przygotowania kurczaka jest bardzo dużo można by wymieniać godzinami. Najbardziej popularnym sposobem przygotowania kurczaka jest : kurczak pieczony w całości , różnego rodzaju roladki z piersi kurczaki , galaretki wytrawne , zapiekane mięsko kurczaka w cieście francuskim , różnego rodzaju sałatki z kurczakiem oraz wiele innych możliwości. Kurczaka można przygotować poprzez ugotowanie , duszenie , grillowanie a także pieczone w piekarniku lub smażone na małym ogniu na patelni.
Główne zalety :
- bardzo duża zawartość białka
- mała zawartość tłuszczu
- zawiera liczne witaminy z grupy B
- zawiera cynk , potas a także magnez
Zapraszam na przepisy z wykorzystaniem filetów z kurczaka
Filety z kurczaka z mozzarellą i boczkiem
Składniki :
• filet z kurczaka 1 duży
• mozzarella w kulce 1
• boczek wędzony 2-3 plasterki
• szpinak świeży 3 liście
• sól morska
• czarny pieprz mielony Prymat
• słodka papryka Prymat
Wykonanie :
Piersi z kurczaka myjemy osuszamy następnie oczyszczamy z niepotrzebnych tłuszczyków i włókien. Następnie nacieramy fileta wszystkimi przyprawami. Fileta nacinamy wzdłuż następnie mozzarellę owijamy w liście szpinaku I zwijamy w kieszonki. Następnie każdą pierś z kurczaka owijamy boczkiem. I posypujemy jeszcze raz przyprawami. Obsmażamy fileta na patelni z każdej strony. Obsmażonego fileta wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Kotlet w panierce ziemniaczanej
Składniki :
-
filet z kurczaka 2
-
ziemniaki 5
-
sól
-
pieprz czarny mielony
-
cebula biała 1 duża
-
ząbek czosnku 1
-
mąka pszenna 2 łyżki
-
jajko 1
-
sól ziołowa
Wykonanie :
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę oraz czosnek również ścieramy na tarce . Dodajemy resztę składników (oprócz fileta ) i dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. Filety z kurczaka opłukać pod bieżącą i osuszyć. Po osuszeniu rozbić. filety oprószyć solą oraz pieprzem. Gotowe filety obtaczamy w masie ziemniaczanej. Gotowe dajemy na rozgrzaną patelnię. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Tarta z filetem kurczaka
Składniki na ciasto:
• mąka tortowa 40 dag
• masło 20 dag
• żółtka 2
• sól 1 płaska łyżeczka
• woda 75 ml
Składniki na nadzienie:
• papryka czerwona 1 duża
• filet z kurczaka 1 większy
• cebula 1 mała
• ogórek kiszony 2
• kukurydza w puszce 1/2 szklanki
• ser żółty plastry 25
Wykonanie:
Składniki na ciasto, wszystkie ze sobą łączymy. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po wyciągnięciu ciasto dajemy do foremki na tarte zagniatamy w foremce. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem. Ciasto podpiekamy około 10-15 minut temperatura 170-180 stopni. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki oprószamy w przyprawach i smażymy do miękkości. Dodajemy pokrojoną paprykę oraz cebulkę i jeszcze chwilkę całość dusimy. Na podpieczoną tarte dajemy wszystkie składniki z nadzienia oraz podsmażonego kurczaka paprykę i cebulkę. Na sam wierzch tarty układamy ser żółty. Gotową tartę wstawiamy do piekarnika na około 15-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Bułeczki z filetem z kurczaka
Składniki na ciasto :
mąka pszenna 3 szklanki
letnia woda niepełna szklanka
olej 3 łyżki
drożdże świeże 10 g
sól ½ łyżeczki
mleko 3.2% ½ szklanki
Składniki na nadzienie :
pierś z kurczaka 2 większe
pieprz
sól
przyprawa do kurczaka
olej do smażenia
Wykonanie :
Wszystkie składniki na ciasto dać do misy robota i włączyć na najwyższe obroty. Po wyrobieniu ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Kurczaka opłukać osuszyć , pokroić w kostkę oprószyć w przyprawach sól ,pieprz oraz przyprawa do kurczaka. Na rozgrzaną patelnię dać kurczaka i smażyć do miękkości.
Ciasto wyjąć udzierać małe kulki dawać w środek usmażone kawałki kurczaka i formułować na bułeczki. Gotowe bułeczki wstawić do piekarnika na 15-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Złocisty kotlet w panierce z płatków oraz słonecznikiem
-
filet z kurczaka 3
-
płatki kukurydziane 1 szklanka
-
słonecznik łuskany 1/2 szklanki
-
jajko
-
olej do smażenia
-
sól do smaku
-
Pieprz czarny- MŁYNEK
-
słodka papryka Prymat
Wykonanie :
Filet opłukać pod bieżącą wodą , następnie osuszyć. Po osuszeniu dobrze robić. Fileta oprószamy dokładnie z każdej przyprawami. Jajko rozbić dodać odrobinę soli oraz pieprzu i wymieszać dobrze. W jaku namoczyć fileta następnie w dać go do miski z płatkami a później ze słonecznikiem(słoneczniki dajemy do woreczka i dobrze rozbijamy na wiórki). Panierowane filety dajemy na rozgrzaną patelnie i smażymy na złoty kolor.