Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pomysł na fileta z kurczaka

Filety z kurczaka najczęściej przez nas lubiane i spożywane. Wiadomo nie od dziś , że najlepszym mięsem z kurczaka jest kurczak z własnego chowu , ale nie każdy ma taką możliwość. Zapraszam na smaczne przepisy z wykorzystaniem filetów.

Filety z kurczaka najczęściej przez nas lubiane i spożywane. Wiadomo nie od dziś , że najlepszym mięsem z kurczaka jest kurczak z własnego chowu , ale nie każdy ma taką możliwość. Sposobów przygotowania kurczaka jest bardzo dużo można by wymieniać godzinami. Najbardziej popularnym sposobem przygotowania kurczaka jest : kurczak pieczony w całości , różnego rodzaju roladki z piersi kurczaki , galaretki wytrawne , zapiekane mięsko kurczaka w cieście francuskim , różnego rodzaju sałatki z kurczakiem oraz wiele innych możliwości. Kurczaka można przygotować poprzez ugotowanie , duszenie , grillowanie a także pieczone w piekarniku lub smażone na małym ogniu na patelni.

Główne zalety :

- bardzo duża zawartość białka

- mała zawartość tłuszczu

- zawiera liczne witaminy z grupy B

- zawiera cynk , potas a także magnez

Zapraszam na przepisy z wykorzystaniem filetów z kurczaka

Filety z kurczaka z mozzarellą i boczkiem

Pomysł na fileta z kurczaka

Składniki :

• filet z kurczaka 1 duży
• mozzarella w kulce 1
• boczek wędzony 2-3 plasterki
• szpinak świeży 3 liście
• sól morska
• czarny pieprz mielony Prymat
• słodka papryka Prymat

Wykonanie :

Piersi z kurczaka myjemy osuszamy następnie oczyszczamy z niepotrzebnych tłuszczyków i włókien. Następnie nacieramy fileta wszystkimi przyprawami. Fileta nacinamy wzdłuż następnie mozzarellę owijamy w liście szpinaku I zwijamy w kieszonki. Następnie każdą pierś z kurczaka owijamy boczkiem. I posypujemy jeszcze raz przyprawami. Obsmażamy fileta na patelni z każdej strony. Obsmażonego fileta wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Kotlet w panierce ziemniaczanej

Kotlet w panierce ziemniaczanej - medium

Składniki :

  • filet z kurczaka 2 
     
  • ziemniaki 5 
     
  • sól
     
  • pieprz czarny mielony
     
  • cebula biała 1 duża
     
  • ząbek czosnku 1 
     
  • mąka pszenna 2 łyżki
     
  • jajko 1 
     
  • sól ziołowa

Wykonanie :

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę oraz czosnek również ścieramy na tarce . Dodajemy resztę składników (oprócz fileta ) i dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. Filety z kurczaka opłukać pod bieżącą i osuszyć. Po osuszeniu rozbić. filety oprószyć solą oraz pieprzem. Gotowe filety obtaczamy w masie ziemniaczanej. Gotowe dajemy na rozgrzaną patelnię. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.

Tarta z filetem kurczaka

Pomysł na fileta z kurczaka

Składniki na ciasto:
• mąka tortowa 40 dag
• masło 20 dag
• żółtka 2
• sól 1 płaska łyżeczka
• woda 75 ml

Składniki na nadzienie: 
• papryka czerwona 1 duża
• filet z kurczaka 1 większy
• cebula 1 mała
• ogórek kiszony 2
• kukurydza w puszce 1/2 szklanki
• ser żółty plastry 25

Wykonanie:

Składniki na ciasto, wszystkie ze sobą łączymy. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po wyciągnięciu ciasto dajemy do foremki na tarte zagniatamy w foremce. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem. Ciasto podpiekamy około 10-15 minut temperatura 170-180 stopni. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki oprószamy w przyprawach i smażymy do miękkości. Dodajemy pokrojoną paprykę oraz cebulkę i jeszcze chwilkę całość dusimy. Na podpieczoną tarte dajemy wszystkie składniki z nadzienia oraz podsmażonego kurczaka paprykę i cebulkę. Na sam wierzch tarty układamy ser żółty. Gotową tartę wstawiamy do piekarnika na około 15-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Bułeczki z filetem z kurczaka

Bułeczki z kawałkami kurczaka  - medium

Składniki na ciasto :

mąka pszenna 3 szklanki
letnia woda niepełna szklanka
olej 3 łyżki
drożdże świeże 10 g
sól ½ łyżeczki
mleko 3.2% ½ szklanki

Składniki na nadzienie :

pierś z kurczaka 2 większe
pieprz
sól
przyprawa do kurczaka
olej do smażenia

Wykonanie :

Wszystkie składniki na ciasto dać do misy robota i włączyć na najwyższe obroty. Po wyrobieniu ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Kurczaka opłukać osuszyć , pokroić w kostkę oprószyć w przyprawach sól ,pieprz oraz przyprawa do kurczaka. Na rozgrzaną patelnię dać kurczaka i smażyć do miękkości.

Ciasto wyjąć udzierać małe kulki dawać w środek usmażone kawałki kurczaka i formułować na bułeczki. Gotowe bułeczki wstawić do piekarnika na 15-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Złocisty kotlet w panierce z płatków oraz słonecznikiem

Złocisty kotlet w panierce z płatków oraz słonecznikiem - medium

  • filet z kurczaka 3 
     
  • płatki kukurydziane 1 szklanka
     
  • słonecznik łuskany 1/2 szklanki
     
  • jajko
     
  • olej do smażenia
     
  • sól do smaku
     
  • Pieprz czarny- MŁYNEK
     
  • słodka papryka Prymat

Wykonanie :

Filet opłukać pod bieżącą wodą , następnie osuszyć. Po osuszeniu dobrze robić. Fileta oprószamy dokładnie z każdej przyprawami. Jajko rozbić dodać odrobinę soli oraz pieprzu i wymieszać dobrze. W jaku namoczyć fileta następnie w dać go do miski z płatkami a później ze słonecznikiem(słoneczniki dajemy do woreczka i dobrze rozbijamy na wiórki). Panierowane filety dajemy na rozgrzaną patelnie i smażymy na złoty kolor.

Maridka19 07.10.2016 17:09
@bietka o tak ta tarta jest przepyszna :) Polecam wypróbować :)
bietka 06.10.2016 21:19
smaczne propozycje, a najlepsza Tarta z filetem kurczaka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak