Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pomysł na idealny sernik

Przepisy na serniki jest wiele. Często mamy problem z sernikami na serze z wiaderka. Ten jest rewelacyjny.

Przepis na ten sernik dostałam od mojej bratowej.

Ja postanowiłam upiec go i użyłam sera takiego z wanilia, który jest bardziej rzadki od takiego mielonego.

Jak dla mnie jest rewelacja.

Myślę, że ten sernik nie może się udać.

Zapraszam więc po przepis, może się skusicie ?

 

Sernik z wiaderka

Pomysł na idealny sernik

 

Ciasto :
3/4 szk mąki pszennej typ 500 
3/4 kostki miękkiego masła
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
 
Masa serowa :
1 kg serka waniliowego z wanilią ( w wiaderku )
6 żółtek
2 cukry waniliowe
3 budynie śmietankowe
3/4 szk oleju
1 i 1/2 szk mleka
 
Piana :
9 białek
1 szk cukru
 
Dno tortownicy o wymiarach  34 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki ciasta połączyć mikserem i rozsmarować na dnie blachy.
Składniki masy serowej wymieszać także mikserem.
Białka ubić dodając porcjami cukier, potem dodać pianę do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na cieście.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec sernik 55-60 minut.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i w nim wystudzić sernik.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
 
UWAGA !!!
Sernik podczas pieczenia mocno wyrasta i blaszka powinna być dość wysoka.
Użyłam serka waniliowego z wanilią.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak