Przepisy na serniki jest wiele. Często mamy problem z sernikami na serze z wiaderka.
Ten jest rewelacyjny.
Przepis na ten sernik dostałam od mojej bratowej.
Ja postanowiłam upiec go i użyłam sera takiego z wanilia, który jest bardziej rzadki od takiego mielonego.
Jak dla mnie jest rewelacja.
Myślę, że ten sernik nie może się udać.
Zapraszam więc po przepis, może się skusicie ?
Ciasto :
3/4 szk mąki pszennej typ 500
3/4 kostki miękkiego masła
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
Masa serowa :
1 kg serka waniliowego z wanilią ( w wiaderku )
6 żółtek
2 cukry waniliowe
3 budynie śmietankowe
3/4 szk oleju
1 i 1/2 szk mleka
Piana :
9 białek
1 szk cukru
Dno tortownicy o wymiarach 34 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki ciasta połączyć mikserem i rozsmarować na dnie blachy.
Składniki masy serowej wymieszać także mikserem.
Białka ubić dodając porcjami cukier, potem dodać pianę do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na cieście.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec sernik 55-60 minut.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i w nim wystudzić sernik.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
UWAGA !!!
Sernik podczas pieczenia mocno wyrasta i blaszka powinna być dość wysoka.
Użyłam serka waniliowego z wanilią.