Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pomysł na kruche ciasteczka z owocami

Kruche ciasteczka są pachnące i rozpływają się w ustach. Owoce którymi są nadziane nadają im rewelacyjnego smaku.

Przygotowując ciastka w naszym domu, możemy zaangażować calą  rodzinę do pomocy. W szczególności największą radość w przygotowywaniu ciastek będą miały nasze dzieci.

Ciastka kruche możemy przygotować na wiele sposobów. Moją  ulubioną  wersją  są ciastka z owocami, które dzisiaj przedstawiam. Zachęcam do wypróbowania.

 

Bardzo kruche ciasteczka maślane z gruszką

Składniki:

Ciasto:

- maka pszenna 2 szklanki,

- masło 1 kostka,

- śmietana 18% 2 łyżki,

Nadzienie:

- gruszki 3 szt,

Dodatkowo:

- cukier puder,

- maka pszenna do podsypywania,

Sposób przygotowania:

Mąkę siekamy nożem ze śmietaną i masłem. Następnie zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto chłodzimy w lodowce przez 30 min. Gruszki obieramy i kroimy w małe kawałki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, cały czas podsypując mąka, aby nie przykleiło się do stolnicy. Z ciasta wykrawamy kołeczka dowolnego kształtu. Ja wycinałam kolka kieliszkiem do wina. Na każdy krążek nakładamy dwa kawałki gruszki i zlepiamy tylko środek ciastka. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy 15 min w 170 stopniach. Upieczone i ostudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem. 

Bardzo kruche ciasteczka maslane z gruszką - medium

 

 

Kakaowe ciasteczka z mango

Składniki:

- maka pszenna 2 szklanki,

- masło 150 g,

- kakao 2 łyżki,

- cukier drobny pół szklanki,

- proszek do pieczenia pół łyżeczki,

- śmietana 18% 1 łyżka,

- olejek migdałowy kilka kropel,

- mango pół szt,

- jajko 1 szt,

Sposób przygotowania:

Mąke i kakao siekamy z zimnym masłem. Dodajemy jajko, cukier, olejek migdałowy, śmietanę, proszek do pieczenia i wciąż siekamy nożem ciasto. Następnie zagniatamy rekami i wkładamy do lodówki na 30 min.Mango obieramy i kroimy w kostkę. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kwadraty.Na każdy kwadrat układamy kostkę mango i zlepiamy ze sobą naprzeciwlegle boki.Ciastka układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na 15 min i pieczemy w temperaturze 170 stopni.Gdy ciasteczka wystygną to posypujemy je cukrem pudrem. 

Kakaowe ciasteczka z mango - medium

 

 

 

Kruche pierożki z jabłkiem i cynamonem

Składniki:

- maka pszenna 2 szklanki.

- masło 15 dag,

- śmietana 18% 1 łyżka,

- jajko 1 szt,

- cukier drobny pół szklanki,

- cukier waniliowy 1 łyżeczka,

- skorka z cytryny łyżka,

- proszek do pieczenia pół łyżeczki,

Nadzienie:

- jabłka 3 szt,

- cynamon 1,5 łyżeczki,

Polewa:

czekolada mleczna pół tabliczki,

- mleko 2% 3 łyżki,

Posypka:

- orzechy włoskie pół szklanki,

Sposób przygotowania:

Ciasto: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i siekamy nożem ciasto.Kiedy masło będzie już dokładnie posiekane z maka, należy ciasto zagnieść szybko rekami. Następnie wkładamy go do lodówki na 30min. Jabłka obieramy i kroimy w male kwadraty, mieszamy je z cynamonem.Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka.Na każde kolko nakładamy po dwa kawałki jabłka i zlepiamy tak jak pieroga,Układamy na wyłożonej papierem blaszce.Wstawiamy do piekarnika na 170 stopni i pieczemy 15 min.
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w mleku na małym ogniu, mieszamy i polewamy nią gotowe ciasteczka.
Orzechy włoskie siekamy, podprażamy na suchej patelni i posypujemy ciastka. 

 

Kruche pierożki z jabłkiem i cynamonem - medium

 

 

 

MniamMniamA 17.11.2016 15:19
Ciekawy pomysł na smaczne kruche ciasteczka. Zdecydowanie muszę wyprówać ! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak