Przygotowując ciastka w naszym domu, możemy zaangażować calą rodzinę do pomocy. W szczególności największą radość w przygotowywaniu ciastek będą miały nasze dzieci.
Ciastka kruche możemy przygotować na wiele sposobów. Moją ulubioną wersją są ciastka z owocami, które dzisiaj przedstawiam. Zachęcam do wypróbowania.
Bardzo kruche ciasteczka maślane z gruszką
Składniki:
Ciasto:
- maka pszenna 2 szklanki,
- masło 1 kostka,
- śmietana 18% 2 łyżki,
Nadzienie:
- gruszki 3 szt,
Dodatkowo:
- cukier puder,
- maka pszenna do podsypywania,
Sposób przygotowania:
Mąkę siekamy nożem ze śmietaną i masłem. Następnie zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto chłodzimy w lodowce przez 30 min. Gruszki obieramy i kroimy w małe kawałki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, cały czas podsypując mąka, aby nie przykleiło się do stolnicy. Z ciasta wykrawamy kołeczka dowolnego kształtu. Ja wycinałam kolka kieliszkiem do wina. Na każdy krążek nakładamy dwa kawałki gruszki i zlepiamy tylko środek ciastka. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy 15 min w 170 stopniach. Upieczone i ostudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem.
Kakaowe ciasteczka z mango
Składniki:
- maka pszenna 2 szklanki,
- masło 150 g,
- kakao 2 łyżki,
- cukier drobny pół szklanki,
- proszek do pieczenia pół łyżeczki,
- śmietana 18% 1 łyżka,
- olejek migdałowy kilka kropel,
- mango pół szt,
- jajko 1 szt,
Sposób przygotowania:
Mąke i kakao siekamy z zimnym masłem. Dodajemy jajko, cukier, olejek migdałowy, śmietanę, proszek do pieczenia i wciąż siekamy nożem ciasto. Następnie zagniatamy rekami i wkładamy do lodówki na 30 min.Mango obieramy i kroimy w kostkę. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kwadraty.Na każdy kwadrat układamy kostkę mango i zlepiamy ze sobą naprzeciwlegle boki.Ciastka układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na 15 min i pieczemy w temperaturze 170 stopni.Gdy ciasteczka wystygną to posypujemy je cukrem pudrem.
Kruche pierożki z jabłkiem i cynamonem
Składniki:
- maka pszenna 2 szklanki.
- masło 15 dag,
- śmietana 18% 1 łyżka,
- jajko 1 szt,
- cukier drobny pół szklanki,
- cukier waniliowy 1 łyżeczka,
- skorka z cytryny łyżka,
- proszek do pieczenia pół łyżeczki,
Nadzienie:
- jabłka 3 szt,
- cynamon 1,5 łyżeczki,
Polewa:
czekolada mleczna pół tabliczki,
- mleko 2% 3 łyżki,
Posypka:
- orzechy włoskie pół szklanki,
Sposób przygotowania:
Ciasto: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i siekamy nożem ciasto.Kiedy masło będzie już dokładnie posiekane z maka, należy ciasto zagnieść szybko rekami. Następnie wkładamy go do lodówki na 30min. Jabłka obieramy i kroimy w male kwadraty, mieszamy je z cynamonem.Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka.Na każde kolko nakładamy po dwa kawałki jabłka i zlepiamy tak jak pieroga,Układamy na wyłożonej papierem blaszce.Wstawiamy do piekarnika na 170 stopni i pieczemy 15 min.
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w mleku na małym ogniu, mieszamy i polewamy nią gotowe ciasteczka.
Orzechy włoskie siekamy, podprażamy na suchej patelni i posypujemy ciastka.