Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pomysł na pyszny sernik

Sernik to obowiązkowe ciasto w moim domu na każdą okazje. Moja rodzina uwielbia serniki w każdym wydaniu...mogą być pieczone, na zimno lub gotowane.

Sernik to niewątpliwie ciasto, które w moim domu przygotowuje najczęściej. Uwielbiam je szczególnie za to, że wystarczy zmienić w nich jeden składnik, a ich smak zmienia się na całkowicie inny. Zapraszam do wypróbowania moich propozycji na to wspaniałe ciasto w nieco innych i nie tradycyjnych odsłonach. 

 

 

Sernik jaglany na zimno

 

Ciasto smakuje wybornie! Smak tego ciasta różni się od sernika z twarogu, ale jest naprawdę równie smaczny.Uwielbiam połączenie zdrowych smakołyków o niepowtarzalnym smaku.

 

Spód ciasta zrobiłam z daktyli i orzechów włoskich, masę a'la serową zrobiłam z kaszy jaglanej z dodatkiem mleka kokosowego, masła orzechowego oraz skórki z pomarańczy, a wierzch ciasta ozdobiłam truskawkami i oblałam galaretką...

 

Masa z kaszy jaglanej jest dosyć muląca, więc ciasto doskonale komponuje się ze świeżymi truskawkami i galaretką. Jagielnik odpowiedni jest dla osób na diecie bezglutenowej. 

Takie ciasto można jeść bez wyrzutów sumienia :-)

 

Pomysł na pyszny sernik

 

 

Składniki (tortownica 24 cm):

spód 14 daktyli,

orzechy włoskie 1 szklanka,

olej kokosowy 3 łyżki,


masa:

kasza jaglana 2 szklanki,

woda 2 szklanki,

mleko kokosowe 1 puszka 400 ml,

cukier Diamant 7 łyżek,

masło orzechowe 6 łyżek,

skórka z pomarańczy starta 1 łyżeczka,


dodatkowo:

truskawki 350 g,

galaretka truskawkowa (wegańska) 1 szt,


Sposób przygotowania:

Daktyle zalać gorącą wodą i moczyć przez 45 min. Następnie daktyle i orzechy włoskie miksujemy w malakserze z dodatkiem rozpuszczonego oleju kokosowego. Gotową masę wykładamy na spód tortownicy i dokładnie dociskamy.

Kaszę jaglaną zalewamy dwoma szklankami wrzątku i gotujemy do miękkości, co jakiś czas kaszę należy pomieszać. Ugotowaną kaszę odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Do kaszy dodajemy mleko kokosowe, cukier, skórkę z pomarańczy oraz masło orzechowe i miksujemy wszystko razem na gładki krem. Masę wykładamy na gotowy spód i równomiernie rozsmarowujemy. 

Truskawki kroimy w plastry i układamy na masie (boki truskawek odrzucałam.) 

Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody, gdy zacznie tężeć to delikatnie wylewamy ją na wierzch ciasta.

 

 

Mini serniczki a'la Snickers

 

Myślę, że każdy z Was miał okazje spróbować słynnych batonów Snickers ”. W związku z tym, że jestem ogromną fanką tych batonów, to postanowiłam przygotować mini serniczki na własnie wzór tego batona. Do masy serowej dodałam pyszne masło orzechowe, a wierzch obficie oblałam domowym karmelem i posypałam solonymi orzeszkami.

Pomysł na pyszny sernik

 Składniki na 18 mini serniczków:

 

spód:

 

ciasteczka maślane 15 dag,

 

masło 5 dag,

 


masa serowa:

 

ser biały z wiaderka 0,5 kg,

 

masło 5 dag,

 

cukier puder 3/4 szklanki,

 

masło orzechowe 5 łyżek,

 

jajka 3 szt,

 

mąka ziemniaczana 1,5 łyżki,

 


karmel:

 

cukier 1 szklanka,

 

woda 1/4 szklanki,

 

masło 5 dag,

 

śmietanka 100 ml,

 


dodatkowo:

 

orzechy ziemne do dekoracji,

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Ciasteczka miksujemy w malakserze lub rozdrabniamy ręcznie. Masło rozpuszczamy, następnie łączymy z ciasteczkami, mieszamy do połączenia. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej papilotki nakładamy ciasteczka i ugniatamy za pomocą łyżeczki.

 

Do sera dodajemy jajka, cukier, masło orzechowe i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy wszystko razem. Masę nakładamy do foremek. Pieczemy przez 15 min w 180 stopniach, następnie obniżamy temperaturę na 125 stopni i pieczemy jeszcze przez 45 min. Chłodzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy serniczki ostygną to wkładamy je do lodówki. 

 

Następnie przygotowujemy karmel.

 

Palnik ustawiamy na największą moc. Do garnka wsypujemy cukier, nalewamy wodę i stawiamy na palnik ( nie mieszamy, ani nie dotykamy!). W garnku umieszczamy termometr cukierniczy, gdy temperatura wyniesie 170 stopni to ściągamy garnek z palnika, jeśli przekroczymy tą temperaturę to karmel będzie miał gorzki smak. Kolor karmelu powinien mieć bursztynowy kolor. 

 

Do karmelu dodajemy masło oraz śmietankę. Mieszamy i stawiamy na palnik, ale tym razem ustawiamy małą moc palnika. Gotujemy 1-2 min. Gotowy karmel odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Następnie karmelem polewamy serniczki. Na wierzchu układamy orzeszki ziemne. Serniczki należy przechowywać w lodówce. 

 

 

Sernik na zimno z musem truskawkowym i bitą śmietaną

 

Ser twarogowy z musem truskawkowym i bitą śmietaną to idealne połączenie. Nie tylko smak tego ciasta jest zaskakujący, ale również jego wygląd. Dzięki zastosowaniu trzech różnego koloru mas i kremu ciasto prezentuje się bardzo efektownie. Sernik bez pieczenia jest bardzo szybki do zrobienia, także zabierajmy się za przepis! Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Wszystkim łasuchom życzę smacznego.

Pomysł na pyszny sernik

 

Składniki:

 

spód:

 

ciasteczka maślane 15 dag,  ja użyłam ciastek z polewą czekoladową,

 

masło 5 dag,

 


warstwa serowa:

 

ser twarogowy z wiaderka pół kg,

 

śmietanka 36% 200 ml,

 

cukier puder 5 łyżek,

 

galaretka truskawkowa lub wiśniowa 1 opakowanie,

 


mus truskawkowy:

 

truskawki mrożone lub świeże pół kg,

 

cukier puder 3 łyżki,

 

galaretka truskawkowa lub wiśniowa 2 szt,

 


bita śmietana:

 

śmietanka 36% 250 ml,

 

cukier puder 4 łyżki,

 


dodatkowo:

 

truskawki świeże do dekoracji,

 


Sposób przygotowania ( tortownica o średnicy 24 cm):

 

Masło rozpuszczamy. Ciastka rozdrabniamy w malakserze lub kruszymy ręcznie, następnie łączymy z rozpuszczonym masłem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy ciastkami, należy je mocno docisnąć do spodu. Blaszkę wstawiamy do lodówki na  30 min. 

 

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, następnie łączymy delikatnie z twarogiem. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Gdy galaretka zacznie tężeć, to stopniowo dodajemy ją do sera, mieszamy i wykładamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do lodówki, aż masa zastygnie.

 

Truskawki rozmrażamy, miksujemy blenderem, następnie dodajemy cukier puder i stawiamy na palnik. Gdy mus zacznie się gotować to ściągamy z palnika i dodajemy dwie galaretki. Mus energicznie mieszamy do momentu, aż galaretki się rozpuszczą i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy mus zacznie tężeć i będzie już bardzo gęsty to wylewamy go na zastygniętą masę serową. 

 

Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier puder, miksujemy i wykładamy bitą śmietanę na mus truskawkowy. 

 

Wierzch ciasta dekorujemy świeżymi truskawkami.

 

Smacznego :-) 

 

 

 

bietka 06.10.2017 14:49
ja to uwielbiam wszystkie serniki : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak