Sałatki są szybkie w przygotowaniu i możemy je przygotować z tego co mamy w domu. Możemy użyć warzyw świeżych lub ze słoika. Wystarczy pokroić warzywa, polać sosem i gotowe!
Rodzajów sałatek jest mnóstwo.Nie wyobrażam sobie świąt bez sałatki na stole. U mnie w domu to tradycja, aby na każde święta przygotować przynajmniej dwa rodzaje sałatek. Są niepowtarzalne w smaku. Przedstawiam kilka moich pomysłów na sałatkę, a po więcej przepisów zapraszam na mój profil.
Sałatka grecka z ziarnami
Składniki:
- sałata lodowa 1/4 główki,
- pomidor 2 szt,
- ogórek 1 szt,
- cebula czerwona pół główki,
- oliwki czarne 2 garście,
- ser feta 5 dag
sos:
- oliwa z oliwek 100 ml,
- czosnek 3 ząbki,
- sok z cytryny 2 łyżki,
- zioła prowansalskie Prymat 1 łyżka,
- pieprz, sol do smaku,
dodatkowo:
- ostropest 2 łyżki,
- pestki dyni 1 łyżka,
- słonecznik 2 łyżki,
Sposób przygotowania:
Sałatę rwiemy i układamy na talerzu, cebule kroimy w piórka i posypujemy sałatę. Następnie obranego ogorka kroimy w polplastry i również dajemy na sałatę. Dodajemy oliwki przekrojone na pół I ser pokrojony w kostkę, pomidory kroimy na ósemkę i układamy wkoło talerza. Oliwę mieszamy z przyprawami, sokiem z cytryny i wyciśniętym przez praskę czosnkiem i polewamy sałatę. Gotową sałatkę posypujemy ostropestem, słonecznikiem i pestkami dyni.Podajemy z czosnkowym pieczywkiem lub bagietką.
Sałatka z pieczarkami:
Składniki:
- ryz 1 torebka,
- pieczarki 25 dag,
- marchewka 1 szt,
- ocet balsamiczny 1 łyżka,
- cebula biała 1 szt,
- pomidor 3 szt,
- zioła prowansalskie Prymat do smaku,
- pieprz mielony Prymat do smaku,
- sol morska do smaku,
- olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Pieczarki umyć i pokroić w plastry, marchew obrać pokroić w pół plastry. Dodać do cebulki i wszystko razem poddusić i przyprawić ziołami, pieprzem i solą. Ryż ugotować i wymieszać z warzywami. Polać octem i przyprawić. Pomidory umyć i pokroić w ćwiartki, ułożyć na sałatce i udekorować bazylią.
Sałatka z tuńczykiem
Składniki:
- ryz 1 torebka,
- papryka marynowana 1 mały słoik,
- kukurydza w puszce 1 szt,
- groszek konserwowy 1 puszka,
- ogórki konserwowe pół dużego słoika,
- tuńczyk 1 puszka,
- szczypiorek 10 gałązek,
- musztarda stołowa 2 łyżeczki,
- majonez 1 mały słoik,
- sol, pieprz do smaku,
Sposób przygotowania,
Ugotować ryż, pokroić w kostkę paprykę, ogórki, posiekać polowe szczypiorku.Wszystko wsypać do miski. Dodać ryż, kukurydze, groszek i tuńczyka.Dodać majonez, musztardę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Posiekać resztę szczypiorku i udekorować sałatkę.Doskonale smakuje również z dodatkiem jajek.
Sałatka śledziowa
Składniki:
- śledzie w oleju 7 szt,
- ogórki kiszone 1 mały słoik,
- jajka 5 szt,
- cebula 2 szt,
- majonez 1 mały słoik,
- sol i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Jajka umyć i ugotować na twardo. Cebulę obrać i umyć. Ogórki, ugotowane jajka, cebulę i śledzie pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można udekorować sałatkę jajkami i śledźmi, w taki sposób jak na zdjęciu. Smacznego