Do przygotowania deserów bezglutenowych wykorzystuje głownie kasze jaglaną, która jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Do wypieków ciast bezglutenowych, stosuje gotowe mąki bezglutenowe, które są łatwo dostępne w sklepach. Bezglutenowe słodkości mogą być naprawdę pyszne! Przygotowałam dla Was kilka moich bezglutenowych inspiracji i serdecznie zapraszam do wypróbowania.
Knedle z kaszy jaglanej z truskawkami (vegan & gluten-free)
Tradycyjne knedle, myślę że każdy z nas miał okazje spróbować w swoim życiu. W dzieciństwie jadłam je bardzo często z różnymi nadzieniami, moimi ulubionymi zawsze były z truskawkami. Dzisiaj odbiegłam nieco od tradycyjnego przepisu i zrobiłam o wiele zdrowszą wersje knedli, a mianowicie ciasto zrobione jest z kaszy jaglanej. Knedle z kaszy są bardzo, ale to bardzo syyyte, a smak jest genialny :-) Dodatkowo są odpowiednie dla wegan.
Składniki na 17 knedli:
kasza jaglana 1,5 szklanki,
cukier brązowy 3 łyżki,
mąka ziemniaczana 3 łyżki + mąka do obtaczania dłoni,
mleko sojowe 4 łyżki,
starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka,
dodatkowo:
truskawki 17 szt,
jogurt naturalny lub roślinny do polania knedli,
cukier brązowy do posypania,
Sposób przygotowania:
Kasze jaglaną prażymy przez kilka minut w suchym garnku, następnie zalewamy wrzącą wodą i gotujemy aż kasza pochłonie całą wodę i będzie miękka. Ugotowaną kaszę odstawiamy aż lekko ostygnie. Następnie do kaszy dodajemy mleko i miksujemy na jednolitą masę, dodajemy skórkę z pomarańczy, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Dłonie oprószamy mąką ziemniaczaną, w dłoniach rozkładamy placek z kaszy, na środku układamy truskawkę i dokładnie zlepiamy, aby podczas gotowania knedle się nie pootwierały. Knedle układamy na oprószonym mąką blacie. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy knedle i gotujemy 5 min, następnie knedle odcedzamy i układamy na talerzu. Podajemy polane jogurtem i posypane cukrem.
Placuszki jaglane z bananem i musem z mango
Najważniejszą zaletą placuszków jest to, że są bezglutenowe i bardzo zdrowe, także śmiało możemy sobie pozwolić na solidną porcje. W dzisiejszej odsłonie placuszki podałam z musem z mango, który okazał się pysznym połączeniem. Pamiętajmy, o tymże mango musi być bardzo dojrzale, bo w tedy jest bardzo soczyste, słodkie i smaczne.
Składniki:
kasza jaglana 1 woreczek,
banan 1 szt,
jajko 1 szt,
skórka z pomarańczy pół łyżeczki,
sok z pomarańczy 3 łyżki,
cukier waniliowy 1 łyżka,
cukier brązowy 2 łyżki,
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
olej kokosowy do smażenia,
mango pół szt,
Sposób przygotowania:
Kasze jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie do lekko ostygniętej kaszy, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz cukier brązowy, sok i skórkę z pomarańczy. Wszystko razem miksujemy dokładnie blenderem, do momentu aż masa będzie gładka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Placuszki delikatnie kładziemy łyżką na patelnie i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Najłatwiej placuszki przewracać widelcem.
Usmażone placuszki odkładamy na papierowy ręcznik.
Mango obieramy, kroimy w mniejsze części i miksujemy za pomocą blendera na gładki mus. Podajemy z usmażonymi placuszkami. Smacznego!
Strucla bezglutenowa z dżemem
Strucla mimo tego, że jest z dodatkiem drożdży to w smaku przypomina mi trochę ciasto kruche. Poza tym ciasto jest zupełnie inne w smaku niż z tradycyjnej białej mąki, ale również bardzo smaczne! Na śniadanie opędzlowałam pół blaszki :-) Zapraszam:-)
Składniki (blaszka 30/23):
ciasto:
mąka bezglutenowa 4,5 szklanki+ mąka do podsypywania,
cukier 3 łyżki,
żółtka 5 szt,
mleko 1,5 szklanki,
masło 10 dag,
drożdże suche 2 łyżeczki,
skórka z cytryny (starta) 1 łyżeczka,
nadzienie:
dżem lub marmolada 1 mały słoik,
kruszonka,
mąka bezglutenowa 5 dag,
cukier 5 dag,
masło 5 dag,
Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy, mleko podgrzewamy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy żółtka jaj, cukier, drożdże oraz mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i ponownie zagniatamy aż ciasto pochłonie cały tłuszcz. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie trwało to 1,5 h. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Pierwszą część rozwałkowujemy na długość blaszki, smarujemy połową dżemu i zwijamy jak roladę. Z kolejną częścią ciasta postępujemy w ten sam sposób. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy zwinięte rolady, tak aby prawie się stykały. Następnie strucle przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
Składniki na kruszonkę wkładamy do miseczki i wyrabiamy między palcami. Wyrośnięte strucle przekrawamy na pół wzdłuż, prawie do samej blachy i posypujemy kruszonką. Piekarnik rozgrzewamy, następnie wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 35-40 min, aż wierzch ciasta będzie złocisty. Smacznego :-)