Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pomysły na ciecierzycę

Nie każdy ja lubi ale każdy powinien ją jeść bo jest smaczna i zdrowa.

Dziś zdradzę Wam kilka pomysłów na ciecierzycę. Zapewne wiecie, jak cenna jest w naszej kuchni ale nie każdy ją lubi. Wiem to doskonale, bo w moim domu jadam ją tylko ja i jakoś nie mogę przekonać do niej mojego męża i synów. Ale jak to ja nie poddam się i będę zachęcać ich do jedzenia ciecierzycy, choć kilka razy udało mi się ją im przemycić.

Tak więc zapraszam po inspiracje na cieciorkę.

 

EKSPRESOWA CIECIERZYCA PO BRETOŃSKU

 

Pomysły na ciecierzycę

 4 szk ugotowanej ciecierzycy
350 g cienkiej kiełbasy
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól do smaku
pieprz do smaku
ostra papryka do smaku
słodka papryka do smaku
1 łyżka majeranku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 kostki rosołowe
1 l wody
1 łyżka smalcu
1 łyżka mąki
 
 
W garnku zagotować wodę, dodać kostki oraz liście, ziele i gotować 5 minut.
Potem dodać ciecierzycę oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę a także resztę przypraw, koncentrat i gotować kilka minut.
Na koniec smalec roztopić na patelni, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, dodać ją do garnka z ciecierzycą i zagotować mieszając.
W razie konieczności doprawić i podawać z pieczywem.
 
 

PIECZONA CIECIERZYCA

 

Pomysły na ciecierzycę

 
 2 szk ciecierzycy ( suchej ) 
 
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli himalajskiej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
3 szczypty mielonego chili
 
 
Wieczorem zalać ciecierzycę wodą i moczyć 12 godzin a potem ugotować do miękkości.
Zajmie to godzinkę ( możecie użyć gotowej z puszki ).
Odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku i wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Potem wyjąć blachę z piekarnika i ziarna wymieszać w misce w przyprawach a następnie znowu wysypać na blachę i piec kolejne 15 minut.
Najlepiej spożyć tego samego dnia.
Jeśli dobrze nie osuszycie ciecierzycy nie będzie chrupiąca.
 
 
MIELONE Z CIECIERZYCĄ
 
Pomysły na ciecierzycę
 1 szk ugotowanej ciecierzycy
500 g łopatki wieprzowej 
2 jajka
1 mała cebula
4 łyżki bułki tartej
1/2 szk wody
sól
pieprz
 
Mięso umyć, pokroić na kawałki i zmielić w maszynce do mięsa.
Cebule pokroić w kostkę, dodać do mięsa.
Następnie dosypać bułkę tartą, wlać wodę, wbić jajka a na koniec dodać sól i pieprz do smaku i wymieszać masę mięsną.
Porcje masy nakładać na dłoń, rozpłaszczyć i na środek nałożyć po czubatej łyżce ciecierzycy.
Dokładnie zlepić masę aby ciecierzyca nie wystawała po za mięso i uformować kotlety.
Smażyć je na złoto brązowy kolor po kilka minut z każdej strony.
Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku.
Podawać na gorąco do ziemniaków i surówki.
 
 
 
 
 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak