Soczewica czerwona jest najdelikatniejszą odmianą i to ona gotuje się najszybciej. Można przygotowywać z niej pasty, nadzienia czy podawać ją jako dodatek do sałatek i chleba.
Pasta z łososia i czerwonej soczewicy
![Pomysły na czerwoną soczewicę](https://4.bp.blogspot.com/-o9UEgpQi7Vo/WAR3iwFqDiI/AAAAAAAALdI/w7d0q8ywGlUWmVzkcZWGihznXxa3wmHnACLcB/s640/WP_20161016_13_09_56_Pro.jpg)
![Pomysły na czerwoną soczewicę](https://pliki.doradcasmaku.pl/pomysly-na-czerwona-soczewice1.jpg)
5 dużych marchewek
150 g cukinii
1 korzeń pietruszki
2 nacie selera
2 liście pora
3 szk ugotowanej czerwonej soczewicy
1 l wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
5 łyżek słodkiej śmietany
Do smaku:
sól
pieprz
Skrzydełka ugotować razem z warzywami do miękkości na małym ogniu, posolić.
Gdy wszystko jest prawie miękkie dodać koncentrat i gotować dalej.
Potem wyjąć seler i por (jeśli chcecie możecie zostawić).
Mięso ze skrzydełek oddzielić od kości.
Do wywaru z warzywami, dodać mięso ze skrzydełek, soczewicę i śmietanę i zblendować zupę na krem.
Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Zupę podawać gorącą z koperkiem.