Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pomysły na domowe bułeczki

No to się zaczęło. Rok szkolny a co za tym idzie szukanie pomysłów dla naszych pociech na śniadanie do szkoły właśnie. I tu przychodzę z pomocą i podsyłam Wam kilka pomysłów na domowe bułki ale takie inne niż sklepowe.

Pszenno owsiane bułki ze słonecznikiem

Pomysły na domowe bułeczki

 

300 g mąki pszennej typ 750 
200 g mąki owsianej 
100 g słonecznika łuskanego 
35 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli ( czubata )
6 łyżek oleju rzepakowego
350 ml letniej wody
 
Do miski robota z założonym hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego włożyć drożdże, wlać wodę i dodać cukier i mieszać aż drożdże się połączą z wodą.
Następnie obie mąki, sól i słonecznik wymieszać i porcjami wsypywać do miski robota.
Wlać olej i mieszać ciasto 10 minut.
Potem wyłączyć robot, oprószyć ciasto mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić przez chwilę, podzielić ciasto na 10 części.
Każdą z nich formować w kulkę i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, lekko spłaszczając.
Bułki oprószyć mąką i zostawić do podrośnięcia.
Gdy wyrosną wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem na 10 minut a potem zmniejszyć temperaturę o 10 stopni i piec jeszcze 20 minut.
Upieczone bułki wystudzić na kratce.
 
 

Bułki z ziarnami i prażoną cebulką

 

Pomysły na domowe bułeczki 

  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • 1/2 szk prażonej cebulki
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1,5 szk letniej wody
  • 4 łyżki oleju ryżowego

  • Do miski wrzucić drożdże i cukier. Za pomocą drewnianej łyżki rozetrzeć je na płynną konsystencję. Potem wlać wodę i olej oraz dodać sól i mąkę a następnie ziarna i cebulkę. Znowu użyć drewnianej łyżki i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu, które nie wymaga dużo czasu przykryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i zrobić gruby rulon. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia. Rulon ciasta ciąć na kawałki, formować bułeczki i układać je na papierze. Bułki odstawić do wyrośnięcia a potem wstawić je do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Bułki po upieczeniu oddzielić od siebie gdy się skleją i przestudzić. Podawać najlepiej z domowym masłem.

 

Bułki pszenno - ryżowo - serowe

 

Pomysły na domowe bułeczki 

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 250 g ryżu ugotowanego na sypko
  • 150 g topionego serka ( mocno schłodzonego )
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szk oleju
  • 300 ml letniej wody
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, wsypać schłodzony ryż i zetrzeć na tarce serek topiony ( aby się dobrze ścierał można włożyć go na trochę do zamrażarki ) i wszytko wymieszać drewnianą łyżką. W drugiej miseczce rozetrzeć na płyn drożdże z cukrem, wlać wodę i olej po czym wymieszać i wlać do suchych składników. Dłońmi wyrobić ciasto, oprószyć je mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie ponownie je wyrobić. Blachę oprószyć mąką, ciasto podzielić na porcje, formować bułki i układać na blasze. Zostawić do wyrośnięcia. Bułki piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone bułki przestudzić.

 

Bułki orzechowo - dyniowe

 

Pomysły na domowe bułeczki

  • 50 g orzechów ziemnych (solonych)
  • 100 g pestek dyni
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 5 łyżek oleju z ziołami z suszonych pomidorów
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 300 ml letniej wody

 PRZYGOTOWANIE: 

Pestki dyni i orzechy zmiksować w rozdrabniaczu, ale tylko trochę. Drożdże rozetrzeć na płynną masę z cukrem. Do miski wlać wodę i olej oraz roztarte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać mąkę, sól i zmiksowane orzechy i dynię ( trochę zostawić do posypania bułek ) i wymieszać ciasto. Chwilę wyrabiać drewnianą łyżką, po czym przykryć je ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia. 

Gdy wyrośnie znowu przez chwilę wyrabiać. Ciasto podzielić na 8 części ( jeżeli chcemy uzyskać mniejsze bułki to należy podzielić ciasto na więcej kawałków ). Każdy kawałek ciasta obtaczać w dłoniach tworząc kulę. Kulki układać na blasze z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki uklepać i posypać odłożonymi orzechami z dynią. Bułki ponownie zostawić do wyrośnięcia przykrywając je ściereczką aby nie podeschły. 

Wyrośnięte bułki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu gdy bułki się skleją oddzielić i wystudzić.
 
 
 
bietka 07.09.2017 09:44
takie domowe bułeczki sa najlepsze :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak