Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pomysły na domowe gołąbki

Robieniem gołąbków zaraziła mnie moja mama, w naszym domu robiło się je często i w dużych ilościach.

Ostatnio panuje moda na tak zwane oszukane gołąbki. Robione są bez zawijania. Przyznam, że raz robiłam takie gołąbki, ale to nie to. Nie ma to jak tradycyjny gołąbek zawijany w liście kapusty białej lub włoskiej.
Gołąbki chyba każdy wie jak zrobić, ale każdy ma swoje metody ich robienia i swoje smaki oraz uważa, że jego są najlepsze i najsmaczniejsze. Bo każdy ma swoje sekretne triki, aby gołąbki były smaczne.
Takie gołąbki można zjeść na obiad lub ciepłą kolację, mogą być duszone lub pieczone, z mięsem lub grzybami, w ryżem lub z kaszą albo ziemniakami.
Do  gołąbków świetnie pasuje sos pomidorowy lub grzybowy są osoby, które robią też sos szary, ale osobiście nie próbowałam takiego połączenia. Co prawda, aby zrobić dobre gołąbki potrzeba sporo czasu, bo trzeba przygotować kapustę, farsz, sos, a potem je dusić lub piec, ale później to już zostaje nam rozkosz ich jedzenia.

Ja zapraszam dziś po kilka moich inspiracji na domowe gołąbki - w tym jedna na oszukane.

 

Pieczone gołąbki z kaszą i grzybami

Pomysły na domowe gołąbki

12 dużych liści z młodej kapusty
400 g kaszy mazurskiej (jęczmiennej w woreczkach)
2 duże cebule
4 solidne garście suszonych grzybów (różne)
sól
pieprz
kilka łyżek oleju

W garnku lub innym naczyniu namoczyć grzyby, a potem je ugotować.
Odlać wodę, grzyby odcisnąć z jej nadmiaru i posiekać, a następnie wrzucić do miski.
W drugim garnku z dużą ilością lekko osolonej wody ugotować kaszę, potem odsączyć ją z wody i po rozcięciu woreczków przesypać do miski.
Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na patelni na odrobinie oleju i dodać ją do kaszy i grzybów.
Dodać do smaku przyprawy i wymieszać farsz.
Gdy farsz jest gotowy sparzyć liście kapusty (ja miałam wcześniej sparzone do tradycyjnych gołąbków ).
Na każdy liść kłaść sporą ilość farszu, zawijać gołąbki i układać je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Potem wlać jedną szklankę wody lekko posolonej, przykryć naczynie pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika.
Nastawić temperaturę 180 stopni i od momentu zgaszenia się lampki kontrolnej piec gołąbki przez 40-45 minut.
Gotowe gołąbki można podać np. z sosem pieczarkowo-koperkowym.

 


Paprykowe gołąbki

Pomysły na domowe gołąbki

2,5 szkl ugotowanego ryżu parabolicznego
250 g łopatki wieprzowej
1 cebula
1 jajko
1 czerwona papryka
2 łyżki świeżego posiekanego koperku
sól do smaku
pieprz do smaku
4 łyżki koncentratu pomidorowego
woda
8 sparzonych liści ze świeżej kapusty
4 liście do wyłożenia

Do miski wsypać ugotowany ryż.
Mięso zmielić, paprykę oczyścić i pokroić w kosteczkę.
Cebulę pokroić również w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju.
Do ryżu dodać paprykę, podsmażoną cebulę, posiekany koperek, jajko, zmielone mięso oraz przyprawy i wymieszać masę.
Na każdy ze sparzonych liści nałożyć porcję masy i zawinąć gołąbki.
Na dnie garnka ułożyć dwa liście, na nie ułożyć gołąbki, zakryć dwoma liśćmi.
W wysokim naczyniu rozrobić koncentrat z wodą (wody tyle, aby prawie zakryła gołąbki) i dusić do miękkości kapusty.
Do gołąbków można zrobić sos np. pomidorowy.

 


Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami 

Pomysły na domowe gołąbki

1 główka młodej kapusty
500 g ryżu
500 g mięsa mielonego wieprzowego
400 g pieczarek
1 cebula
sól, pieprz do smaku
1 mały koncentrat pomidorowy
1 kostka rosołowa
100 ml słodkiej śmietany
2 łyżki mąki
1 łyżka oliwy
woda

Z kapusty wyciąć tak zwanego głąba.
Do garnka wlać wodę i zagotować, posolić.
Włożyć kapustę i parzyć 10 minut.
Wyjąć kapustę, oddzielić liście.
Ryż ugotować w 1 litrze wody i lekko posolić.
Pieczarki i cebulę umyć, i pokroić w drobną kostkę, i podsmażyć na oliwie.
Ugotowany i przestudzony ryż wrzucić do miski, dodać pieczarki z cebulą i mięso, wymieszać i doprawić do smaku.
Na każdy liść kłaść po porcji farszu, zwijać gołąbki i układać w wyłożonym liśćmi kapusty garnku.
Na wierzch wrzucić kostkę rosołową.
Koncentrat wymieszać w 1 litrze wody z dodatkiem soli i pieprzu, zalać nim gołąbki, przykryć pokrywka i dusić na małym ogniu około 30-40 minut.
Wyjąć uduszone gołąbki, rozrobić mąkę ze śmietaną i zagęścić powstały sos, zagotować.
Do gotowego sosu włożyć z powrotem gołąbki.

 


Cygańskie gołąbki 

1 kg świeżej kapusty
0,5 kg mięsa wieprzowego
1 duża cebula
2 szklanki ryżu
1/2 szklanki kaszy manny
5 jajek
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
3 kostki rosołowe
1 słoiczek koncentratu 200 g
mąka do obtaczania
oliwa do smażenia
liść laurowy
ziele angielskie
1/4 szklanki śmietany
2 łyżki mąki do sosu

Mięso myjemy i mielimy razem z cebulą.
Do miski przekładamy mięso, kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, wsypujemy kaszę i ryż, dodajemy jajka, rozgnieciony czosnek, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.

Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy kotlety i smażymy na oliwie z obu stron.
Usmażone kotlety układamy w brytfannie, zalewamy wodą z rozrobionym koncentratem (wody tyle, aby całkowicie przykryła gołąbki), rozkruszamy kostki rosołowe, dodajemy liść i ziele angielskie i dusimy około 40 minut.
Gołąbki zwiększą swoją objętość, więc w razie konieczności dolać wody, aby cały czas były zakryte płynem.
Rozrabiamy mąkę ze śmietaną i zagęszczamy sos, zagotowujemy.
Podajemy z chlebem.

anka1988 19.09.2016 15:58
kocham gołąbki, mogłabym je jeśc codziennie. A te każde w innym wydaniu - coś dla mnie :)
bietka 12.09.2016 15:23
wszystkie gołąbki bardzo smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak