Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pomysły na dynię

Dynia, znana jest od bardzo dawna. Dzielimy je na jadalne i ozdobne. Te jadalne są bardzo smaczne i zdrowe.

Dynia, to bardzo smaczne warzywo, choć muszę się przyznać, że polubiłam ją dość niedawno. Zawsze jakoś źle mi się kojarzyła. Ale dojrzałam do tego, aby ja spróbować i muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona. Staram się teraz kombinować jak ją wykorzystać w kuchni. Mój mąż też nigdy nie był zwolennikiem dyni, ale odkąd upiekłam sernik dyniowy, sytuacja diametralnie się zmieniła.

Oczywiście, jeśli chodzi o kuchnię, to możemy dynię używać do wypieków: na słodko, czy wytrawnych. Nada się też na różne przetwory, takie jak: musy, dżemy lub dynię marynowaną. Posłuży jako dodatek do dań na ciepło bądź do sałatek i surówek. Można z niej wyczarować także smaczną zupę. Jak widać możliwości jest wiele, wystarczy przekonać się do dyni, a potem to już z górki.
Ale można też dynię dodać do klusek, czy choćby kopytek dla urozmaicenia smaku i koloru.

Dynia, to nie tylko składnik w naszej kuchni. Ma ona bowiem bardzo cenne właściwości zdrowotne. Owoce dyni zawierają bowiem związki cukrowe, pektyny, sole potasu, wapnia, magnezu i żelaza oraz witaminy C, B, PP i prowitaminę A. Nasiona dyni z kolei w swoim składzie mają kukurbitacyny, glikozyd oraz alkaloidy. Owoce zawierają cenne właściwości dietetyczne, szczególnie mogą być polecane chorym na miażdżycę, ze stwardnieniem tętnic oraz nadciśnieniem tętniczym.
Szczególnie mogą być polecane ludziom z obrzękami na tle choroby serca i z niewydolnością nerek, a także w chorobach wątroby oraz u ludzi z cukrzycą i otyłością.

Zawarte w nasionach dyni kukurbitacyny, od dawna były wykorzystywane w leczeniu inwazji robaczych u ludzi. Używano dyni w zwalczaniu tasiemców u ludzi i zwierząt. Ale właściwości przeciwrobacze mają tylko świeże nasiona dyni.

Dzięki dyni znowu możemy się przekonać, że warzywa, jak i owoce są zdrowe oraz mają wiele wartościowych cech i składników, nie tylko smakowych ale i leczniczych.

Zapraszam po kilka inspiracji dyniowych

 

Sernik dyniowy z mango i wanilią

 

Pomysły na dynię

1 kg serka waniliowego z kawałkami wanilii ( w wiaderku )
1/3 szk jogurtu naturalnego
5 jajek
1/4 szk cukru
1 budyń śmietankowy
150 g dyni hokkaido ( waga po starciu na tarce na drobnych oczkach )
2 łyżki mango z wanilią w syropie
1 szczypta soli
cukier puder
biszkopty okrągłe ( tyle aby zakryć dno tortownicy )


Dynię wymieszać z mango i wanilią.
Białka jajek oddzielić od żółtek.
Do białek wsypać szczyptę soli.
Żółtka utrzeć do białości z cukrem, potem dodać startą dynię i mango z wanilią i wymieszać.
Następnie dodać jogurt, wsypać budyń i ponownie wymieszać.
Na koniec nadal miksując dodawać serek waniliowy.
Z białek ubić na sztywno pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć biszkoptami i wylać na nie masę serową.
Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą, tortownicę ustawić na kratce na drugim poziomie od dołu ( w zależności od piekarnika ) i piec przez 30 minut w 180 stopniach.
Następnie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec jeszcze 30-40 minut.
Po upieczeniu sernik zostawić przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia a potem wstawić najlepiej na noc do lodówki.
Przed podaniem posypać sernik cukrem pudrem.

 

Chleb na zakwasie z pestkami dyni i prażoną cebulką

 

Pomysły na dynię

400 g mąki pszennej typ 750
100 g mąki pszennej typ 1850
100 g mąki gryczanej
100 g pestek dyni
4 łyżki prażonej cebulki
400 g letniej wody
5 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 g zakwasu pszennego
1 łyżeczka soli

W misie robota z hakiem umieścić drożdże, cukier oraz wlać wodę oraz dodać zakwas i wymieszać.
Mąki oraz sól wymieszać, wsypać do misy i mieszać.
W trakcie mieszania ciasta wsypać pestki dyni i cebulkę i mieszać ciasto 5 - 7 minut.
Potem misę zakryć folią spożywczą i zosatwić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy ładnie podrośnie formę o wymiarach 30 x 14 cm ( może być kwadratowa lub okrągła ) wysmarować olejem i wysypać mąką.
Przełożyć ciasto ( powinno być kleiste ) i oprószyć wierzch mąką, zostawić zakryte folią do podrośnięcia do brzegów blaszki.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 10 minut potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 40 minut.
( Czas pieczenia zależy od tego jaki mam piekarnik ).
Upieczony chleb wystudzić na kratce.

 

Dyniowe kokosanki

 

Pomysły na dynię

200 g wiórków kokosowych
100 g dyni
2 białka
3/4 szk cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g margaryny do pieczenia
2 łyżki mleka

Do rondelka włożyć margarynę i wsypać cukier.
Wszystko podgrzać na ogniu do roztopienia się margaryny.
Rondelek zdjąć z ognia, wlać mleko i wymieszać.
Następnie wsypać wiórki kokosowe i startą na bardzo drobnych oczkach dynię i wymieszać.
Potem ubić białka, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i dodać do masy kokosowej i delikatnie wymieszać.
Gotową masę kłaść łyżeczką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia robiąc odstępy.
Kokosanki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Gotowe wystudzić na kratce.

 

Śmietankowe ślimaczki z grzybami i dynią

 

Pomysły na dynię

FARSZ :
3 solidne garście suszonych grzybów
150 g dyni
1 mała czerwona papryka
1 cebula
3 łyżki oleju
do smaku :
sól
pieprz czarny
CIASTO :
500 g mąki pszennej ( typ 500 )
200 ml śmietany 12 % ( kwaśnej )
100 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oleju rzepakowego
25 g świeżych drożdży
1 jajko
DODATKOWO :
1 jajko


FARSZ :
Grzyby namoczyć i ugotować, odcedzić, przestudzić i posiekać.
Cebulę, dynię i paprykę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i paprykę, podsmażyć a potem dodać grzyby.
Chwilę smażyć, dodać dynię i przyprawy i cały farsz jeszcze smażyć około 3 minut od czasu do czasu mieszając.
Farsz przestudzić.

CIASTO :
Do miski wrzucić drożdże, dodać cukier i wymieszać.
Wlać ciepłą wodę i śmietanę, dodać sól oraz olej i jajko i wymieszać.
Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, oprószyć je mąką i zostawić zakryte ściereczką do wyrośnięcia.
Potem ciasto ponownie wyrobić.

WYKONANIE :
Ciasto podzielić na dwie części i każą rozwałkować na placek ( nie za gruby ).
Każdy placek posmarować rozmąconym jajkiem, potem wyłożyć po połowie farszu.
Farsz rozsmarować po cieście i każdy placek zawinąć w roladę zaczynając od węższej strony.
Roladę ciąć na plastry o grubości około 1 - 1,5 cm i układać płasko na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Każdy ślimaczek posmarować jajkiem i zostawić do lekkiego podrośnięcia.
Gdy podrosną piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 25 minut.
Podawać najlepiej na gorąco z czerwonym barszczykiem.

 

Filet z kurczaka z dynią

 

Pomysły na dynię

1 duży filet z kurczaka
1/ cebuli
120 g dyni Hokkaido
1/4 szk bulionu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
1 duże jajko
mąka do obtaczania
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Dynię pozbawić gniazda nasiennego i obrać ze skóry a potem dowolnie drobno pokroić.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i podsmażyć.
Potem dodać dynię i chwilę smażyć.
Wlać bulion, dodać sól i pieprz i dusić do odparowania bulionu.
Dodać posiekaną natkę i wymieszać farsz.
Filet umyć, rozkroić na płat i rozłożyć na płacie farsz.
Filet złożyć lub zawinąć w roladę.
Potem obtoczyć go w mące, roztrzepanym jajku i opanierować w bułce tartej.
Na patelnię wlać olej, rozgrzać go i położyć filet.
Smażyć go z obu stron po kilka minut aby dosmażył się w środku.
Podawać np. z ziemniakami i dowolną surówką.

 

Dynia na zimową zupę

 

Pomysły na dynię

600 g dyni ( waga po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego )
1 łyżka soli
1 szk wody

Dynię pokroić w kostkę i wrzucić do garnka.
Wlać wodę i gotować do miękkości dyni.
Potem posolić, wymieszać i zagotować.
Gorącą dynie przełożyć do wyparzonych słoiczków i szybko zakręcić zakrętki.
Słoiki postawić do góry dnem do wystygnięcia a potem przechowywać w chłodnym i przewiewnym miejscu.
Na dłuższy okres na przykład zimowy słoiki trzeba pasteryzować przez 15 minut.

 

Więcej pomysłów znajdziecie w moich przepisach - zapraszam :)

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak