Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pomysły na dynie ciąg dalszy

Własnie mamy sezon na dynie, więc możemy z nią szaleć w naszej kuchni. Pomysłów jest mnóstwo. Nie bójmy się spróbować nowych smaków i przygotujmy z tego wspaniałego warzywa coś niepowtarzalnego.

Dynia to wspaniałe warzywo o wszechstronnym zastosowaniu w naszej kuchni. Doskonale się komponuje z daniami słodkimi i wytrawnymi. Możemy z niej również przygotować bardzo ciekawe ozdoby na Halloween. Dzisiaj przedstawiam kilka pomysłów z wykorzystaniem dyni na słodko i słono. Po więcej przepisów zapraszam na mój profil.

 

 

Warzywne placuszki z dynią i dipem koperkowym

Składniki:

Placuszki:

- dynia 2 szklanki startej,

- ziemniaki 2 szt,

- marchewka 1 szt,

- cebula biała pół szt,

- czosnek 2 ząbki,

- kurkuma pół łyżeczki,

- jajko 1 szt,

- mąka pszenna 3 łyżki,

- mąka ziemniaczana 1 łyżka,

- papryka słodka pół łyżeczki,

- zioła prowansalskie Prymat, sol i pieprz do smaku,

- olej do smażenia,

Dip koperkowy:

- jogurt naturalny 4 łyżki,

- koper świeży 1 łyżka,

- sol do smaku,

Sposób przygotowania:

Dynie, ziemniaki i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebule obrać i zetrzeć na miazgę. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mąke i przyprawy. Wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Odsączyć na papierze kuchennym z nadmiaru tłuszczu. 
Dip koperkowy: Koperek posiekać, wymieszać z jogurtem i przyprawić do smaku sola. Podawać z usmażonymi placuszkami. 

Warzywne placuszki z dynia i dipem koperkowym - medium

 

 

 

Zupa mleczna z dynią i kluskami w kształcie gwiazdek

Składniki:

- dynia 2 szklanki pokrojonej w kostkę,

- mleko 2% 1,5 szklanki,

- mąka pszenna 1,5 szklanki,

- woda ciepła ok 4 szklanki,

- sol,

dodatkowo:

- mąka pszenna do podsypywania,

Sposób przygotowania:

Pokrojoną w kostkę dynie zalewamy wodą (3 szklanki) i nastawiamy na gaz.Gotujemy do miękkości.
Z mąki i pozostalej wody zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na okrąg grubości 0,5 cm. Wycinamy foremką male gwiazdki.
Gdy dynia będzie już ugotowana to miażdżymy ją widelcem. Wrzucamy do gotującej się dyni kluski a następnie mleko. Gotujemy 5-10 min, mieszamy od czasu do czasu. Solimy do smaku i podajemy.

Ja bardzo lubię wersje na słono, bez dodatkowych przypraw, ale ta zupę można przygotować również w wersji na słodko. Na przykład z miodem, sokiem z pomarańczy i cynamonem

Zupa mleczna z dynia i kluskami w kształcie gwiazdek - medium

 

 

 

Bułeczki z puree z dyni i dżemem

Składniki:

Ciasto:

- maka pszenna 3 szklanki,

- cukier kryształ 5 łyżek,

- sol,

- puree z dyni pół szklanki,

- skorka pomarańczowa 2 łyżki,

- drożdże suche 1 łyżeczka,

- mleko sojowe pół szklanki,

- margaryna w kostce 100 g,

- cukier waniliowy 1 opakowanie,

Dodatkowo:

- cukier puder,

- dżem,

- jajko,

Sposób przygotowania:

Margarynę rozpuszczamy, mleko podgrzewamy. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miesimy, aż ciasto będzie bardzo dobrze wyrobione. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce aż podwoi swoja objętość. Gdy ciasto jest już wyrośnięte to formujemy kuleczki. Kazda kuleczkę rozpłaszczamy w dłoniach i nakładamy dżem, następnie dokładnie zlepiamy i układamy na wyłożonej papierem blaszce zlepionym końcem do dołu. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 1 h. Smarujemy nasze bułki roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy. Wstawiamy bułki do piekarnika i pieczemy ok pół godziny w 180 stopniach. Upieczone i ostygnięte bułki posypujemy cukrem pudrem.  

 

Buleczki z puree z dyni i dzemem - medium

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak