Dynia to wspaniałe warzywo o wszechstronnym zastosowaniu w naszej kuchni. Doskonale się komponuje z daniami słodkimi i wytrawnymi. Możemy z niej również przygotować bardzo ciekawe ozdoby na Halloween. Dzisiaj przedstawiam kilka pomysłów z wykorzystaniem dyni na słodko i słono. Po więcej przepisów zapraszam na mój profil.
Warzywne placuszki z dynią i dipem koperkowym
Składniki:
Placuszki:
- dynia 2 szklanki startej,
- ziemniaki 2 szt,
- marchewka 1 szt,
- cebula biała pół szt,
- czosnek 2 ząbki,
- kurkuma pół łyżeczki,
- jajko 1 szt,
- mąka pszenna 3 łyżki,
- mąka ziemniaczana 1 łyżka,
- papryka słodka pół łyżeczki,
- zioła prowansalskie Prymat, sol i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
Dip koperkowy:
- jogurt naturalny 4 łyżki,
- koper świeży 1 łyżka,
- sol do smaku,
Sposób przygotowania:
Dynie, ziemniaki i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebule obrać i zetrzeć na miazgę. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mąke i przyprawy. Wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Odsączyć na papierze kuchennym z nadmiaru tłuszczu.
Dip koperkowy: Koperek posiekać, wymieszać z jogurtem i przyprawić do smaku sola. Podawać z usmażonymi placuszkami.
Zupa mleczna z dynią i kluskami w kształcie gwiazdek
Składniki:
- dynia 2 szklanki pokrojonej w kostkę,
- mleko 2% 1,5 szklanki,
- mąka pszenna 1,5 szklanki,
- woda ciepła ok 4 szklanki,
- sol,
dodatkowo:
- mąka pszenna do podsypywania,
Sposób przygotowania:
Pokrojoną w kostkę dynie zalewamy wodą (3 szklanki) i nastawiamy na gaz.Gotujemy do miękkości.
Z mąki i pozostalej wody zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na okrąg grubości 0,5 cm. Wycinamy foremką male gwiazdki.
Gdy dynia będzie już ugotowana to miażdżymy ją widelcem. Wrzucamy do gotującej się dyni kluski a następnie mleko. Gotujemy 5-10 min, mieszamy od czasu do czasu. Solimy do smaku i podajemy.
Ja bardzo lubię wersje na słono, bez dodatkowych przypraw, ale ta zupę można przygotować również w wersji na słodko. Na przykład z miodem, sokiem z pomarańczy i cynamonem
Bułeczki z puree z dyni i dżemem
Składniki:
Ciasto:
- maka pszenna 3 szklanki,
- cukier kryształ 5 łyżek,
- sol,
- puree z dyni pół szklanki,
- skorka pomarańczowa 2 łyżki,
- drożdże suche 1 łyżeczka,
- mleko sojowe pół szklanki,
- margaryna w kostce 100 g,
- cukier waniliowy 1 opakowanie,
Dodatkowo:
- cukier puder,
- dżem,
- jajko,
Sposób przygotowania:
Margarynę rozpuszczamy, mleko podgrzewamy. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miesimy, aż ciasto będzie bardzo dobrze wyrobione. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce aż podwoi swoja objętość. Gdy ciasto jest już wyrośnięte to formujemy kuleczki. Kazda kuleczkę rozpłaszczamy w dłoniach i nakładamy dżem, następnie dokładnie zlepiamy i układamy na wyłożonej papierem blaszce zlepionym końcem do dołu. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 1 h. Smarujemy nasze bułki roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy. Wstawiamy bułki do piekarnika i pieczemy ok pół godziny w 180 stopniach. Upieczone i ostygnięte bułki posypujemy cukrem pudrem.