Robi się je szybko i jeszcze szybciej znikają. A są to rolady biszkoptowe z owocami.
Są smaczne, szybkie w przygotowaniu i szybko znikające.
Mowa tu o roladach biszkoptowych z owocami.
Polecam je upiec bo są naprawdę smaczne.
Rolada bananowo - jabłkowa
![Pomysły na ekspresowe rolady owocowe](https://2.bp.blogspot.com/-ivlU-4Vgecg/WY7RM7Aj6VI/AAAAAAAAME4/2psamrB8ergSDyudM-ZOpODX_JqF19p3QCLcBGAs/s640/WP_20170727_14_05_50_Pro_LI.jpg)
6 jajek
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szk cukru
3 banany
sok z 1/3 cytryny
3 duże jabłka
cukier puder do posypania
Blaszkę o wymiarach 40 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nastawić na 180 stopni.
Obrane jabłka i banany pokroić, dodać do nich sok z cytryny i przemieszać.
Potem rozłożyć na dnie blaszki.
Białka ubić z cukrem a potem dodawać po jednym żółtku.
Następnie porcjami dodawać mąki zmieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszać.
Ciasto rozsmarować na jabłkach i bananach i wstawić blaszkę do piekarnika.
Piec około 30 - 35 minut.
Następnie ostrożnie wyjąć blachę z piekarnika, położyć na nią większą lub inne płaskie naczynie i odrócić.
Zwinąć roladę a następnie zawinąć ją w ściereczkę.
Zostawić do wystudzenia a gdy wystygnie odwinąć ze ściereczki i posypać cukrem pudrem.
Biszkoptowa rolada z rabarbarem i jabłkami
![Pomysły na ekspresowe rolady owocowe](https://3.bp.blogspot.com/-1Lq0DIo_z3M/WShyFO3JYrI/AAAAAAAAL-U/z1qknXGXUocFz-efYRHn6UrghmnXQZIEwCLcB/s640/WP_20170526_17_06_47_Pro_LI.jpg)
7 jajek ( M )
5 łyżek mąki pszennej typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szk cukru
2 duże jabłka ( mniejsze 3-4 )
4 łodygi rabarbaru
cukier puder do oprószenia
świeża mięta do dekoracji
Dużą blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia.
Obrane jabłka i rabarbar pokroić i rozsypać na blasze.
Białka ubić dodając porcjami cukier.
Potem dodawać po jednym żółtku a gdy masa się połączy dodawać po łyżce mąki zmieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto delikatnie wymieszać rózgą a następnie wyłożyć je na jabłkach i rabarbarze.
Rozprowadzić ciasto w miarę równo i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Roladę piec 30 minut.
Po upieczeniu na blachę położyć drugą z wyposażenia piekarnika dnem do góry i delikatnie obrócić obie blachy.
Górną blachę zdjąć, potem odkleić papier i zwinąć roladę.
Na konie przełożyć ją na czystą ściereczkę, zawinąć i wystudzić na kratce.
Posypać cukrem pudrem i udekorować miętą.
Rolada jabłkowa z jagodami goji i migdałami
![Pomysły na ekspresowe rolady owocowe](http://4.bp.blogspot.com/-R_o8fiAPP6I/VQqG6KpSJmI/AAAAAAAAH-0/yPFb_OZg9sE/s1600/WP_20150316_15_47_58_Pro.jpg)
8 dużych jabłek
1/2 szk jagód goji
1 szk białego półsłodkiego wina
3/4 szk płatków migdałowych
6 jajek ( rozmiar M )
3/4 szk cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szk mąki pszennej typ 500
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa :
1 szk cukru pudru
3 łyżki słodkiej śmietanki 18 %
Jagody zalać winem i namoczyć.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia i cienko posmarować wierzch masłem lub margaryną.
Na papier wyłożyć pokrojone jabłka oraz posypać płatkami migdałowymi i jagodami goji ( część zostawić do dekoracji ).
W misce robota umieścić białka, ubijać je chwilę a potem dodać oba cukry.
Ubijać piane na sztywno potem dodawać po jednym żółtku.
Go puszystej piany jajecznej dodawać porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą.
Mieszać na najmniejszych obrotach i gotowe ciasto wyłożyć na owoce.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 - 30 minut.
Gotowe ciasto razem z blachą wyjąć z piekarnika, położyć na cieście ściereczkę i dodatkowo można położyć coś płaskiego co ułatwi nam obrócenie blachy.
Uważając aby się nie poparzyć odwrócić wszystko, zdjąć papier i pomagając sobie ściereczką zwinąć roladę.
Razem ze ściereczką zostawić roladę do wystudzenia.
Gdy rolada stygnie z cukru pudru i śmietanki wymieszać polewę.
Roladę odwinąć ze ściereczki, położyć ją na talerz i polać polewą.
Na sam koniec udekorować odłożonymi jagodami goji i płatkami migdałowymi.