Papryka faszerowana to świetna propozycja na obiad lub kolację.
Farsz do niej może być mięsno - warzywny, warzywny, grzybowy, z ryżem, z kaszą, czyli z tym co lubimy albo po prostu co nam wpadnie w ręce.
Często jest tak, że jak mamy jakieś zalegające w lodówce to wykorzystujemy je właśnie do takich faszerowanych warzyw.
Faszerować można nie tylko paprykę ale ja zapraszam po pomysły właśnie na nią.
FASZEROWANA PAPRYKA PIECZONA
![Pomysły na faszerowaną paprykę](http://4.bp.blogspot.com/-sBwa1LZodE4/Un0-_Iv7G8I/AAAAAAAAGNc/t2AyNrrC6is/s640/DSC_0017.jpg)
nadzienie :
2 saszetki brązowego ryżu ( 2 x po 100 g )
600 g łopatki wieprzowej
4 łyżki smażonej cebuli
150 g serka topionego ( dowolnego )
200 g dyni
1 mała cukinia
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g żółtego sera ( u mnie salami )
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
ostra papryka do smaku
Lekko go schłodzić.
Łopatkę, cukinię umyć, z umytej dyni ściąć skórę.
Do schłodzonego ryżu zmielić mięso, cukinię, dynię i topiony serek maszynką do mięsa na grubym sitku.
Dodać smażona cebulę ( ja użyłam takiej, która mi została z poprzedniego dnia do przygotowywania farszu na pierogi ruskie. Jeżeli takiej nie mamy należy cebulę usmażyć i dodać do farszu ).
Potem dodać natkę pietruszki i przyprawy do smaku i wymieszać farsz.
Papryki umyć, przekroić każdą na pół tak aby powstały dwie miseczki.
Usunąć gniazda nasienne i ogonki.
Przygotowanym farszem napełnić miseczki paprykowe i układać je w formie do pieczenia lekko polanej olejem.
Na sam koniec posypać każdą nafaszerowaną porcje startym serem i dodatkowo oprószyć ostrą papryką.
Papryki piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Podawać na gorąco np. z pieczywem.
6 dużych papryk
2 saszetki ryżu parabolicznego ( po 100 g )
2 saszetki ryżu brązowego ( po 100 g )
1 cukinia ( ok 200 g )
1 duża cebula
2 łodygi selera naciowego
1 szk blanszowanych kurek ( mogą być świeże 1,5 szk )
500 g piersi z kurczaka
2 łyżki posiekanego świeżego koperku
1 łyżka czosnku staropolskiego
1 łyżeczka ostrej papryki
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
4 łyżki sosu chili słodko pikantnego
3 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oleju
Papryki umyć, ściąć górne części, które będą wieczkami.
Z papryk usunąć gniazda nasienne.
W dwóch garnach zagotować wodę z dodatkiem soli i oleju i ugotować oba rodzaje ryżu.
Po ugotowaniu wsypać je z woreczków do jednego naczynia i wymieszać.
Cukinię umyć i pokroić w sporą kostkę.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w mniejszą kostkę.
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, dodać czosnek staropolski i paprykę i wymieszać.
Łodygi selera pokroić dowolnie w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić przyprawionego kurczaka i podsmażyć.
Następnie dodać cebulę i seler i dalej smażyć.
Potem dodać pozostałe przyprawy i kurki oraz koperek i wymieszać.
Smażyć około dwóch minut.
Przygotowany farsz przełożyć do ryżu, wymieszać nadzienie i ewentualnie jeszcze doprawić.
Każda z papryk napełnić nadzieniem, zakryć wieczkami i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem lub margaryną.
Naczynie zakryć pokrywką, wstawić je do piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać na gorąco.
![Pomysły na faszerowaną paprykę](http://4.bp.blogspot.com/-Shyor4cDOFE/UtkoBgsXb9I/AAAAAAAAGnE/YO5nJcBGKEg/s1600/DSC_0005.jpg)
- 6 papryk ( kolor dowolny )
- Farsz :
- 300 g ryżu ugotowanego na sypko
- 350 g ugotowanego mięsa z kury ( z rosołu )
- 1 cebula
- 3 duże pieczarki ( bardziej rozwinięte )
- 2 ugotowane marchewki z rosołu
- 100 g topionego serka ( mocno schłodzonego )
- 1 garść kiełków brokuła
- kilka gałązek rozmarynu
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól do smaku
- pieprz czosnkowy do smaku
- ostra papryka do smaku
- kilka łyżek oleju