Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pomysły na faszerowaną paprykę

Bardzo smaczna idealna na obiad lub ciepła kolację.

Papryka faszerowana to świetna propozycja na obiad lub kolację.

Farsz do niej może być mięsno - warzywny, warzywny, grzybowy, z ryżem, z kaszą, czyli z tym co lubimy albo po prostu co nam wpadnie w ręce.

Często jest tak, że jak mamy jakieś zalegające w lodówce to wykorzystujemy je właśnie do takich faszerowanych warzyw.

Faszerować można nie tylko paprykę ale ja zapraszam po pomysły właśnie na nią.

 

FASZEROWANA PAPRYKA PIECZONA

 

Pomysły na faszerowaną paprykę

 

6,5 papryki podłużnej ( sztuki w zależności od wielkości blaszki )
Farsz :
2 duże pomidory
1 szk blanszowanych opieniek
1 cebula
2 szk ugotowanego ryżu ( ilość po ugotowaniu )
100 g dowolnego serka topionego
100 g żółtego sera ( dowolnego )
450 g wieprzowej łopatki lub innego mięsa wieprzowego 
Do smaku :
sól
pieprz
czosnek granulowany
ostra papryka
 
Papryki umyć, przeciąć na pół wzdłuż i usunąć nasiona.
Mięso zmielić, opieńki i cebulę podsmażyć, przestudzić i posiekać.
Pomidory i topiony serek pokroić w drobną kostkę a żółty ser zetrzeć na tarce.
Do miski przełożyć ryż i resztę składników oraz dodać przyprawy i wymieszać farsz.
Gotowym farszem napełnić papryki ( farszu dajemy dość sporo ) i układać papryki na blaszce do pieczenia.
Papryki piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( a zależności od piekarnika.
Podawać na gorąco na przykład z pieczywem.
 
 
FASZEROWANE PAPRYKOWE MISECZKI
 
Pomysły na faszerowaną paprykę
 
6 średnich czerwonych papryk
nadzienie :
2 saszetki brązowego ryżu ( 2 x po 100 g )
600 g łopatki wieprzowej
4 łyżki smażonej cebuli 
150 g serka topionego ( dowolnego )
200 g dyni
1 mała cukinia
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g żółtego sera ( u mnie salami )
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
ostra papryka do smaku
 
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, odsączyć z wody, rozciąć woreczki i wysypać ryż do garnka w którym się gotował lub do miski.
Lekko go schłodzić.
Łopatkę, cukinię umyć, z umytej dyni ściąć skórę.
Do schłodzonego ryżu zmielić mięso, cukinię, dynię i topiony serek maszynką do mięsa na grubym sitku.
Dodać smażona cebulę ( ja użyłam takiej, która mi została z poprzedniego dnia do przygotowywania farszu na pierogi ruskie. Jeżeli takiej nie mamy należy cebulę usmażyć i dodać do farszu ).
Potem dodać natkę pietruszki i przyprawy do smaku i wymieszać farsz.
Papryki umyć, przekroić każdą na pół tak aby powstały dwie miseczki.
Usunąć gniazda nasienne i ogonki.
Przygotowanym farszem napełnić miseczki paprykowe i układać je w formie do pieczenia lekko polanej olejem.
Na sam koniec posypać każdą nafaszerowaną porcje startym serem i dodatkowo oprószyć ostrą papryką.
Papryki piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Podawać na gorąco np. z pieczywem.
 
 
PAPRYKA Z PYSZNYM NADZIENIEM
 
Pomysły na faszerowaną paprykę
 

6 dużych papryk
2 saszetki ryżu parabolicznego ( po 100 g )
2 saszetki ryżu brązowego ( po 100 g )
1 cukinia ( ok 200 g )
1 duża cebula
2 łodygi selera naciowego
1 szk blanszowanych kurek ( mogą być świeże 1,5 szk )
500 g piersi z kurczaka
2 łyżki posiekanego świeżego koperku
1 łyżka czosnku staropolskiego
1 łyżeczka ostrej papryki
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
4 łyżki sosu chili słodko pikantnego
3 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oleju

Papryki umyć, ściąć górne części, które będą wieczkami.
Z papryk usunąć gniazda nasienne.
W dwóch garnach zagotować wodę z dodatkiem soli i oleju i ugotować oba rodzaje ryżu.
Po ugotowaniu wsypać je z woreczków do jednego naczynia i wymieszać.
Cukinię umyć i pokroić w sporą kostkę.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w mniejszą kostkę.
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, dodać czosnek staropolski i paprykę i wymieszać.
Łodygi selera pokroić dowolnie w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić przyprawionego kurczaka i podsmażyć.
Następnie dodać cebulę i seler i dalej smażyć.
Potem dodać pozostałe przyprawy i kurki oraz koperek i wymieszać.
Smażyć około dwóch minut.
Przygotowany farsz przełożyć do ryżu, wymieszać nadzienie i ewentualnie jeszcze doprawić.
Każda z papryk napełnić nadzieniem, zakryć wieczkami i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem lub margaryną.
Naczynie zakryć pokrywką, wstawić je do piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać na gorąco.
 
 
PYSZNIE NADZIANE PAPRYKI
 
 
Pomysły na faszerowaną paprykę
  • 6 papryk ( kolor dowolny )
  • Farsz :
  • 300 g ryżu ugotowanego na sypko
  • 350 g ugotowanego mięsa z kury ( z rosołu )
  • 1 cebula
  • 3 duże pieczarki ( bardziej rozwinięte )
  • 2 ugotowane marchewki z rosołu
  • 100 g topionego serka ( mocno schłodzonego )
  • 1 garść kiełków brokuła
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz czosnkowy do smaku
  • ostra papryka do smaku
  • kilka łyżek oleju

Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i też pokroić w kostkę. Oba te składniki wrzucić na patelnie z rozgrzaną niewielką ilością oleju i podsmażyć. Następnie mięso i marchew także pokroić w kostkę a ser zetrzeć na tarce lub pokroić. Ryż wyspać do miski, do ryżu wrzucić pokrojone składniki, podsmażone pieczarki z cebulą, posiekaną natkę i rozmaryn oraz kiełki. Dodać przyprawy do smaku i wymieszać farsz. Papryki umyć, ściąć górne części robiąc wieczka. Napełnić papryki farszem, zakryć wieczkami i układać je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym margaryną. Naczynie zakryć pokrywką i piec papryki 25-30 minut od momentu zgaszenia się lampki oznaczającej osiągnięcie temperatury 190 stopni. Papryki spożywać na gorąco np z pieczywem.
 
 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak