Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pomysły na gotowane jajka

Chyba każdy je lubi i często je przygotowuje. Oczywiście można przyrządzać z nich różne wersje. Ja proponuje te gotowane z różnymi farszami.

Na śniadanie, kolację czy Święta Wielkanocne albo domówki.

Każda okazja jest dobra do przygotowania jajek na przekąskę lub jako samodzielne danie śniadaniowe.

Szybko i smacznie no i efektownie wyglądające -  jajka gotowane.

Jajka faszerowane serem i ogórkiem konserwowym

 

Pomysły na gotowane jajka


10 jajek ugotowanych na twardo
4 ogórki konserwowe
4 plastry żółtego sera Gouda 
2 łyżki drobno posiekanej rzeżuchy
sól do smaku
pieprz do smaku
2 łyżki majonezu 
 
Jajka przekroić na połówki i wydrążyć żółtka.
Ogórki i plastry sera bardzo drobno pokroić.
Do miseczki wrzucić żółtka, rozgnieść widelcem i dodać posiekaną rzeżuchę oraz ser i ogórki a także majonez i przyprawy do smaku.
Wymieszać nadzienie, w razie potrzeby jeszcze doprawić i za pomocą rękawa cukierniczego z szeroką tylką napełnić białkowe miseczki.
Podawać po przygotowaniu ( jeśli nie macie rękawa po prostu nałóżcie farsz łyżeczką
 
 
 
 
 

Jajka faszerowane łososiem

 

Pomysły na gotowane jajka

5 jajek ugotowanych na twardo
 
1 puszka łososia w sosie własnym
2 łyżki posiekanej rungii
1 garść rzeżuchy
1 saszetka majonezu dekoracyjnego ( 10 g ) 
1 sos czosnkowy ( 25 g ) 
sól do smaku
pieprz do smaku
 
Ugotowane jajka obrać, przekroić wzdłuż na połówki i wyjąć żółtka.
Łososia odsączyć z zalewy na sitku.
Do miseczki wrzucić żółtka, dodać łososia i resztę składników i wszystko połączyć w pastę.
Tak przygotowanym nadzieniem napełnić białka i ułożyć gotowe jajka na talerzu.
Podawać z pieczywem.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Jajka koperkowo - pietruszkowe

Pomysły na gotowane jajka

 

5 jajek ( ugotowanych na twardo )
1/4 pęczka koperku
1/4 pęczka natki pietruszki
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
2 plastry gotowanego schabu
1,5 łyżki majonezu
 
Ugotowane i obrane jajka przekroić na połówki i wydrążyć do miseczki żółtka.
Dodać do nich posiekany koperek i natkę pietruszki a także drobno pokrojony w kostkę schab oraz resztę składników i wymieszać tworząc pastę.
Na każde białko nakładać porcje przygotowanego nadzienia i układać na talerzu.
Podawać na śniadanie lub przekąskę.
bietka 14.09.2017 11:04
smaczne propozycje, ja faszeruję jajka tym co akurat mam w domu i czasami wychodzi ciekawe połączenie smaków :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak