Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pomysły na gulasze z grzybami

Świeże, suszone świetnie nadają się do gulaszu. Mogą być mięsne czy z podrobami. Jedno jest pewne, takie gulasze są pyszne.

Grzybowy gulasz sercowy

Pomysły na gulasze z grzybami

 

  • 3 serca wieprzowe
  • 1 szk suszonych grzybów ( różne )
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 600 ml bulionu lub wody
  • 2 łyżki mąki

 

Serca dokładnie umyć, zalać zimną wodą i gotować prawie do miękkości. Gdy się zagotują lekko posolić. Ugotowane wyjąć z wywaru i lekko przestudzić Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Przestudzone serca pokroić w kostkę. Na patelnie wlać kilka łyżek oleju i wrzucić pokrojone serca. Cebulę i czosnek obrać, umyć i cebulę pokroić w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do serc, po czym podsmażyć. Następnie dodać namoczone grzyby, zalać bulionem, dodać przyprawy i dusić 20 minut. Na koniec mąkę rozrobić z mąką i zagęścić nią sos. Zagotować i podawać z ulubionymi dodatkami.
 
 

Drobiowy gulasz z dynią i kurkami

Pomysły na gulasze z grzybami

 

3 ćwiartki z kurczaka

200 g blanszowanych kurek
200 g świeżej dyni
1 cebula
1 szk mleka 3,2 %
100 g dowolnego serka topionego
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka ostra do smaku
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki
4 łyżki posiekanego koperku
3 szk wody
 
Ćwiartki kurczaka wytrybować i mięso pokroić w sporą kostkę.
W szerokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć.
Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebule i dynię oraz kurki i chwilę smażyć.
Wszystko podlać wodą, dodać koperek i przyprawy i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.
Na koniec zagęścić gulasz mąka wymieszaną z mlekiem i dodać serek.
Gotować do momentu rozpuszczenia się serka cały czas delikatnie mieszając.
Gulasz podawać z makaronem.
 
 

Gulasz wieprzowy z opieńkami

Pomysły na gulasze z grzybami

 

1 kg łopatki wieprzowej
250 g blanszowanych opieniek ( użyłam mrożonych )
1 cebula
Dodatkowo :
sól
pieprz
papryka słodka
ziele angielskie
liść laurowy
opcjonalnie kucharek w płynie
1 l wody
1 łyżka mąki
3 łyżki oleju
 
Grzyby rozmrozić, cebulę i umyte mięso pokroić w kostkę.
W szerokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć.
Dodać cebulę i grzyby i dalej smażyć około 10 minut.
Potem podlać wszystko gorącą wodą, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
Gdy jest miękkie odrobinę mąki rozprowadzić w małej ilości mąki i zagęścić nią sos.
Gulasz zagotować i w miarę potrzeby doprawić gdyby okazało się, że gulasz potrzebuje jakiejś przyprawy.
 
 
 
bietka 07.09.2017 09:03
bardzo smaczne propozycje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak