Ze schabu można przygotować pyszne dania obiadowe oraz domową wędlinę do chleba.
Schab wieprzowy każdy zna i lubi. Ze schabu można przygotować pyszne dania obiadowe oraz domową wędlinę do chleba. Jako danie obiadowe możemy zrobić schab smażony, duszony, gotowany, pieczony. Mogą to być roladki, kotlety w różnych panierkach czy w cieście, z kością lub bez.
Jednym słowem mamy dużo możliwości na przygotowanie dań ze schabu. Ja mam dziś dla Was kilka moich, smacznych propozycji na wykorzystanie schabu na obiad.
PIECZONE ROLADKI SCHABOWE
![Pomysły na obiad ze schabu](https://1.bp.blogspot.com/-FO2DNrewfXE/Us1wt_Gm5WI/AAAAAAAAGd0/O1SPjEoqmyc/s1600/DSC_0027.jpg)
700 g schabu bez kości
150 g cukinii
1 marchewka
1 czerwona cebula
50 g pieczarek
1 łyżka kaparów z zalewy
6 suszonych pomidorów w oleju
5 cm kawałek świeżego imbiru
sól do smaku
pieprz do smaku
chili do smaku
2 łyżki masła
50 g żółtego sera
słodka papryka do posypania
kilka łyżek oleju
Marchew i cebulę obrać, a potem umyć. Marchew, cukinię i imbir zetrzeć na tarce, cebulę i pomidory pokroić w kostkę, a pieczarki pokroić w plasterki i posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić przygotowane składniki oraz kapary i podsmażyć farsz, a potem doprawić do smaku i przestudzić.
Schab umyć, osuszyć i pokroić na 5 grubych plastrów i rozbić cienko tłuczkiem do mięsa. Posolić i oprószyć pieprzem.
Na każdy płat schabu nałożyć porcję farszu, rozsmarować po mięsie i zwinąć w roladę. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i zetrzeć na nie masło i ser na tarce o drobnych oczkach i oprószyć papryką.
Tak przygotowane roladki przykryć pokrywką, naczynie wstawić do piekarnika.
Nastawić temperaturę na 200 stopni, a gdy piekarnik się nagrzeje piec 25 minut.
Potem zdjąć pokrywkę i podpiec do zrumienienia się z wierzchu roladek około 3 minuty. Podawać na gorąco z dowolnymi dodatkami.
SCHAB Z KURKAMI I CUKINIĄ
![Pomysły na obiad ze schabu](https://1.bp.blogspot.com/-8iLFCBJI-VE/UNHAxorxDgI/AAAAAAAADa0/WFIN1tVBufw/s640/DSC_0030.JPG)
- 400 g schabu bez kości
- 1 szkl blanszowanych kurek (użyłam rozmrożonych)
- 1/2 małej cebuli
- 150 g cukinii
- 1 łyżeczka tartej bułki
- 4 łyżki oleju
- 3 jajka
- 4 łyżki mleka
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Na patelnie wlać 4 łyżki oleju, wrzucić rozmrożone kurki i podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do kurek i dalej smażyć. Następnie dodać startą na tarce cukinię, dodać sól i pieprz i chwile jeszcze smażyć. Na koniec przygotowania farszu dodać bułkę tartą i wymieszać, aby bułka wchłonęła powstały sok. Schab po umyciu pokroić na trzy części w następujący sposób: pierwsze nacięcie schabu powinno być do błony, a potem kroić schab do końca. Tak pociąć schab na trzy podwójne kotlety. Każdy kawałek schabu oprószyć solą i rozłożone rozbić tłuczkiem do mięsa. Na środek każdego płata mięsa nałożyć po porcji farszu i założyć wystające boki, składając je jeden na drugi. Jajka rozbełtać z solą i pieprzem oraz mlekiem. Kotlety panierować w bułce tartej, potem w jajku i ponownie w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.
SCHAB A LA PO TAJSKU
![Pomysły na obiad ze schabu](https://4.bp.blogspot.com/-4mwlMDZd_ag/Vug3mLpcLCI/AAAAAAAAK4M/vIanSl_cb90rx3yfegQz6PiLEWteX21mQ/s640/DSC08695.JPG)
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule
250 g obgotowanych kurek
250 g kalafiora
1/2 szk posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli
3 szczypty pieprzu
2 łyżki sosu sojowo grzybowego
5 łyżek sosu tajskiego chili słodko pikantnego
150 ml wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 paczki makaronu ryżowego wstążki
Wodę na makaron zagotować, osolić i wrzucić go, aby doszedł.
Od czasu do czasu pomieszać.
Gdy będzie odpowiednio miękki zalać zimną wodą i odcedzić.
Schab pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem i przeciąć na dwie części.
Na patelni rozgrzać olej.
Włożyć kawałki mięsa i podsmażyć z obu stron na złoty kolor.
Gdy mięso ładnie się zarumieni dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i paprykę pokrojoną w paseczki.
Chwilę smażyć, a następnie dodać kalafiora podzielonego na różyczki oraz pokrojoną w kostkę cukinię i obgotowane kurki.
Wszystko nadal smażyć, gdy warzywa będą na pół miękkie dodać przyprawy, pietruszkę, podlać wodą i dusić około 5 minut.
Na koniec sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną wody.
Zagotować. Schab podawać z makaronem ryżowym lub jak ktoś lubi z ryżem.
SCHABOWE PANIEROWANE W GRISSINI
- 450 g schabu bez kości
- 100 g paluszków grissini o smaku pizzy
- 4 łyżki bułki tartej
- sól do smaku
- papryka ostra do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- mąką do obtaczania
- 3 jajka
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Schab pokroić na 4 kotlety, umyć je i rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć je solą i pieprzem oraz papryką. Paluszki grissini zmiksować w rozdrabniaczu i wysypać je na talerz, dodać bułkę tartą i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kotlet obtaczać w mące, następnie maczać w rozmąconym jajku i potem panierować w panierce z paluszków i bułki tartej. Smażyć na złoty kolor z obu stron, czas smażenia zależy od grubości kotletów.