Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pomysły na obiad ze schabu

Ze schabu można przygotować pyszne dania obiadowe oraz domową wędlinę do chleba.

Schab wieprzowy każdy zna i lubi. Ze schabu można przygotować pyszne dania obiadowe oraz domową wędlinę do chleba. Jako danie obiadowe możemy zrobić schab smażony, duszony, gotowany, pieczony. Mogą to być roladki, kotlety w różnych panierkach czy w cieście, z kością lub bez.

Jednym słowem mamy dużo możliwości na przygotowanie dań ze schabu. Ja mam dziś dla Was kilka moich, smacznych propozycji na wykorzystanie schabu na obiad.

 

PIECZONE ROLADKI SCHABOWE

 

Pomysły na obiad ze schabu

700 g schabu bez kości
150 g cukinii
1 marchewka
1 czerwona cebula
50 g pieczarek
1 łyżka kaparów z zalewy
6 suszonych pomidorów w oleju
5 cm kawałek świeżego imbiru
sól do smaku
pieprz do smaku
chili do smaku
2 łyżki masła
50 g żółtego sera
słodka papryka do posypania
kilka łyżek oleju

Marchew i cebulę obrać, a potem umyć. Marchew, cukinię i imbir zetrzeć na tarce, cebulę i pomidory pokroić w kostkę, a pieczarki pokroić w plasterki i posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić przygotowane składniki oraz kapary i podsmażyć farsz, a potem doprawić do smaku i przestudzić.
Schab umyć, osuszyć i pokroić na 5 grubych plastrów i rozbić cienko tłuczkiem do mięsa. Posolić i oprószyć pieprzem.
Na każdy płat schabu nałożyć porcję farszu, rozsmarować po mięsie i zwinąć w roladę. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i zetrzeć na nie masło i ser na tarce o drobnych oczkach i oprószyć papryką.
Tak przygotowane roladki przykryć pokrywką, naczynie wstawić do piekarnika.
Nastawić temperaturę na 200 stopni, a gdy piekarnik się nagrzeje piec 25 minut.
Potem zdjąć pokrywkę i podpiec do zrumienienia się z wierzchu roladek około 3 minuty. Podawać na gorąco z dowolnymi dodatkami.

 

 

SCHAB Z KURKAMI I CUKINIĄ

 

Pomysły na obiad ze schabu

 

  • 400 g schabu bez kości
  • 1 szkl blanszowanych kurek (użyłam rozmrożonych)
  • 1/2 małej cebuli
  • 150 g cukinii
  • 1 łyżeczka tartej bułki
  • 4 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Na patelnie wlać 4 łyżki oleju, wrzucić rozmrożone kurki i podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do kurek i dalej smażyć. Następnie dodać startą na tarce cukinię, dodać sól i pieprz i chwile jeszcze smażyć. Na koniec przygotowania farszu dodać bułkę tartą i wymieszać, aby bułka wchłonęła powstały sok. Schab po umyciu pokroić na trzy części w następujący sposób: pierwsze nacięcie schabu powinno być do błony, a potem kroić schab do końca. Tak pociąć schab na trzy podwójne kotlety. Każdy kawałek schabu oprószyć solą i rozłożone rozbić tłuczkiem do mięsa. Na środek każdego płata mięsa nałożyć po porcji farszu i założyć wystające boki, składając je jeden na drugi. Jajka rozbełtać z solą i pieprzem oraz mlekiem. Kotlety panierować w bułce tartej, potem w jajku i ponownie w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.
 
 
SCHAB A LA PO TAJSKU
 
Pomysły na obiad ze schabu
 
500 g schabu bez kości 
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule
300 g cukinii 
250 g obgotowanych kurek
250 g kalafiora
1/2 szk posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju 
3 szczypty pieprzu
2 łyżki sosu sojowo grzybowego
5 łyżek sosu tajskiego chili słodko pikantnego
150 ml wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 paczki makaronu ryżowego wstążki
 
Wodę na makaron zagotować, osolić i wrzucić go, aby doszedł.
Od czasu do czasu pomieszać.
Gdy będzie odpowiednio miękki zalać zimną wodą i odcedzić.
 
Schab pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem i przeciąć na dwie części.
Na patelni rozgrzać olej.
Włożyć kawałki mięsa i podsmażyć z obu stron na złoty kolor.
Gdy mięso ładnie się zarumieni dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i paprykę pokrojoną w paseczki.
Chwilę smażyć, a następnie dodać kalafiora podzielonego na różyczki oraz pokrojoną w kostkę cukinię i obgotowane kurki.
Wszystko nadal smażyć, gdy warzywa będą na pół miękkie dodać przyprawy, pietruszkę, podlać wodą i dusić około 5 minut.
Na koniec sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną wody.
Zagotować. Schab podawać z makaronem ryżowym lub jak ktoś lubi z ryżem.
 
 
SCHABOWE PANIEROWANE W GRISSINI
 
Pomysły na obiad ze schabu
 
  • 450 g schabu bez kości
  • 100 g paluszków grissini o smaku pizzy
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól do smaku
  • papryka ostra do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • mąką do obtaczania
  • 3 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Schab pokroić na 4 kotlety, umyć je i rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć je solą i pieprzem oraz papryką. Paluszki grissini zmiksować w rozdrabniaczu i wysypać je na talerz, dodać bułkę tartą i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kotlet obtaczać w mące, następnie maczać w rozmąconym jajku i potem panierować w panierce z paluszków i bułki tartej. Smażyć na złoty kolor z obu stron, czas smażenia zależy od grubości kotletów.

 

ZEWA 27.10.2016 10:27
Dziękuję :)
MonikaW 25.10.2016 14:39
Super pomysły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak