Chyba każdy z nas je robi i lubi. Są smaczne, szybkie w przygotowaniu i możemy zrobić je z tego co akurat mamy w lodówce. Mogą być na bazie jajka, ryby, czy twarogu. Do podstawowych składników wystarczy dodać to co lubimy i uzyskamy pyszną pastę. Taką pastę już gotową możemy przechowywać w lodówce około 3 dni, ale raczej tyle nie wytrzyma bo zostanie zjedzona w błyskawicznym tempie.
Zapraszam Was po kilka moich pomysłów na ten szybki posiłek, jak widać możliwości jest wiele.
Pasta z jajkiem i rybą
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 wędzona makrela
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 5 plasterków pora ( jasna część )
- 15 g kiełków rzodkiewki
- 3 małe ogórki konserwowe
- 3 łyżki majonezu
- sól morska do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Makrelowa pasta kanapkowa
1 wędzona makrela
3 jajka ugotowane na twardo
1/2 czerwonej papryki
3 dymki ze szczypiorem
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżka majonezu
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka ostra do smaku
Makrelę obrać ze skóry, pozbawić grzbietu i usunąć dokładnie ości.
Podzielić ją na małe kawałeczki.
Dymkę opłukać i pokroić.
Paprykę pokroić w małą kosteczkę a jajka po obraniu pokroić na siatce do sałatki.
Wszystkie te składniki wrzucić do miski, dodać majonez, musztardę i przyprawy i wymieszać.
Pastę podawać z pieczywem.
Pasta z wędliny
- 6 plasterków kiełbasy szynkowej
- 5 plasterków żółtego sera
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 czubata łyżka kiełków brokuła
- 1/4 czerwonej papryki
- 1 łyżka majonezu
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- czosnek granulowany do smaku
-
Szczypior umyć, osuszyć i posiekać. Ser i kiełbasę oraz paprykę pokroić w drobną kostkę a kiełki posiekać aby były drobniejsze. Wszystkie składniki na pastę wrzucić do miski, dodać majonez i przyprawy. Wymieszać pastę i zostawić do przegryzienia się smaków na około pięć minut. Pastę można podać z paprykowymi waflami ryżowymi lub zwykłym pieczywem
Zdrowa pasta śniadaniowa
3 jajka ugotowane na twardo
250 g półtłustego twarogu
1 pęczek szczypiorku
25 g kiełków rzodkiewki
1 garść świeżego szpinaku
3 ogórki konserwowe
3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
1 łyżka majonezu
sól morska do smaku
pieprz czarny do smaku
Twaróg wrzucić do miski i rozdrobnić widelcem.
Szpinak umyć, osuszyć i posiekać a także posiekać szczypior.
Jajka obrać i pokroić w kostkę za pomocą specjalnej siatki do krojenia.
Ogórki drobno pokroić także w kostkę.
Wszystkie pokrojone i posiekane składniki wrzucić do twarogu, dodać kiełki, jogurt i majonez oraz przyprawy.
Całość wymieszać.
Gotową pastę podawać np z waflami ryżowymi, chrupkim pieczywem lub innym ulubionym.
Pasta
300 g białego półtłustego twarogu- 3 ugotowane jajka
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 mała cebula
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 2 łyżki majonezu
- sól do smaku
- pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Dodać posiekany koperek i natkę pietruszki oraz pokrojoną w kostkę cebulę a następnie dodać jogurt, majonez i przyprawy do smaku.
Wymieszać pastę i zostawić ja n kilka minut aby smaki się przegryzły.
Podawać z ulubionym pieczywem na śniadanie ale także na kolację.