Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pomysły na wykorzystanie ryżu

Ryż bardzo zdrowy a do tego niskokaloryczny nie zawiera glutenu. Zawiera mnóstwo wartości odżywczych dla naszego organizmu . Między innymi jest to żelazo , cynk , potas , magnez. Zawiera też błonnik , który poprawia trawienie naszego organizmu. Dlaczego warto spożywać ryż : - spożywanie ryżu pomaga ustabilizować ciśnienie tętnicze - obniża poziom cholesterolu - ryż nam dostarcza dużo energii - zawiera duże ilości skrobi - ryż zawiera witaminy PP oraz B - ryż ma umi

Ryż bardzo zdrowy a do tego niskokaloryczny nie zawiera glutenu. Zawiera mnóstwo wartości odżywczych dla naszego organizmu . Między innymi jest to żelazo , cynk , potas , magnez. Zawiera też błonnik , który poprawia trawienie naszego organizmu.

Dlaczego warto spożywać ryż :

- spożywanie ryżu pomaga ustabilizować ciśnienie tętnicze

- obniża poziom cholesterolu

- ryż nam dostarcza dużo energii

- zawiera duże ilości skrobi

- ryż zawiera witaminy PP oraz B

- ryż ma umiarkowany indeks glikemiczny

Zapraszam na moje przepisy z ryżem w roli głównej

Mini gołąbki z kapusty włoskiej

Mini gołąbki z kapusty włoskiej  - medium

Składniki :

• ryż 0 , 5 kg
• kasza jęczmienna 30 dag
• kiełbasa śląska 1 laska
• udka z kurczaka 3
• cebula 1
• sól
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• Kucharek - uniwersalna
• kapusta włoska 1

Wykonanie :
Ryż oraz kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kapustę należy sparzyć w osolonej wodzie. Udka z kurczaka ugotować w rosole. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć z cebulką na patelni. Ugotowane udka z kurczaka obrać z kości . Wszystkie składniki połączyć ze sobą oprócz kapusty. doprawić przyprawami. Przygotowanym farszem napełnić liście kapusty włoskiej , formułować mini gołąbki. Gotowe mini gołąbki ułożyć ba tacce i podlać je rosołem około 0, 5 l. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Nadziewane ziemniaki ryżem

Pomysły na wykorzystanie ryżu

Składniki :

• ziemniaki 4
• ryż 1/2 szklanki
• kasza jęczmienna 1/2 szklanki
• udko z kurczaka 1
• kiełbasa zwyczajna 1/2 laski
• sól
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• ser żółty 6 plasterków
• natka pietruszki
• ketchup łagodny

Wykonanie :

Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie . Ziemniaki obieramy . Po obraniu kroimy na 2 połówki i wydrążamy środki. Ryż oraz kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka gotujemy w rosole . Po obraniu kroimy na mniejsze kawałki . Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy. Ryż mieszamy z kaszą oraz resztą składników. Doprawiamy przyprawami. Gotowe ziemniaki napełniamy farszem . Na wierzch dajemy plasterki żółtego sera oraz dekorujemy ketchupem. Gotowe ziemniaki dajemy na blaszkę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 10 minut.

Kotleciki ryżowo serowe

Pomysły na wykorzystanie ryżu

Składniki :

-ryż brązowy 1.5 szklanki
-żółty ser starty 25 dag
-jajka 2
-cebula 1 mała
-mąka pszenna 2.5 łyżki
-bułka tarta 4 łyżki
-oliwa 2 łyżki
-natka pietruszki
-sól do smaku
-czarny pieprz mielony Prymat
-curry 1/2 łyżeczki małej
-pieprz biały Prymat

Wykonanie :

Cebulę obieramy i drobno siekamy następnie podsmażamy na łyżce oliwy . Ryż gotujemy według instrukcji na opakowani z dodatkiem soli oraz pieprzu . Ryż przekładamy do miski dodajemy podsmażoną cebulkę oraz rozkłócone jajka , starty ser żółty oraz przyprawy pieprz sól oraz bułkę tartą . Całość dokładnie mieszamy do powstania , gładkiej masy . Następnie formułujemy kotleciki i smażymy z każdej strony na rozgrzanej patelni .

Sos mięsno - warzywny do ryżu

Pomysły na wykorzystanie ryżu

Składniki:

-ryż 2 woreczki
-łopatka wieprzowa 1/2 kg
-marchewka 1
-cebula 1
-por 1
-seler korzeniowy 1
-papryka czerwona 1
-kostka mięsna 1
-przecier pomidorowy 2 łyżki
-mąka pszenna 2 łyżki
-śmietana 18 proc 2 łyżki
-szczypiorek
-sól i pieprz
-papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki

Wykonanie :

Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Mięso kroimy w kostkę ,opłukujemy i dajemy do garnka , dodajemy wodę wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy około 45 minut. Pod koniec gotowania dajemy do garnka startą marchewkę ,selera, cebulę ,paprykę oraz pora pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko razem chwilę gotować , dodać przecier pomidorowy , sól , pieprz oraz paprykę słodką i wszystko wymieszać .(przyprawy dodajemy według uznania)
Następnie mąkę wymieszać ze śmietaną wlać odrobinkę sosu i wymieszać wszystko razem i wlać do garnka i lekko zagotować. Na talerz dać porcję ryżu , dodać porcję sosu mięsno warzywnego i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

 

hanbes 18.09.2016 09:21
Noooooooo, przypadkowo zaciekawiło mnie wykorzystanie ryżu, który preferuję bardziej niż ziemniaki a tymczasem można te dwa składniki połączyć ! Co do tego sosu mięsno-warzywnego to taki też stosuję ( choć przyznaję że od Pani jest " bogatszy" ), ja jednak mam zamiar w najbliższej przyszłości posmakować tych gołąbków z kapusty włoskiej, pozdrawiam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak