Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pomysły na wytrawne dania z ryżem

Bardzo znany i lubiany ale rzadko stosowany w kuchni

Choć jest znanym i smacznym składnikiem to jednak nie za często używany jest w kuchni. Czasami spotykam się z opiniami, że trudno go przyrządzić, bo albo jest za twardy albo się rozgotuje. Ważne jest aby ryż pilnować podczas gotowania i używać odpowiedniego ryżu do danej potrawy.

Ryż możemy stosować do wielu potraw wytrawnych jak i słodkich. Ja dziś zapraszam po te wytrawne i smaczne.

 

JESIENNE RISOTTO

Pomysły na wytrawne dania z ryżem

 

150 g ryżu arborio
1 cebula
200 g blanszowanych kurek
100 g dyni
1/2 czerwonej papryki
6 połówek suszonych pomidorów ( w oleju z ziołami )
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
ok. 800 ml bulionu ( drobiowy )
100 ml wytrawnego białego wina
2 łyżki masła
sól
sól czosnkowa
pieprz
 
W szerokim rondlu roztopić masło.
Cebulę pokrojoną w kostkę wrzucić do rondla i zeszklić, potem wsypać ryż i smażyć aż ryż się także zeszkli.
Wlać wino i dusić aż się wchłonie w ryż.
Potem porcjami wlewać bulion i gotować do momentu aż ryż zabierze nadmiar bulionu.
W międzyczasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone pomidory i dalej dusić od czasu do czasu mieszając.
W miarę potrzeby wlewać bulion.
Dodać kurki, dynię i natkę i dalej dusić do miękkości wszystkich składników i dodać przyprawy.
Gdy risotto jest gotowe w miarę potrzeby doprawić.
Wilgotność risotto zależy od naszych upodobań.
Podawać gorące.
 
 
RYŻ ZAPIEKANY Z WARZYWAMI, KURKAMI I SKRZYDEŁKAMI
 
 
Pomysły na wytrawne dania z ryżem
 
400 g ryżu
250 g mieszanki chińskiej
200 g cukinii
200 g blanszowanych kurek
1 solidna garść szpinaku
sól
pieprz
ok. 1 l wody
kucharek w płynie
8 skrzydełek z kurczaka
papryka wędzona
sól
pieprz
 
 
Skrzydełka umyć, osuszyć i pociąć na kawałki w zgięciach.
Te najcieńsze odłożyć ( można wykorzystać na wywar ).
Doprawić je solą, pierzem i papryką i odstawić na 30 minut.
Ryż wsypać do miski, dodać startą na grubych oczkach cukinię, posiekany szpinak, mieszankę chińską i kurki.
Dodać sól i pieprz i wymieszać.
Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia, na ryż rozłożyć skrzydełka.
Wszystko zalać wodą wymieszaną z kucharkiem, który poprawi smak.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Jeśli jest jeszcze widoczny płyn czas pieczenia wydłużyć o kilka minut.
 
 
RYŻ Z GROSZKIEM I MARCHEWKĄ
 
 
 
Pomysły na wytrawne dania z ryżem

  • 1 saszetka ryżu parabolicznego
  • 1,5 szk konserwowego groszku z marchewką
  • kurkuma
  • 1 łyżeczka kucharka do smaku ( w proszku )
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem kurkumy ( ilość zależy od naszych upodobań ), kucharka i oleju. Ugotowany odsączyć z wody, rozciąć woreczek i przesypać ryż do garnka. Wsypać natkę pietruszki, odsączoną marchewkę z groszkiem i delikatnie wymieszać. Podawać na gorąco np. z kurczakiem lub innym mięsem.
 
 
KROKIETY Z FARSZEM RYŻOWO KURKOWYM
 
Pomysły na wytrawne dania z ryżem
 
 
 
FARSZ :
1 saszetka ryżu parabolicznego z dzikim ( 100 g )
200 g blanszowanych kurek
250 g kiełbasy cienkiej ( u mnie schabowa )
1/2 czerwonej papryki
2 łyżki posiekanej naci selera
50 g żółtego sera
sól czosnkowa
pieprz kolorowy
pieprz cayenne
kilka łyżek oleju
NALEŚNIKI :
2 szk mleka
2,5 szk mąki pszennej typ 500
1/3 łyżeczki soli
3 łyżki oleju
3 jajka
DODATKOWO :
jajka
bułka tarta
olej do smażenia
sól
 
NADZIENIE :
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli, włożyć woreczek z ryżem i gotować według zaleceń.
Po ugotowaniu odsączyć, rozciąć woreczek i przesypać ryż do garnka.
W szerokim rondlu rozgrzać trochę oleju, wrzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilę smażyć.
Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę i dalej smażyć a następnie dodać kurki.
Całość smażyć chwilę, dodać przyprawy, ryż i posiekany seler, wymieszać farsz i lekko przestudzić.
Na koniec dodać starty żółty ser i ponownie wymieszać farsz.
NALEŚNIKI :
Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać.
Odstawić na 15 minut a potem nalewać łyżka wazową porcje ciasta na gorącą patelnię i smażyć naleśniki na rumiano z obu stron.
Usmażone układać jeden na drugim na talerzu.
WYKONANIE :
Na naleśniki kłaść porcje nadzienia, składać lub zawijać w krokiety.
Następnie każdy krokiet zanurzać w rozmąconym z odrobiną soli jajku, panierować w tartej bułce i smażyć na oleju na złoto brązowy kolor z każdej strony.
Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać na gorąco.
 
 
 
 
 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak