Część jadalna kalafiora jest bogata w witaminy z grupy B, a przede wszystkim zawiera dużo niacyny nazywanej czasem witaminą B3. Ponadto zawiera witaminę C. 100 g kalafiora wystarczy dla zapewnienia dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Pod względem zawartości soli mineralnych kalafior jest zbliżony do kapusty. Część jadalna kalafiora może być wykorzystana w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, w dietach przeciw zaparciom i dietach odchudzających.
Zapraszam po kilka inspiracji kalafiorowych
Sałatka z kalafiora i pomidora
1 kalafior
5 pomidorów
1 szk posiekanego szczypiorku
1/2 szk posiekanego koperku
200 g jogurtu naturalnego
4 łyżki majonezu z czosnkiem ( może być tradycyjny plus czosnek wyciśnięty przez praskę )
sól do smaku
pieprz do smaku
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli.
Kalafiora podzielić na małe różyczki i wrzucić do wrzątku.
Gotować do momentu aż kalafior będzie lekko miękki ale sprężysty.
Odcedzić do na sicie i wystudzić.
Pomidory umyć i pokroić na ósemki a potem jeszcze na pół.
Koper i szczypior posiekać.
Majonez wymieszać z jogurtem doprawiając sola i pieprzem.
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać sałatkę.
Podawać po kilku minutach gdy smaki się przegryzą.
Kalafiorowa z papryką i kurkami
1/2 kalafiora
1 duża czerwona papryka
250 g blanszowanych kurek ( mogą być świeże )
1 mała cebula
2 duże marchewki
50 g korzenia selera
3 łyżki posiekanego pora
4 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki + do posypania zupy na talerzu
350 g końcówek ze skrzydełek ( mogą być całe skrzydełka )
2,5 l wody
do smaku :
sól
pieprz czarny świeżo mielony
kucharek w płynie
250 ml słodkiej śmietanki 18%
dodatkowo :
ugotowany makaron w kształcie ryżu
Ugotować makaron w osolonej wodzie i odcedzić.
Do garnka wlać zimną wodę.
Końcówki skrzydełek umyć, wrzucić do garnka i zagotować.
Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut.
Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Po upływie 15 minut do garnka wrzucić marchew, seler i cebulę i gotować 5 minut.
Potem dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekaną zieleninę i kalafiora a także kurki.
Wszystko gotować do miękkości.
Gotową zupę zabielić zahartowaną odrobiną zupy śmietaną.
Przed podaniem do zupy wrzucić ugotowany makaron.
Zupę wymieszać, nalać na talerze i posypać natką pietruszki.
Kalafiorowa z fasolką szparagową
2/3 kalafiora
200 g żółtej fasolki szparagowej
2 duże marchewki
1 korzeń pietruszki
nać selera ( kilka gałązek )
kilka łyżek posiekanego koperku
600 g pasków od schabu
ok. 600 g ziemniaków
ok. 3 l wody
sól
pieprz czarny
250 ml słodkiej śmietanki 18 %
Paski ze schabu umyć i pokroić na kawałki.
Do garnka wlać wodę, włożyć mięso i gotować do miękkości na małym ogniu.
Gdy wywar się gotuje przygotować warzywa : marchew, pietruszkę i ziemniaki pokroić w kostkę, koper i nać selera posiekać, fasolkę pokroić na kawałki a kalafiora podzielić na różyczki.
Gdy mięso jest miękkie, dodać pietruszkę i marchew, gotować kilka minut, potem dodać ziemniaki, fasolkę i zieleninę oraz przyprawy i gotować znowu kilka minut.
Na koniec dodać kalafiora i gotować do miękkości.
Gdy warzywa są miękkie w razie konieczności zupę jeszcze doprawić i zabielić ją śmietaną wymieszaną z odrobiną zupy.
Mielone z kalafiorem
500 g mięsa wieprzowego
250 g kalafiora
1 cebula
2 ząbki czosnku
1,5 bułki pszennej ( 150 g )
1 szk mleka
2 jajka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
Kalafiora ugotować na półmiękko w osolonej wodzie.
Odcedzić i zostawić do wystygnięcia.
Bułkę namoczyć w mleku a potem odcisnąć.
Mięso opłukać i zmielić maszynka do mięsa.
Cebulę i czosnek obrać i również zmielić, po czym zmielić też kalafior oraz odciśniętą bułkę.
Do zmielonych składników wbić jajka, dodać przyprawy i wyrobić masę.
Formować okrągłe kotlety i smażyć na oleju na złoty kolor.
Kotlety można panierować w bułce tartej, ale nie ma potrzeby.
Gulasz wieprzowy z kurkami i kalafiorem
600 g łopatki wieprzowej
200 g blanszowanych kurek ( użyłam mrożone )
200 g różyczek kalafiora
1 mała cebula
2 łyżki posiekanego koperku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 szczypty cukru
3 łyżki oleju
do smaku :
kucharek w płynie
sól
pieprz czarny
pieprz cayenne
ok. 600 ml wody
1/4 szk śmietany 18%
1 łyżka mąki ( do zagęszczenia sosu )
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć do zrumeinienia, w międzyczasie dodać cukier i cebulę pokrojoną w kostkę.
Następnie dodać kurki.
Podlać wszystyko wodą, dodać przyprawy i dusić do miękkości mięsa.
Na koniec dorzucić różyczki kalafiora, koperek i dusić kilka minut i zagęścić sos śmietaną wymieszaną z mąką.
Gulasz zagotować i podawać z ziemniakami lub kaszą.