Zwykle buraczki przyrządzamy na słono. Można to warzywo wykorzystać też do deserów. Ostatnio postanowiłam użyć buraczki do przygotowania biszkoptu na tort. Obawiałam się jednak, że buraczki będą wyczuwalne w smaku. Okazało się, że zupełnie niepotrzebnie. Gdybym nie wiedziała na bazie czego jest biszkopt nigdy nie zgadłabym, że są w nim buraczki. Tak samo stwierdziły osoby, które miały okazje go jeść. Biszkopt buraczkowy jest miękki, wilgotny, nie opada, szybki w przygotowaniu, w dodatku przepyszny. Robiłam go pierwszy i na pewno nie ostatni raz.
Mini torciki buraczkowe
Składniki:
Ciasto
buraczki 250 gram
Jajka 3 sztuki
Cukier 1 szklanka
Olej rzepakowy 3/4 szklanki
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Kakao 4 łyżki
Mąka pszenna 2 szklanki
Krem
250 g zimnej śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
Kolorowa posypka
Wykonanie:
Buraczki myjemy, obieramy, gotujemy do miękkości ok. 30 minut. Ugotowane blendujemy na gładką jednolitą masę.
Jajka myjemy, rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy olej oraz zmiksowane buraczki. Mieszamy.
Potem wsypujemy kakao, mąke i proszek do pieczenia Całość mieszamy na jednolitą masę. Masę wykładamy na prostokątną blachę o wymiarach 22x39 cm. Pieczemy ok.40 minut w 160 stopniach.
Krem
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Następnie do ubitej śmietany dodajemy mascarpone. Ponownie ubijamy do połączenia składników.
Upieczone ciasto studzimy. Okrągłą foremką wykrajamy 6 kół. Wystarczy to na 2 torciki. Następnie dzielimy odpowiednio krem i przekładamy.
Wierzch pokrywamy kolorową posypką.