Tort naleśnikowy
Oto dowód, że biszkopt można zastąpić naleśnikami. Idealny gdy nie mamy czasu, albo ochoty na pieczenie. W krótkim czasie ze zwykłych naleśników powstaje efektowny tort. Nic nie opada i nie wychodzi zakalec, gwarantuje! Taki tort jest doskonały na przyjęcia dla dzieci, będą zachwycone, polubią go też dorośli. Można go dowolnie przełożyć i ozdobić . Od ilości naleśników zależy jego wielkość. Im więcej tym lepszy efekt.
Składniki
Jaka 4 sztuki
Mleko 3 szklanki
Mąka pszenna 3 szklanki
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Cukier 6 łyżeczek
Olej do smażenia
Dodatkowo
Serek waniliowy 400 gram
Dżem 400 gram
Owoce do dekoracji
Wykonanie
Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem.
Następnie mieszamy z żółtkami. Wlewamy mleko, dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia.
Całość mieszamy na jednolitą masę. Smażymy na rozgrzanej patelni. Ilość naleśników zależy od ich grubości i średnicy patelni.
Smażyłam na patelni o średnicy 24 cm.Z tej porcji usmażyłam ok. 15 naleśników, około bo zapomniałam policzyć.
Jeden posmarowałam dżemem i zwinęłam jak roladę. Potem pokroiłam na 3 części i ustawiłam na wierzchu tortu.
Pozostałe przełożyłam na zmianę raz serkiem raz dżemem, w moim przypadku truskawkowo- agrestowym.
Wierzch udekorowałam dodatkowo świeżymi owocami.