Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Poradnik ,,jak upiec tort''

Tort naleśnikowy

 

Tort naleśnikowy

 Poradnik ,,jak upiec tort''

 Oto dowód, że biszkopt można zastąpić naleśnikami. Idealny gdy nie mamy czasu, albo ochoty na pieczenie. W krótkim czasie ze zwykłych naleśników powstaje efektowny tort. Nic nie opada i nie wychodzi zakalec, gwarantuje! Taki tort jest doskonały na przyjęcia dla dzieci, będą zachwycone, polubią go też dorośli. Można go dowolnie przełożyć i ozdobić . Od ilości naleśników zależy jego wielkość. Im więcej tym lepszy efekt.

 

Składniki

Jaka 4 sztuki

Mleko 3 szklanki

Mąka pszenna 3 szklanki

Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Cukier 6 łyżeczek

Olej do smażenia

 

Dodatkowo

Serek waniliowy 400 gram

Dżem 400 gram

Owoce do dekoracji

 

Wykonanie

 

Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem.

Poradnik ,,jak upiec tort''

Następnie mieszamy z żółtkami. Wlewamy mleko, dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia.

Poradnik ,,jak upiec tort''

Całość mieszamy na jednolitą masę. Smażymy na rozgrzanej patelni. Ilość naleśników zależy od ich grubości i średnicy patelni.

Poradnik ,,jak upiec tort''

Smażyłam na patelni o średnicy 24 cm.Z tej porcji usmażyłam ok. 15 naleśników, około bo  zapomniałam  policzyć.

Jeden posmarowałam dżemem i zwinęłam jak roladę. Potem pokroiłam na 3 części i ustawiłam na wierzchu tortu.

Pozostałe przełożyłam na zmianę raz serkiem raz dżemem, w moim przypadku truskawkowo- agrestowym.

Poradnik ,,jak upiec tort''

Wierzch udekorowałam dodatkowo świeżymi owocami.

Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak