Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Poradnik ,,jak upiec tort''

Tort baton
 Tym razem na chwilę zapominamy o kaloriach i pieczemy tort w kształcie batona, tylko o wiele większy. Prawdziwa uczta dla łasuchów. Warto skusić się i spróbować.Poradnik ,,jak upiec tort''

 

Składniki
Ciasto:
mąka 250 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jaja 1 sztuka
śmietana 2 łyżki
cukier 1/4 szklanki
margaryna 125 gram

Krem I
mleko 1 szklanka
cukier 1/4 szklanki
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
masło 100 gram

Krem II
orzechy laskowe mielone 1 szklanka
cukier 4 łyżeczki
kakao 1 łyżka
masło 100 gram

Budyń
kawa inka 1 łyżka
mleko 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
cukier 1/4 szklanki

Dodatkowo
polewa czekoladowa 200 gram
garść orzechów archadiowych do dekoracji

Wykonanie:
Krem I
Najpierw gotujemy budyń: 0,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z mąką i mąką ziemniaczaną, następnie wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy do zagotowania. Następnie ściągamy z ognia i studzimy. Zimny budyń miksujemy na krem z masłem.
Krem II
Masło ucieramy z cukrem na puch, następnie łączymy z kakao i orzechami, mieszamy do uzyskania jednolitego kremu.

Budyń
0,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z mąką i mąką ziemniaczaną oraz z kawą inką, następnie wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy do zagotowania. Następnie ściągamy z ognia i studzimy.

Ciasto
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy jednolite ciasto. Następnie schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut. Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na stolnicy, wykładamy na prostokątną blachę o wymiarach 21x37,5 cm. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. 


Upieczone ciasto chwilę studzimy i kroimy na 4 równe części. Przekładamy według schematu:
ciasto
1/2 budyniu
1/3 krem I
ciasto
krem II
1/3 krem I
ciasto
1/2 budyniu
1/3 krem I
ciasto
Całość polewamy polewą, na wierzchu układamy orzechy. Tort najlepiej kroić po długim schłodzeniu w lodówce, najlepiej całą noc.

 

Poradnik ,,jak upiec tort''

 

Smacznego! 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak