Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Poradnik ,, jak upiec tort"

Tort orzechowy z truskawkami

 

Tort orzechowy z truskawkami



Uwielbiam wszystkie orzechy. Biszkopt orzechowy w połączeniu z puszystym kremem, truskawkami i czekoladą smakuje fantastycznie. Tort nie jest bardzo skomplikowany w przygotowaniu.

 

Składniki:

 

Ciasto

Jajka 5 sztuk

Cukier 1 szklanka

Czekolada 2 tabliczki po 100 gram

Orzechy mielone np. włoskie 1 szklanka

Mąka pszenna 100 gram

Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

Krem

Serek mascarpone 350 gram

Śmietanka 30 % 200 gram

Cukier puder 3 łyżki

 

Dodatkowo

Kakao do posypania

Truskawki kilka sztuk

 

Wykonanie

 

Ciasto

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, orzechy i posiekaną czekoladę oraz mąkę i proszek do pieczenia.  Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do okrągłej formy o średnicy 24 cm. Pieczemy w 170 stopniach ok 40 minut. Upieczone studzimy i kroimy na 2 części.

Poradnik ,, jak upiec tort

 

Krem

 

Śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier. Ubitą śmietanę łączymy z mascarpone i znowu ubijamy. Krem dzielimy na 2 części.

Poradnik ,, jak upiec tort

Upieczone ciasto przekładamy gotowym kremem. Wierzch tortu smarujemy 2 częścią kremu, układamy pokrojone truskawki i posypujemy kakao.

Poradnik ,, jak upiec tort

Smacznego!

Poradnik ,, jak upiec tort

anka1988 11.08.2017 12:19
również zachęcam do pieczenia domowych tortów - to wcale nie jest takie trudne, jak sie wydaje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak