Tort orzechowy z truskawkami
Uwielbiam wszystkie orzechy. Biszkopt orzechowy w połączeniu z puszystym kremem, truskawkami i czekoladą smakuje fantastycznie. Tort nie jest bardzo skomplikowany w przygotowaniu.
Składniki:
Ciasto
Jajka 5 sztuk
Cukier 1 szklanka
Czekolada 2 tabliczki po 100 gram
Orzechy mielone np. włoskie 1 szklanka
Mąka pszenna 100 gram
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem
Serek mascarpone 350 gram
Śmietanka 30 % 200 gram
Cukier puder 3 łyżki
Dodatkowo
Kakao do posypania
Truskawki kilka sztuk
Wykonanie
Ciasto
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, orzechy i posiekaną czekoladę oraz mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do okrągłej formy o średnicy 24 cm. Pieczemy w 170 stopniach ok 40 minut. Upieczone studzimy i kroimy na 2 części.
Krem
Śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier. Ubitą śmietanę łączymy z mascarpone i znowu ubijamy. Krem dzielimy na 2 części.
Upieczone ciasto przekładamy gotowym kremem. Wierzch tortu smarujemy 2 częścią kremu, układamy pokrojone truskawki i posypujemy kakao.