O właściwościach czarnej porzeczki nie trzeba nikogo przekonywać. Wprost bombowa ilość witaminy C, bogate źródło antyoksydantów, pomocna w medycynie ludowej, to tylko niektóre z ich właściwości. Zawarte w porzeczkach olejki eteryczne pobudzają apetyt i pomagają w wydzielaniu soków trawiennych, dlatego większość lekarzy pierwszego kontaktu poleca je osobom w podeszłym wieku. Zaleca się również spożywanie czarnych porzeczek po kuracji antybiotykowej, gdy organizm jest wyjałowiony, zwłaszcza w sezonie zimowym.
Podane w wersji wytrawnej również nie tracą swoich wartości odżywczych. Sosy z czarnej porzeczki są aromatyczne, lekko kwaśne i podkręcają smak podawanego mięsa. Sprawdzają się zarówno podczas wystawnych obiadów świątecznych, jak i codziennych obiadów w gronie najbliższych. Sosy można podawać do wszelkiego rodzaju mięs z grilla, piersi z kurczaka, kaczki czy polędwiczek. Świetnie komponują się z różnego rodzaju sosami, w tym twarogiem. Najlepiej smakuje na ciepło.
Zimą, stęsknieni upałów i letnich smaków warto sięgnąć po słoik tego przysmaku. Zarówno te w słoiku, jak i zamrożone przydadzą się jako baza do sosów.
Przygotowanie takiego sosu nie wymaga zbyt wiele zachodu, a przyprawy wchodzące w skład sosów każdy znajdzie w swojej półce.
Poniżej prezentuję kilka z nich:
Sos z czarnych porzeczek do mięs z grilla
Składniki:
- 1 szklanka czarnych porzeczek
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżki płynnego miodu
- 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól, pieprz do smaku
Owoce myjemy, obieramy z szypułek i zalewamy wodą. Dodajemy miód i rozmaryn. Dusimy przez około 20 minut. Po tym czasie całość możemy zmiksować blenderem. Doprawiamy do smaku.
Sos z czarnych porzeczek do kotleta mielonego
Składniki:
- 1 szklanka mrożonej czarnej porzeczki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pieprz i sól do smaku
Owoce myjemy, gotujemy na małym ogniu. Dodajemy miód i cukier. Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy lub przecieramy przez sito.
Sos z czarnej porzeczki do serów
Składniki:
- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka gorącej wody
- sól i pieprz do smaku
Dżem mieszamy z octem, cukrem i przyprawami. Następnie dodajemy olej. Całość dokładnie mieszamy. Gotową masę przecieramy przez sito, by uzyskać sos. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy gorącą wodę i dobrze wymieszać.