Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Porzeczka czarna w wersji wytrawnej

Lipiec lipca to czas, kiedy na targowiskach i w osiedlowych zieleniakach lśnią w letnim słońcu sezonowe owoce, w tym kwaskowate porzeczki. Owoce te większość z nas kojarzy ze słodkimi wypiekami. Świetnie sprawdzają się również w wersji wytrawnej.

O właściwościach czarnej porzeczki nie trzeba nikogo przekonywać. Wprost bombowa ilość witaminy C, bogate źródło antyoksydantów, pomocna w medycynie ludowej, to tylko niektóre z ich właściwości.  Zawarte w porzeczkach olejki eteryczne pobudzają apetyt i pomagają w wydzielaniu soków trawiennych, dlatego większość lekarzy pierwszego kontaktu poleca je osobom w podeszłym wieku. Zaleca się również spożywanie czarnych porzeczek po kuracji antybiotykowej, gdy organizm jest wyjałowiony, zwłaszcza w sezonie zimowym.

Podane w wersji wytrawnej również nie tracą swoich wartości odżywczych. Sosy z czarnej porzeczki są aromatyczne, lekko kwaśne i podkręcają smak podawanego mięsa. Sprawdzają się zarówno podczas wystawnych obiadów świątecznych, jak i codziennych obiadów w gronie najbliższych. Sosy można podawać do wszelkiego rodzaju mięs z grilla, piersi z kurczaka, kaczki czy polędwiczek. Świetnie komponują się z różnego rodzaju sosami, w tym twarogiem. Najlepiej smakuje na ciepło.

Zimą, stęsknieni upałów i letnich smaków warto sięgnąć po słoik tego przysmaku. Zarówno te w słoiku, jak i zamrożone przydadzą się jako baza do sosów.

Przygotowanie takiego sosu nie wymaga zbyt wiele zachodu, a przyprawy wchodzące w skład sosów każdy znajdzie w swojej półce. 

Porzeczka czarna w wersji wytrawnej

 Poniżej prezentuję kilka z nich:

 

Sos z czarnych porzeczek do mięs z grilla

Składniki:

  • 1 szklanka czarnych porzeczek
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz do smaku

 

Porzeczka czarna w wersji wytrawnej

Owoce myjemy, obieramy z szypułek i zalewamy wodą. Dodajemy miód i rozmaryn. Dusimy przez około 20 minut. Po tym czasie całość możemy zmiksować blenderem. Doprawiamy do smaku.

 

Sos z czarnych porzeczek do kotleta mielonego

Składniki:

  • 1 szklanka mrożonej czarnej porzeczki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pieprz i sól do smaku

 

 Porzeczka czarna w wersji wytrawnej

Owoce myjemy, gotujemy na małym ogniu. Dodajemy miód i cukier. Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy lub przecieramy przez sito.

 

Sos z czarnej porzeczki do serów

Składniki:

  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka gorącej wody
  • sól i pieprz do smaku 

 

Porzeczka czarna w wersji wytrawnej

 

Dżem mieszamy z octem, cukrem i przyprawami. Następnie dodajemy olej. Całość dokładnie mieszamy. Gotową masę przecieramy przez sito, by uzyskać sos. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy  gorącą wodę i dobrze wymieszać.

bietka 07.07.2016 07:24
jeszcze nigdy nie robiłam sosu z czarnej porzeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak