Sernik pieczony z czerwonymi porzeczkami.
Do przygotowania sernika potrzebujemy:
na spód herbatniki 1 opakowanie
masa sernikowa :
twaróg kostka 500 gram
śmietana kremówka 300 ml.
cukier drobny lub cukier puder 150 gram
jajka 4 sztuki
mąka pszenna 2 płaskie łyżki
oraz:
porzeczki czerwone
Sposób przygotowania :
Twaróg zmielić ,połączyć z cukrem , wymieszać ,dodać jajka oraz mąkę ,energicznie wymieszać .Śmietanę ubić na sztywno ,dodać do masy serowej , wymieszać .
Kwadratową formę o boku 20 cm.wyłożyć papierem do pieczenia ,dno wyłożyć herbatnikami.Wlać delikatnie masę serowa ,wyrównać , wierzch posypać porzeczkami.
Sernik piec w piekarniku w temperaturze 150 stopni 30 minut, następnie zostawić na godzinę przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu wstawić do lodówki .
Udekorować porzeczkami ( można posypać cukrem pudrem )