Są dania które nie wyglądają, ale smakują, i tak oto ta potrawka do tej grupy należny.
Bardzo syta. Doskonała na obiad albo kolację.
Składniki:
- 3 woreczki ryżu ja uzyłam brązowego
- 1 puszka pomidorów w puszce
- majeranek, sól, pieprz, oregano
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać boczek pokrojony w kostkę i dalej smażyć, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilkę podsmażyć jeszcze. Dodać pomidory z puszki i smażyć aż do zredukowania płynów.
Gdy sos zrobi się gęsty dodać śmietanę i dobrze wymieszać, doprawić majerankiem, solą, pieprzem i oregano.
Ser żółty rozdrobnić i dodać do sosu, wymieszać.
W dużej misce wymieszać ze sobą ryż z sosem.
Podawać na ciepło.