Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Powiew lata w środku zimy. Serniki na zimno

Szybkie w przygotowaniu, nie wymagające pieczenia, słodkie, smaczne i uniwersalne – takie właśnie są serniki na zimno. Idealnie sprawdzą się na co dzień i od święta.

Najczęściej przygotowywane z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców. Jeśli jednak szukacie powiewu lata w samym środku srogiej zimy warto wykorzystać do ich przygotowania mrożone letnie owoce. Świetnie sprawdzą się truskawki, maliny czy jagody które przywiodą na myśl słoneczne, letnie dni, a dodatkowo dostarczą organizmowi tak niezbędnej o tej porze roku dawki witamin. Jako spód do serników na zimno można wykorzystać biszkopty, kruche ciasteczka czy markizy, dzięki temu czas ich przygotowania skrócimy do minimum. Smak serników na zimno można dowolnie modyfikować poprzez dodanie siekanej czekolady, esencji waniliowej, zmiksowanych owoców czy kakao. To propozycja dla osób lubiących lżejsze wersje ciast oraz osób, które w okresie świątecznym będąc na diecie, starają się ograniczyć wartość kaloryczną zjadanych potraw. To moje propozycje na pyszne serniki na zimno.

Jogurtowa zebra na spodzie musli

Powiew lata w środku zimy. Serniki na zimno
Składniki:
Spód:
100 g płatków musli (płatki owsiane, kukurydziane, orkiszowe, rodzynki, kandyzowane mango, rodzynki)
100 g daktyli 
Sernik:
1200 g gęstego naturalnego jogurtu (3x400g)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
6 łyżek cukru pudru + 2 łyżki do ciemnej masy jogurtowej
2 łyżeczki gorzkiego kakao
2 łyżki kawy zbożowej 
3 pełne łyżki żelatyny
Dodatkowo:
3 mandarynki
1 galaretka truskawkowa
Spód: Musli rozdrobnić w mikserze, daktyle namoczyć przez godzinę w gorącej wodzie. Odsączyć i zmiksować na pulpę. Daktyle dodać do musli i zagnieść całość. Wylepić dno tortownicy o średnicy 23 cm. Formę wstawić do lodówki.
Jogurtowiec: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić. Jogurty zmiksować z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Cienką strużką wlewać żelatynę krótko miksując. Masę od razu podzielić na dwie równe porcje przelewając ją do dwóch dzbanków. Do jednej porcji dodać kakao, kawę i 2 łyżki cukru pudru, krótko zmiksować. Na sam środek tortownicy wylewać naprzemiennie masę jasną i ciemną, jak w przypadku ciasta zebra. Tortownicą uderzyć kilkukrotnie o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Jogurtowiec wstawić do lodówki do stężenia. Na wierzchu ułożyć pokrojone mandarynki. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i wystudzić. Zimną galaretkę wylać na wierzch jogurtowca. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego! 

Rada: Po dodaniu żelatyny do jogurtów masa może szybko tężeć. Należy krótko zmiksować porcję masy z kakao i kawą i energicznie wylewać porcje na środek tortownicy nim zdążą stężeć. 
Do jogurtowca można użyć dowolnych owoców sezonowych i dowolnego, ulubionego smaku galaretki. 

Sernik straciatella z mandarynkami

Powiew lata w środku zimy. Serniki na zimno
Składniki:
Spód:
200 g herbatników kakaowych
80 g stopionego masła
Sernik:
1 kg sera twarogowego (z wiaderka)
100 g białej czekolady
200 ml mleka kokosowego
6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
100 g posiekanej gorzkiej czekolady 60%
2 1/2 łyżki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
5 mandarynek
1 galaretka pomarańczowa 
400 ml gorącej wody

Herbatniki pokruszyć w robocie lub ręcznie, dodać stopione masło i dokładnie połączyć składniki. Herbatnikami wylepić dno tortownicy (23cm), dokładnie dociskając. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić. Ser przełożyć do miski, dodać cukier puder i ekstrakt z wanilii. Zmiksować do połączenia się składników. Dodać stopioną, przestudzoną białą czekoladę oraz mleko kokosowe. Zmiksować. Cienką strużką wlewać przestudzoną żelatynę cały czas miksując. Do masy serowej dodać posiekaną gorzką czekoladę i dokładnie wymieszać łyżką. Masę serową przełożyć na spód z herbatników. Dokładnie wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki do stężenia. 
Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Mandarynki obrać i pokroić na plasterki ułożyć na wierzchu sernika. Owoce zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Sernik marmurkowy z truskawkami

Powiew lata w środku zimy. Serniki na zimno
Składniki:
Masa serowa: 
700 g sera twarogowego na sernik
200 ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
1 1/2 łyżki żelatyny
Masa truskawkowa:
500 g truskawek 
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
100 g biszkoptów
1 galaretka truskawkowa
250 g truskawek
Śmietanę połączyć z serem. Dodać cukier i ekstrakt. Zmiksować do połączenia się składników. 
Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Zmiksować na pulpę z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić i letnią wlać do truskawkowej masy. Zmiksować. Odstawić do lekkiego stężenia. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami. Żelatynę przeznaczoną do masy serowej rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Przestudzić. Ser zmiksować i cienką strużką wlewać żelatynę. Na środek tortownicy, na biszkopty wlewać po 2-3 łyżki masy serowej i truskawkowej, naprzemiennie, tak jak w przypadku ciasta "zebra". Za pomocą patyczka do szaszłyków zrobić na cieście esy, dotykając prawie dna tortownicy. Sernik wstawić do lodówki do stężenia. Na zastygniętym serniku ułożyć truskawki. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wylać na truskawki. Sernik wstawić do lodówki do stężenia najlepiej na noc. Smacznego!

Rady: Jeśli truskawki są słodkie można dodać do nich mniej cukru. 
Sernik można też zrobić bez spodu, na upieczonym biszkopcie lub zrobić spód z pokruszonych ciastek i stopionego masła.


Sernik na zimno z galaretkami

Powiew lata w środku zimy. Serniki na zimno
Składniki:
1 kg sera waniliowego (z wiaderka)
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 1/2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka agrestowa
1 galaretka brzoskwiniowa
1 galaretka turkusowa
Dodatkowo: 
2 galaretki truskawkowe
1 opakowanie okrągłych biszkoptów 
owoce (u mnie zielone winogrona) 

Galaretki truskawkową, agrestową, brzoskwiniową i turkusową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Zimne przelać do 4 miseczek i wstawić do lodówki (najlepiej na noc) do całkowitego stężenia.Galaretki wyciągnąć z misek i pokroić w grubą kostkę. Ser ubić z cukrem i ekstraktem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Letnią, ale wciąć płynną żelatynę wlewać cienką strużką do sera cały czas miksując. Do masy serowej dodać pokrojone w kostkę galaretki i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy (lub dowolnej formy) o średnicy 28 cm wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wyłożyć masę serową z galaretkami. Formę kilkukrotnie uderzyć o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Sernik wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Na wierzchu sernika poukładać owoce. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Przestudzić i tężejące wylać na wierzch sernika. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą noc. 

Sernik na zimno z jagodami

Powiew lata w środku zimy. Serniki na zimno
Składniki:
Spód: 
250 g kakaowych markizów 
80 g stopionego masła
Sernik: 
1 litr jagód
1 kg sera twarogowego na sernik (z wiaderka)
200 ml śmietany 30%
7 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki esencji waniliowej
3 łyżki żelatyny
1/3 gorącej wody 
Dodatkowo:
200 ml śmietany kremówki
świeże listki mięty

Spód: Ciasteczka (razem z kremem) zmiksować w robocie lub utłuc dokładnie wałkiem. Dodać stopione masło i zagnieść. Ciasteczkami wyłożyć dno tortownicy (23 cm) i dokładnie docisnąć. Wstawić do lodówki na 30 minut. 
Sernik: Ser wymieszać ze śmietaną, dodać cukier puder i esencję waniliową. Zmiksować na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego przestudzenia. 3/4 litra jagód ugnieść tłuczkiem. Ugniecione jagody wraz z sokiem dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować. Nie przerywając miksowania dodawać cienką strużką przestudzoną, ale płynną żelatynę. Masę serową wylać na schłodzony spód, uderzyć tortownicą kilkakrotnie o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza w serniku. Wstawić do lodówki do stężenia na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Przed podaniem udekorować ubitą kremówką i pozostałymi jagodami oraz świeżymi listkami mięty. 

Dwukolorowy sernik na zimno z owocami (truskawkami)

Powiew lata w środku zimy. Serniki na zimno
Składniki:
100 g okrągłych biszkoptów
600 g truskawek 
1 kg sera (z wiaderka)
6 łyżek cukru pudru
2 1/2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka cukru pudru
1 galaretka truskawkowa
Do dekoracji:
100 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka śmietan fixu
1 łyżeczka cukru pudru
6 truskawek 
świeża mięta 

Biszkoptami wyłożyć dno tortownicy (23-24 cm). Ser utrzeć z 6 łyżkami cukru pudru i ekstraktem z wanilii. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i przestudzić. Wystudzoną, ale wciąć płynną żelatynę wlewać cienką strużką do sera cały czas miksując. Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao i 1 łyżkę cukru pudru. Zmiksować. Kakaową masę wyłożyć na biszkopty. Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Poukładać na masie kakaowej. Na truskawki wyłożyć jasną masę serową i równomiernie rozprowadzić. Tortownicę lekko wstrząsnąć o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wstawić do lodówki na 1 godzinę do stężenia. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml wody, całkowicie wystudzić i tężejącą wylać na sernik. Ponownie wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietan fiksem. Wierzch sernika udekorować plasterkami truskawek i bitą śmietaną.

Chatka ciasto bez pieczenia

Powiew lata w środku zimy. Serniki na zimno
Składniki:
36 sztuk maślanych herbatników 
150 g masła 82% 
3/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka
500 g sera twarogowego półtłustego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki kakao
Polewa:
80 g gorzkiej czekolady (jeśli wolicie możecie dać mleczną)
kilka łyżek mleka
1/2 łyżka masła 
Dodatkowo:
wiórki kokosowe (do posypania) 

Herbatniki wyłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędach po 6 sztuk, jeden koło drugiego. Ser zmielić w maszynce minimum dwukrotnie, lub porządnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Miękkie masło utrzeć na puszysto z cukrem pudrem.
Dodać żółtka i zmiksować. Dodawać po łyżce sera cały czas ubijając. Pod koniec miksowania dodać ekstrakt z wanilii. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Na herbatnikach wysmarować jasną masę i przykryć kolejną warstwą herbatników w ten sam sposób (3 rzędy po 6 sztuk). Na warstwę herbatników wyłożyć masę z kakao. Pierwszy i trzeci rząd herbatników złożyć razem, w taki sposób, aby utworzyły trójkąt. Docisnąć i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. W międzyczasie rozpuścić czekoladę z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Przestudzoną polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

Rady: W środek chatki można włożyć pokrojone truskawki lub paski zastygniętej galaretki. 
Chatka zachowa właściwy kształt jeśli ser będzie miał odpowiednio gęstą konsystencję. Te gotowe już zmielone z reguły są bardzo rzadkie. Polecam więc użyć twarogu zmielonego samodzielnie lub sprawdzonego, gotowego ale gęstego sera mielonego. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak