Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Powraca moda na domowe wypieki oraz wyroby

Powraca moda na domowe wyroby bez konserwantów oraz spulchniacze. Zapraszam na wpis o domowych wyrobach.

Tak właśnie nigdy byśmy nie pomyśleli , że to co dawniej się robiło np. domowe masło , sery , wędliny czy domowe pieczywo będzie coraz popularniejsze wśród ludzi współczesnych lat. Ludzie oraz ich rodziny stawiają na pyszne pachnące domowe wędliny bez sztucznych barwników czy spulchniaczy . Tak samo stało się z pieczywem , różnego rodzaju drożdżówek , chleba czy bułeczek , które jest bez dodatków spulchniających oraz konserwantów czy dodatków smakowych , które zachęcają potencjalnego klienta do zakupów danego produktu . Tak jest w przypadku wędlin oraz pieczywa. Dlatego ja już od bardzo dawna serwuję swojej rodzince domowe wyroby począwszy od pieczywa po wędliny , wszystkim bardzo smakują i przekonują się do domowych wyrobów. Dlatego w dzisiejszych czasach gdzie we wszystkim prawie jest chemia , chcemy to zmniejszyć choć w kilku procentach .

Zapraszam na moje propozycje domowych wyrobów

Kiełbasa czosnkowa

Powraca moda na domowe wypieki oraz wyroby

Składniki :

-łopatka bez kości 5 kg
-mięso wieprzowe bez kości 2.5 kg tłuste
-czosnek ząbki ok. 25
-sól do smaku według uznania
-majeranek Prymat 1 łyżka
-czarny pieprz mielony Prymat 1 duża łyżka
-cukier kryształ 1 łyżka

Sposób przygotowania
Mięso myjemy osuszamy . Po osuszeniu kroimy na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce . Mięso należy zmielić 2 razy.Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy rzez praskę dodając do zmielonego mięsa. Następnie dodajemy resztę składników.Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników.Gotowe masę nabijamy na osłonki. Kiełbasę nakładamy na kołki i dajemy do nagrzanej wędzarni i wędzić około 4-4.5 godziny.

Boczek wędzony

Powraca moda na domowe wypieki oraz wyroby

Składniki :

-boczek surowy 2 kg

Składniki na marynatę

-ziele angielskie całe 4
-liście laurowe Prymat 4
-woda 5 l
-sól 2 łyżki

Sposób przygotowania:
Boczek myjemy i osuszamy po osuszeniu nacieramy solą. Wykonanie marynaty :
Wszystkie składniki dajemy do dużego garnka i mieszamy chwilkę do rozpuszczenia soli . Następnie boczek dajemy do marynaty i odstawiamy na 4 dni. Boczek powinien leżeć w chłodzie i 3 razy w ciągu dnia obrócić boczek na 2 stronę. Po wyciągnięciu z marynaty dajemy do mocno rozgrzanej wędzarni i wędzimy około 3-4 godziny aż boczek będzie miał kolor złoty.

Ósemki z powidłem śliwkowym i bananem

Powraca moda na domowe wypieki oraz wyroby

Składniki :

-cukier waniliowy 3 łyżki
-margaryna 1 opakowanie
-mąka tortowa 1 kg
-jajka 4
-mleko 75 ml
-kwaśna śmietana 4 łyżki
-cukier kryształ 1/2 szklanki
-sól szczypta
-banan 3
-powidło śliwkowe 1/2 słoika
-drożdże świeże 15 dag

Wykonanie:

W małym garnku rozpuszczamy drożdże z mlekiem , cukrem , cukrem waniliowym oraz z 3 łyżkami mąki tortowej. Do misy robota dajemy wszystkie pozostałe składniki oraz rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrabiamy. Gotowe ciasta przykrawamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po wyciągnięciu ciasta , ciasto rozwałkowujemy i zwijamy w wężyk i formujemy ósemki resztą ciasta przykrywamy brzuszki ósemki. Z jednej strony ósemki dajemy kawałki banan a z drugiej smarujemy powidłem śliwkowym. Gotowe ósemki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni.

Bułeczki kukurydziane

Powraca moda na domowe wypieki oraz wyroby

Składniki :

Składniki na zaczyn :

-mąka pszenna 25 dag
-woda 25 ml
-drożdże świeże 2 g

Składniki na ciasto :

-mąka pszenna 50 dag
-mąka kukurydziana 25 dag
-woda 40 ml
-sól 1 łyżeczka
-drożdże świeże 15 g
-olej 3 łyżki
-jajka rozkłócone do posmarowania

Wykonanie :

Z składników na rozczyn robimy rozczyn i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia . Następnie do miski wsypuje wszystkie składniki na ciasto i dodajemy zaczyn . Ciasto wyrabiamy mikserem lub ręcznie . Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy bułeczki dowolnej wielkości i układamy na posmarowanej blasze . Następnie bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem . Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika pieczemy około 20 -30 minut w temperaturze 180 stopni.

Domowy chleb

Powraca moda na domowe wypieki oraz wyroby

Składniki :

- mąka pszenna 2 kg
- otręby pszenne 1/2 szklanki
- mąka żytnia 3 szklanki
- słonecznik łuskany garść
- sezam garść
- siemię lniane garść
- sól 2 łyżki
- cukier 2 łyżki
- drożdże 10 dag
- woda 1.5 l
- zakwas do chleba 1 szklanka

Wykonanie :

(Z tych składników powstanie 3 tacki)
Do dużego garnka wlać zakwas wsypać 1 kg mąki pszennej, drożdże i mąki żytniej wlać wodę , wsypać otręby , siemię lniane oraz słonecznik. Dodać sól cukier wszystko dokładnie mieszamy. I odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Po tym czasie dosypać 1 kg mąki pszennej zamieszać i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie przełożyć ciasto do wysmarowanych foremek ,posypujemy sezamem i pozostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Po wyrośnięciu chlebków wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu chleb odstawiamy do ostygnięcia wyciągając Z foremek . Wierzch chleba smarujemy masłem.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak