Zupę krem przygotowuję w zależności od warzyw, na które akurat jest sezon. Używam również od czasu do czasu, warzyw mrożonych, szczególnie poza sezonem. Z jakich warzyw najczęściej przygotowuję zupy krem? otóż są to:
- cebula
- szpinak
- pieczarki
- brokuł/kalafior
- zielony groszek
- cukinia
Moja rodzina dopiero od jakiegoś czasu je polubiła, gdyż wcześniej byli zwolennikami tradycyjnych zup. Przełomem były narodziny syna, który w okresie wprowadzania mu nowych warzyw w diecie sprawił, że i pozostali członkowie rodziny się do niej przekonali. Oczywiście dla dzieci przygotowujemy je z małą ilością przypraw.
KREM Z CEBULI
Zupa:
Mrożonka włoszczyzna paski (450g)
2 litry zimnej wody
2 kostki rosołowe
2 serki topione (200g)
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 12%
4 cebule
Tłuszcz do smażenia
Sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
Grzanki:
1 bułka pszenna
tłuszcz do smażenia
Włoszczyznę dodać do wody, zagotować, wrzucić kostki rosołowe i gotować do miękkości ok 20 min. Cebulę obrać, pokroić w piórka i przysmażyć na tłuszczu, dodać do wywaru, zmiksować. Serki topione rozmieszać w słodkiej śmietance, zahartować wywarem i wlać do zupy, zagotować i doprawić do smaku. Grzanki: bułkę pokroić w kostkę, dodać na rozgrzany tłuszcz i ususzyć.
KREM Z CEBULI II
Bulion:
1l zimnej wody
1 marchewka
1 pietruszka korzeń
20g pora
20g selera
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
sól, pieprz do smaku
4 średniej wielkości cebule
tłuszcz do smażenia
1 kajzerka
Skrzydełko opłukać pod bieżącą wodą, dodać do wody i gotować wraz z obraną marchewką, pietruszką, selerem i porem do miękkości. Po zagotowaniu dodać liść laurowy i ziela angielskie. Podczas gotowania zbierać szumowinę. Bulion przyprawić do smaku. Cebulę pokroić w piórka, przyrumienić na tłuszczu. Wlać przecedzony bulion, gotować ok 20 min. Zblendować i przyprawi do smaku, zagotować. Kajzerkę pokroić w kostkę, ususzyć na tłuszczu.
KREM Z PIECZAREK
Bulion:
1,5 l zimnej wody
1 udko
1 marchewka
1 pietruszka korzeń
kawałek pora
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
Sól, pieprz do smaku
0,5 kg pieczarek
2 większe ziemniaki
1 kajzerka
Tłuszcz do smażenia
Udko opłukać pod bieżącą wodą, dodać do wody i gotować wraz z obraną marchewką, pietruszką i porem do miękkości. Po zagotowaniu dodać liść laurowy i ziela angielskie. Podczas gotowania zbierać szumowinę. Bulion przyprawić do smaku. Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki, zalać odrobiną wody i dusić ok 10 minut. Bulion przecedzić, dodać do niego ugotowaną marchew oraz pietruszkę. Ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać wraz z pieczarkami do bulionu, gotować do miękkości. Zupę zblendować, przyprawić do smaku. Bułkę pokroić w kostkę, ususzyć na patelni z odrobiną tłuszczu. Zupę podawać z grzankami.
KREM Z MROŻONEGO SZPINAKU
200g ziemniaków
1 mniejsza marchewka
500ml wody
1 ząbek czosnku
2 łyżki szpinaku mrożonego
1/2 kostki rosołowej
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz do smaku
Ziemniaki pokroić w większa kostkę, marchewkę w plasterki, wrzucić do wody i gotować do miękkości. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, przysmażyć na tłuszczu, dodać szpinak i chwilkę podusić. Szpinak dodać do ugotowanych ziemniaków i marchewki. Zupę zblendować, dodać rozpuszczoną kostkę rosołową w 100ml wrzątku, przyprawić do smaku, zagotować.
KREM ZE ŚWIEŻEGO SZPINAKU
450g ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka korzeń
1/4 selera
150g świeżego szpinaku
1l wody
sól, pieprz do smaku
Grzanki:
1 bułka
2 łyżki margaryny
Ziemniaki, marchew, pietruszkę korzeń i seler pokroić w kostkę, zalać wodą, gotować ok 10 min od momentu zagotowania, po czym dodać przepłukany pod bieżącą zimną wodą świeży szpinak, gotować ok 15 min. Zblendować i doprawić do smaku. Grzanki: Bułkę pokroić w kostkę, tłuszcz rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojoną bułkę. Grzanki suszyć na małym ogniu.
KREM Z KALAFIORA Z KOPERKIEM (Kalafior można zastąpić brokułem)
400g różyczek kalafiora
1 średnia marchew
kilka gałązek świeżego koperku
1,25l zimnej wody
sól, pieprz do smaku
Marchew obrać, pokroić w plasterki wrzucić wraz z różyczkami kalafiora go garnka, zalać woda, wsypać 1/4 łyżeczkę soli, gotować do miękkości warzyw. Zupę zblendować, dodać poszatkowany drobno koperek i doprawić do smaku, zagotować.
KREM Z ZIELONEGO GROSZKU
650g ziemniaków
300g mrożonego zielonego groszku
1 marchewka
1 pietruszka korzeń
1l wody
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Ziemniaki pokroić w większą kostkę, marchew i pietruszkę w półplasterki. Dodać mrożony zielony groszek i zalać wodą, dodać pół łyżeczki soli. Gotować do miękkości warzyw. Zblendować, przyprawić do smaku.
KREM CUKINIOWO-MARCHEWKOWO-ZIEMNIACZANY
400g cukinii
200g marchewki
300g ziemniaków
100ml wody
1 kostka rosołowa
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz do smaku
Cukinię, marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu ok 10 min, przyprawić do smaku. Podsmażone warzywa wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości, wrzucić kostkę rosołową. Zupę zblendować, doprawić do smaku.
Każdą z zup podaję z tradycyjnymi grzankami, grzankami ziołowymi lub groszkiem ptysiowym.