Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Propozycje na śniadanie

Zazwyczaj na śniadanie przyrządzam kanapki, lecz od czasu do czasu mam chęć na coś odmiennego, przedstawiam swoje propozycje.

Śniadanie w tygodniu zjadam ze swoim synkiem. On jest zwolennikiem serka topionego, na co dzień musi mieć go na kanapce. Przez weekend śniadanie jemy całą rodziną, mamy więcej czasu, by na jego przygotowanie móc poświęcić więcej czasu.

Uwielbiamy jajecznicę z wszelkimi dodatkami, często przyrządzamy ją z szynką, cebulą i serem żółtym. Dodatek sera żółtego sprawia, że uzyskujemy a la zapiekankę, podajemy polaną ketchupem:

3-4 jajka
5 plasterków szynki
1 większa cebula
50 g sera żółtego
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki papryki słodkiej, sól, pieprz,

Szynkę i cebulę pokroić w kostkę. Przysmażyć na maśle, doprawić do smaku. Jajka wbić do garnuszka, dodać tyle szczypt soli ile mamy jajek, rozmieszać. Jajka wlać do przyrumienionej cebuli i szynki, dodać starty ser żółty na tarce o grubych oczkach, mieszać aż do ścięcia jajek.

Ja jestem wielkim łasuchem tuńczyka, bardzo lubię pasty z jego podstawowym składnikiem:

KANAPKA Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI

Kromki chleba tostowego
majonez

Pasta z tuńczyka:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/4 długiego ogórka zielonego
1/4 papryki czerwonej
1 łyżeczka majonezu
sól, pieprz do smaku

Tuńczyka odsączyć na sitku, dodać pokrojoną w drobną kostkę ogórek i paprykę czerwoną, połączyć z majonezem i doprawić do smaku. Kromki chleba tostowego posmarować majonezem, przekroić na połowę na "trójkąty", ułożyć pastę z tuńczyka, posmarować z wierzchu majonezem, przykryć chlebem tostowym. Propozycje na śniadanie

Ulubiony dodatek mojej rodziny do śniadania to SAŁATKA Z JAJEK:

8 jajek ugotowanych na twardo
Pęczek zielonej cebulki
½ czerwonej cebuli
20 dag szynki konserwowej
3 łyżki jogurtu naturalnego
5 łyżek majonezu
3 łyżeczki chrzanu
Sól, pieprz, cukier do smaku

W miseczce wymieszać ze sobą majonez, jogurt naturalny i chrzan. Dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę konserwową i cebulę oraz posiekaną zieloną cebulkę. Ugotowane jajka pokroić w ćwiartki. W miseczce układać na przemian raz sos, raz pokrojone na ćwiartki jajka. Schłodzić w miseczce.Propozycje na śniadanie

Raz za jakiś czas dla rodziny przygotowuję galaretki mięsne:

1 duże udko z kurczaka
1 duża pierś z kurczaka
1 marchewka
2 litry wody
2 opakowania żelatyny po 1l wywaru (w sumie na 2 litry)
4-5 ziela angielskie, 1 listek laurowy
sól, pieprz do smaku

Ugotować rosół z udka i piersi z kurczaka wraz z marchewką. Mięso pokroić (rozrywać rękoma) na drobniutkie kawałki, marchewkę w plasterki. Na dnie salaterek ułożyć po 2 plasterki marchewki oraz wsypać pokrojone mięso. Gorący wywar doprawić do smaku, dodać ziele angielskie oraz listek laurowy. Zagotować, usunąć listek i ziela. Powoli wsypać żelatynę do gorącego lecz nie gotującego się wywaru, delikatnie mieszać. Gorący wywar wlewać do salaterek z mięsem. Galaretki pozostawić do wystudzenia. Zimne włożyć do lodówki, by stężały.Propozycje na śniadanie

A urozmaicone, bogatsze podaję wraz z jajkiem w szynce:

JAJKA W SZYNCE Z GALARECIE Z MIĘSEM

1 udko

1 pojedyncza pierś z kurczaka

4 jajka ugotowane na twardo

2l rosołu

1 marchewka

3 łyżki grodzku konserwowego

12 łyżeczek żelatyny

Sól, pieprz do smaku

8 plasterków szynki gotowanej

1 listek laurowy

3 ziarenka ziela angielskiego

Udko i pierś z kurczaka oczyścić, ugotować wraz z marchewką. Mięso wyjąć, a wywar przecedzić, dodać listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego, doprawić do smaku. Przed samym zalaniem galaretek do wywaru dodać żelatynę.

Mięso pokroić na drobne kawałki. Jajka pokroić w ćwiartki, każdą owinąć w plasterek szynki.

Na dno literatki ułożyć kilka groszków konserwowych, łyżkę mięsa, plasterek marchewki, ułożyć jajko zawinięte w szynkę i ponowie łyżkę mięsa. Zalać gorącym wywarem. Propozycje na śniadanie

Inne moje propozycje na szybkie, a jakże ciekawie podane kanapki w wersji na ciepło:

ZAPIEKANE TOSTY Z JAKIEM

2 kromki chleba graham
1 mniejsze jajko
3 plasterki sera żółtego
masło do posmarowania kromek chleba
ketchup do smaku
sól do smaku

Kromki chleba posmarować masłem. W jednej kromce wykroić środek. Kromkę chleba masłem do dołu ułożyć w rozgrzanym tosterze, nałożyć plasterki sera żółtego i ponownie kromkę chleba z wyciętym środkiem. Wbić jajko, posolić, delikatnie przymknąć toster, zapiekać. Podawać polane ketchupem. Propozycje na śniadanie

Tosty z jajkiem są również idealną propozycją na walentynkowe śniadanie.

WALENTYNKOWE TOSTY Z PATELNI

Na 1 porcję:
1 kromka chleba
1 jajko
kilka gałązek szczypiorku
ketchup do smaku
tłuszcz do smażenia

W kromce chleba wyciąć serce. Kromkę położyć na rozgrzany tłuszcz, wbić jajko w miejsce wyciętego serca, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu ok 1-2 min. Kromkę chleba delikatnie obrócić na drugą stronę, smażyć około 1 min bez przykrycia (do ścięcia białka). Usunąć niedoskonałości (tak, by jajko miało postać serca). Serce zarysować w koło ketchupem, boki obsypać szczypiorkiem drobno pokrojonym w kosteczkę. Propozycje na śniadanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak