Choć sałatka jarzynowa z reguły przygotowywana jest z tych samych składników w każdym domu smakuje inaczej. Czasem zależy to od proporcji dodanych składników, innym razem od techniki krojenia. Jedni preferują dodatek jabłka, inni zastępuję cebulę porem, a niektórzy urozmaicają jej smak dodając musztardę czy też zastępując część majonezu jogurtem naturalnym. Trudno wyobrazić sobie święta bez tej tradycyjnej, polskiej potrawy. Ale warto również urozmaicić świąteczne menu o inne, równie smaczne propozycje na sałatki. Bez względu na to czy skusicie się na tę z tuńczykiem, kurczakiem, makaronem czy brokułem, zapewniam, że każda z nich z pewnością podbije podniebienia gości.
Tradycyjna sałatka jarzynowa
Składniki:
6 średnich ziemniaków
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1/2 średniego selera
1 duża cebula
5 jajek na twardo
5 ogórków kiszonych
1 puszka groszku konserwowego
3-4 łyżki majonezu
szczypta cukru
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera wyszorować pod bieżącą wodą. Jarzyny ugotować na półtwardo w "mundurkach" w osolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić. Jarzyny obrać ze skórki i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Dodać pokrojone w kostkę jajka i ogórki oraz odcedzony groszek konserwowy. Cebulę posiekać w drobną kostkę posolić i dodać szczyptę cukru, wymieszać i odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać do pozostałych składników. Składniki wymieszać z majonezem i doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na kilka godzin do przegryzienia.
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i porem
Składniki:
2 puszki tuńczyka w całości w puszcze (w sosie własnym)
1/2 średniego pora
1 puszka kukurydzy
5 jajek ugotowanych na twardo
5 średniej wielkości ogórków konserwowych
100 g żółtego sera
5 łyżek pikantnego majonezu
1 łyżeczka kremu z gorczycy z miodem
sól (do smaku)
pieprz czarny mielony (do smaku)
Pora pokroić na plasterki i drobno posiekać. Jajka i ogórki pokroić w kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Majonez wymieszać z kremem z gorczycy, doprawić solą i pieprzem. W przeźroczystej misce układać warstwami ser żółty, majonez, por, jajka, ogórki, kukurydzę i tuńczyka. Posypać serem żółtym i posmarować cienką warstwą majonezu. Warstwy układać w misce, aż do wyczerpania składników. Wierzch sałatki posmarować majonezem i posypać pokrojonym porem. Schłodzić przed podaniem.
Sałatka z makaronem w kształcie ryżu
Składniki:
150 g makaronu w kształcie ryżu
200 g szynki szlacheckiej (lub innej ulubionej)
1 puszka kukurydzy
1/2 świeżego ogórka szklarniowego
1 mała czerwona papryka
1 mała czerwona cebula
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki majonezu
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić i całkowicie wystudzić. Szynkę pokroić w grubszą kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórka obrać i wraz z oczyszczoną paprykę pokroić w większą kostkę. Cebulę posiekać w drobną kostkę.Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić przed podaniem.
Sałatka z brokułem, jajkiem i sosem feta
Składniki:
1 średni brokuł
4 jajka na twardo
1 puszka kukurydzy
1 średni, świeży ogórek
4 cebulki dymki ze szczypiorem
Sos:
3 łyżki pikantnego majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
100 g sera feta
1 duży ząbek czosnku
1/4 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Brokuła ugotować al dente w osolonej wodzie z niewielką ilością cukru. Odcedzić i przelać zimną wodą. Wystudzić. Jajka na twardo obrać i pokroić w ósemki. Ogórka obrać i pokroić na grubsze półplasterki. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki połączyć, dodać posiekane dymki ze szczypiorem. Majonez połączyć z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszony ser feta i pieprz. Całość zmiksować na gładki sos. Sałatkę polać sosem i wymieszać. Schłodzić przed podaniem.
Sałatka z kurczakiem curry i fasolą
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy konserwowej (285 g po odsączeniu)
1 puszka czerwonej fasoli (240 g po odsączeniu)
1 torebka ryżu (100 g)
3 jajka na twardo
1 średnia czerwona papryka
3 łyżki majonezu
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonego curry
Pierś kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z dodatkiem curry. Studzimy. Ryż gotujemy na sypko. Jajka na twardo i czerwoną paprykę kroimy w kostkę. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy i przepłukujemy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy.