Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przekąska na ciepło i zimno. Wytrawne tarty.

Kruche, maślane ciasto i wytrawny farsz. Tarty świetnie sprawdzą się na pożywny obiad, kolację na ciepło, a podane na zimno wzbogacą imprezowe menu.

Tarty mają to do siebie, że dają nieograniczone możliwości łączenia składników. Do nadzienia można wykorzystać to, co akurat mamy pod ręką. To także świetny sposób na wykorzystanie resztek jedzenia, które zalega w lodówce. Wystarczy kilka składników – warzyw, czy mięsa, sos wiążący całość i w kilka chwil można wyczarować pyszny posiłek. Ciasto kruche z powodzeniem można przygotować w większej ilości i zamrozić. To świetny sposób na zaoszczędzenie czasu potrzebnego do przygotowania pysznego posiłku. Do tar świetnie sprawdzą się zielone warzywa – brokuł, szparagi (mogą być mrożone), zielony groszek, por, a także szpinak. Nadzieniem tarty z powodzeniem mogą być resztki pieczeni czy kurczaka pozostałe po obiedzie, boczek, wędliny, a także kawałki ryby. Wyrazistości tarcie nada pikantny ser dodany do sosu na bazie jajek i śmietany oraz aromatyczne przyprawy takie jak czosnek, zioła oraz pieprz. Tarta to świetny pomysł na obiad oraz na przyjęcia. Możecie zaserwować ją na ciepło lub przygotować wcześniej i podać jako zimną przekąskę. Polecam!

Tarta ze szpinakiem

Przekąska na ciepło i zimno. Wytrawne tarty.
Składniki (na tartę o średnicy 28 cm):
225 g mąki 
120 g schłodzonego masła 82%
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
30 ml lodowatej wody
Nadzienie:
450 g mrożonego szpinaku
100 g wędzonego boczku
100 g sera feta
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
gałka muszkatołowa (do smaku)
1/2 szklanki startego żółtego sera 
2 jajka
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka oleju
Ciasto: Składniki ciasta kruchego zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg. Ciastem wyłożyć formę na tartę. Spód kilkukrotnie nakłuć widelcem. Na tartę położyć papier do pieczenia i obciążyć wierzch np. ziarnami fasoli. Piec 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i dopiec tartę ok. 10 minut. 
Nadzienie: Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać pokrojony w kostkę boczek. Smażyć do zrumienienia. Dodać szpinak i smażyć do rozmrożenia i całkowitego odparowania wody, dodać pokruszoną fetę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Farsz całkowicie wystudzić. W misce roztrzepać jajka ze śmietaną, dodać starty ser oraz szpinak. Wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie. Posypać serem. Tartę piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach. 

Tarta ze szparagami

Przekąska na ciepło i zimno. Wytrawne tarty.
 Składniki (na tartę o średnicy 28 cm):
225 g mąki 
120 g schłodzonego masła 82%
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
30 ml lodowatej wody
Nadzienie:
400g zielonych szparagów
1 duża cebula
1 łyżka oleju 
3 jajka
4 łyżki śmietany 18 %
3 ząbki czosnku
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
gałka muszkatołowa (do smaku)
1/2 szklanki startego, pikantnego sera (np. parmezanu i cheddera) 

Ciasto: Składniki ciasta kruchego zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg. Ciastem wyłożyć formę na tartę. Spód kilkukrotnie nakłuć widelcem. Na tartę położyć papier do pieczenia i obciążyć wierzch np. ziarnami fasoli. Piec 15 minut w 190 stopniach (grzałka góra-dół). Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i dopiec tartę ok. 10 minut. 
Nadzienie: Szparagi ugotować na półtwardo na parze lub w garnku z wodą z dodatkiem soli i szczypty cukru. Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Smażyć do zrumienienia. W misce roztrzepać jajka ze śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz część startego sera. Połączyć całość. Na podpieczony spód wyłożyć cebulę i szparagi. Polać przygotowanym sosem. Posypać resztą sera. Tartę piec ok. 25-30 minut w 180-190 stopniach stopniach.

Tarta z brokułem i pieczarkami

Przekąska na ciepło i zimno. Wytrawne tarty.
Składniki (forma o średnicy ok. 28 cm)
Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki
120 g masła
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka majeranku
30 ml wody
Nadzienie:
500 g brokuła
100 g pieczarek
1 średnia cebula
1/2 puszki groszku konserwowego
Sos:
2 duże jajka + 1 białko 
180 ml śmietany 18 %
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1 łyżeczka bazylii
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz
5 łyżek startego żółtego sera (np.gouda)

Mąkę siekamy z masłem lub margaryną, dodajemy żółtko i przyprawy oraz odrobinę wody i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i chowamy na ok. 30 min. do zamrażalki (lub na 1 godzinę do lodówki). W międzyczasie gotujemy brokuła na półtwardo w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Cebulę siekamy drobno i rumienimy na maśle. Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na maśle na bardzo dużym gazie do odparowania wody i uzyskania bursztynowego koloru. Groszek odsączamy z zalewy. Schłodzone ciasto wałkujemy w okrąg, przekładamy na formę dokładnie dociskając. Spód tarty nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. (można też ciasto obciążyć ziarnami fasoli lub specjalnymi kulkami do pieczenia, położonymi na papierze do pieczenia, wtedy piec tartę przez 15 minut z obciążeniem i 5 min. bez ziaren). Po 20 minutach podpieczone ciasto wyciągnąć ułożyć na nim brokuła, pieczarki, cebulę i groszek i zalać roztrzepanym sosem z 3 łyżkami sera. Pozostałymi dwoma łyżkami sera posypać wierzch. Zapiekać jeszcze około 25-30 minut, do zarumienienia i ścięcia się sosu.


Rustykalna, słoneczna tarta z dynią i serem feta

Przekąska na ciepło i zimno. Wytrawne tarty.
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g masła (82 %)
30 ml lodowatej wody
1 jajko
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
500 g dyni (pozbawionej pestek i skóry)
2/3 opakowania sera feta
1 duża czerwona cebula
Dodatkowo:
1 łyżka tymianku
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki chili w płatkach (lub 1/8 łyżeczki chili w proszku)
sól 
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki sera pecorino 
1 cebulka dymka

Mąkę wymieszaną z kurkumą i solą posiekać ze zmrożonym masłem. Dodać jajko, wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na 20 minut do zamrażalnika. Dynię pokroić w kostkę, skropić olejem, posypać tymiankiem i imbirem i upiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na półtwardo. Wystudzić. Ciasto rozwałkować na okrąg o grubości około 1/2 centymetra. Dynię i pokrojoną w piórka cebulę wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem oraz chili. Ułożyć na tartę, posypać kostkami fety i zawinąć brzegi. Wierzch posypać serem pecorino. Tartę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-45 minut. Po wyciągnięciu posypać posiekaną cebulką dymką. 

Tarta warzywna z bakłażanem i patisonem

Przekąska na ciepło i zimno. Wytrawne tarty.
Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki
120 g masła
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
30 ml wody
Farsz:
1 mały bakłażan
1 mała cukinia
2 patisony
2 małe czerwone cebule
Sos:
3 jajka +1 białko
2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu greckiego
1 szczypta gałki muszkatołowej
2/3 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
świeżo zmielony czarny pieprz
szczypta płatków chili
1 łyżeczka suszonego tymianku
3 łyżki startego sera pecorino 
3 łyżki startego sera gouda

Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtko, sól oraz wodę i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i chowamy na ok. 30 min. do zamrażalki (lub na 1 godzinę do lodówki). Cukinię bakłażana i cebulę kroimy na plasterki. Cukinię i bakłażana solimy i odstawiamy, aby puściły sok. Patisona obieramy i kroimy na plasterki. Cukinię i bakłażana osuszamy na ręczniku papierowym. Wszystkie składniki sosu roztrzepujemy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy. Schłodzone ciasto wyciągamy z zamrażalki i wałkujemy. Rozwałkowanym ciastem wyklejamy formę do tarty, a spód nakłuwamy widelcem. Spód wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Na podpieczonym spodzie układamy warzywa i polewamy je sosem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 25-30 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.

norweska20 02.01.2017 12:57
Tarty pyszności i zawsze to będę pisać - smakowite zdjęcia :) gratuluje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak