Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przękaski , które podbiją serca

Przekąski to te smakołyki , które najczęściej spożywamy . zapraszam na dzisiejszy post w którym przedstawię smakowite przepisy na przekąski , które będą smaczne , szybkie oraz na każdą kieszeń .

Przekąski to te słynne zazwyczaj na jeden lub 2 kęsy. W Polsce cieszą się dużą popularnością m często królują na imprezach rożnego rodzaju od urodzin po spędzanie wspólnego czasu z rodziną oraz bliskimi .W dzisiejszym wpisie przedstawię przekąski , które zachwycą Waszych gości a także bardzo szybko można je przygotować.

Zapraszam na moje przekąski

Zdrowsza wersja chipsów - chipsy marchewkowe

Przękaski , które podbiją serca

Składniki :

• marchewka 3
• oliwa z oliwek 30 ml
• zioła prowansalskie 1 mała łyżeczka
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• słodka papryka Prymat 1/2 małej łyżeczki
• margaryna do posmarowania blaszki

Wykonanie :
Marchewkę myjemy i obieramy. Po obraniu marchewki ( ja wykorzystałam do tego krajalnicę ) , kroimy marchewkę w cieniutkie plasterki. Do większej miski dajemy oliwę z oliwek oraz resztę przypraw. Wszystko mieszamy łyżeczką do połączenia składników. Do miski dajemy pokrojone marchewki i maczamy każdy krążek marchewki z każdej strony. Blaszkę delikatnie smarujemy po wysmarowaniu układamy marchewkę i wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni na około 5-10 minut.

 

Domowe nachos z sosem czosnkowym

Przękaski , które podbiją serca

Składniki

Składniki na nachosy

• mąka kukurydziana 20 dag
• mąka pszenna 20 dag
• sól do smaku 1 mała łyżeczka
• słodka papryka Prymat 1 łyżeczka
• kurkuma mielona 1 łyżeczka
• czarny pieprz mielony Prymat szczypta
• olej 8 łyżek
• woda 300 ml

Składniki sos czosnkowy

• śmietana 30 % 3 łyżki
• musztarda delikatesowa 1 łyżka
• czosnek ząbki 1
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat
• oregano 1/2 łyżeczki
• oliwa z oliwek 1 łyżka

Wykonanie :

Mąkę mieszamy z kurkumą , papryką słodką , pieprzem oraz solą . Wodę wraz z olejem doprawiamy do wrzenia i gorącym płynem zalać suche składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia . Gotowe ciasto powinno mieć konsystencje na pierogi . Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 mm. Następnie z rozwałkowanego ciasta wycinamy nożykiem trójkąty. Gotowe trójkąty kładziemy na posmarowanej blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10 minut w temperaturze 190 stopni. Wykonanie sosu czosnkowego :
Wszystkie składniki dodajemy do jednej miski . Czosnek obieramy i ścieramy na tarce . Doprawiamy i całość mieszamy . Gotowy sos wstawiamy do lodówki na 15 minut.

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak