Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przekąski na Sylwestra.

Witajcie. W tym wpisie przedstawię Wam kilka przekąsek, które możecie przygotować na sylwestrowy stół, jeżeli taką imprezę robicie w domu. Możne je przygotować rano, a na wieczór będą w sam raz. Zapraszam.

Witajcie. W tym wpisie przedstawię Wam kilka przekąsek, które możecie przygotować na sylwestrowy stół, jeżeli taką imprezę robicie w domu. Możne je przygotować rano, a na wieczór będą w sam raz. Zapraszam.

Przekąski na imprezę sylwestrową powinny być tak przygotowane, żeby każdy mógł je wygodnie wziąść ze stołu i zjeść. Muszą też ładnie prezentować się na stole. Można przygotować półfrancuskie paluchy czy różne drożdżowe zawijaski, super rozwiązaniem jest sałatka podana w kruchych tartaletkach. Wystarczy rano je przygotować i wieczorem podać, ponieważ moje propozycje doskonale smakują na zimno. Może spodoba się Wam któryś z moich przepisów i przygotujecie. Serdecznie zapraszam.


Moje sprawdzone przepisy, które Wam polecam:

 

1. Półfrancuskie paluchy z serem żółtym i ketchupem.


Od czasu do czasu lubię przygotować takie przekąski. Doskonale sprawdzą się na różnych imprezach czy tak po prostu na przekąskę. Smakują na gorąco zaraz po upieczeniu jak na zimno. Jeżeli będą podawane na zimno to można je przygotować nawet dzień wcześniej. Dodam, że takie gorące są super, ser się pysznie ciągnie...mniam. Bardzo polecam Wam zrobienie takich paluchów. Zapraszam :)

Przekąski na Sylwestra.

 

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

20 dag masła lub margaryny

1 jajko

pół szklanki gęstej śmietany 18 %


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

15 dag sera żółtego

łagodny ketchup według uznania


Wykonanie:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej pół godziny.


2. Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w dość szerokie pasy, na każdy wyciskamy ketchup i lekko go rozsmarowujemy, posypujemy serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach i zwijamy formując świderki.

Przekąski na Sylwestra.


3. Tak wykonane paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut.


4. Tak upieczone są gotowe do podania. Smacznego życzę.


Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyszło mi dwie spore blaszki paluchów.

 

2. Drożdżowe zawijaski z ketchupem.


Drożdżowe zawijaski można upiec na przekąskę, imprezę czy na kolację. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam zanurzać je w sosie i tak podjadać. Takie bez sosu można ze sobą zabrać na piknik czy na wycieczkę, a upieczone w ładnej formie np. wianuszka będą się ładnie prezentowały, można wtedy odrywać sobie po takim zawijasku. Zapraszam:)

Przekąski na Sylwestra.


Składniki:


Rozczyn:

pół szklanki ciepłego mleka

2 i pół dag świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki razowej żytniej


Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki razowej żytniej

1 łyżeczka soli

1 jajko

tak około pół szklanki ciepłego mleka


Sos:

2 łyżki ketchupu łagodnego

4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego

papryka słodka mielona według uznania


Dodatkowo:

około 6 łyżek ketchupu łagodnego

zioła prowansalskie według uznania

mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąkami, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.


2. Ciasto: Obie mąki i sól wsypujemy do miski, wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i w razie potrzeby wlewając stopniowo ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


3. Formowanie: Następnie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy ketchupem i oprószamy ziołami prowansalskimi, przekrawamy wzdłuż na dwa prostokąty i każdy rolujemy jak roladę, a następnie kroimy w plastry.


4. Pieczenie: Plasterki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, można z nich uformować wianuszki lub po prostu poukładać jedną roladkę obok drugiej. Pozostawiamy jeszcze na kilka minut w ciepłym miejscu, a następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30 minut.


5. Sos: Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy.


6. Podanie: Zawijaski podajemy z sosem. Smacznego życzę.


Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

 

3. Kruche tartaletki z sałatką śledziową.


Jak nie macie pomysłu na sylwestrowe przekąski to przychodzę do Was z przepisem, jeszcze zdążycie zrobić. Tak podaną sałatką można poczęstować gości, będzie się również ładnie prezentowała na stole. Ta sałatka jest bardzo pyszna. Zapraszam :)

Przekąski na Sylwestra.


Składniki:


Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej

1 małe jajko

10 dag masła lub margaryny

pół małej łyżeczki soli

2 płaskie łyżki śmietany 12 %


Sałatka:

1 puszka zielonego groszku

38 dag buraczków marynowanych o occie i tartych na dużych oczkach

7 płatów śledziowych marynowanych w oliwie i occie

4 duże jajka

3 kopiaste łyżki dobrej jakości majonezu

pieprz czarny mielony do smaku

ewentualnie sól do smaku


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

masło lub margaryna do posmarowania foremek

2 - 3 łyżki bułki tartej

Wykonanie:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim foremki na tartaletki posmarowane cieniutko masłem lub margarynę i oprószone bułką tartą. Średnica foremek około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i dokładnie studzimy.


2. Sałatka: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, następnie kroimy w drobną kosteczkę. Buraczki i groszek bardzo dokładnie odsączamy z zalewy ( buraczki to nawet odciskami ). Śledzie osuszamy i kroimy w niewielką kostkę. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy z majonezem przyprawiając do smaku pieprzem i ewentualnie solą ( ja już nie soliłam ).


3. Do dobrze wystudzonych tartaletek nakładamy sałatkę i podajemy. Smacznego.


Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 12 tartaletek.

 

4. Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą.


Takie ślimaczki są znakomitą przekąską. Smakują na gorąco zaraz po upieczeniu jak i na zimno gdy wystygną. Możne je również zabrać na piknik. Z przepisu wyszło mi 24 sztuki. Zapraszam :)

Przekąski na Sylwestra.


Składniki:

Ciasto:

5 dag świeżych drożdży

1 szklanka ciepłego mleka

2 płaskie łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

3 łyżki oleju

3 szklanki mąki pszennej


Obłożenie:

10 dag koncentratu pomidorowego

30 dag sera żółtego

pół puszki kukurydzy

zioła prowansalskie według uznania

suszone pomidory z bazylią i czosnkiem według uznania

czubryca biała według uznania


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:


1. Drożdże rozcieramy z cukrem, połową ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki pszennej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''. Do mąki dodajemy sól, olej i drożdże, następnie stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.


2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Rozwałkowane ciasta smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy ziołami według uznania, kukurydzą i serem startym na tarce o dużych oczkach.


3. Następnie ciasta zwijamy w rulony i kroimy plastry.


4. Tak przygotowane roladki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odstępy miedzy roladkami ponieważ znacznie urosną.


5. Następnie pieczemy do zrumienienia przez około 35- 40 minut w temperaturze 180 stopni.


6. Ślimaczki są gotowe do podania. Smacznego.

 

Smacznych inspiracji życzę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak