Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przekąski na sylwestrowy stół

Podczas sylwestrowej imprezy nie może zabraknąć smacznych przekąsek. Bez względu na to czy przygotowujecie przyjęcie dla kilku czy kilkunastu osób warto zadbać o odpowiednie menu.

Na sylwestrowym stole z reguły królują słone przekąski. Jeśli chcecie zaskoczyć gości zamiast standardowych przekąsek – paluszków, krakersów czy chipsów podajcie coś przygotowanego samodzielnie. Może skusicie się na zdrową przekąskę w postaci pieczonej ciecierzycy lub zaserwujecie pyszną sałatkę w papryce, albo pokusicie się o przygotowanie wytrawnych muffinek z pysznym dipem? Przygotowanie tych przekąsek nie zajmie wiele czasu, a z pewnością urozmaici sylwestrowy stół i pozytywnie zaskoczy gości. Świetnym rozwiązaniem podczas sylwestrowej oraz karnawałowej imprezy będą wszelkiego rodzaju pieczone paluszki np. grissini, do których warto podać ciekawe sosy (hummus czy guacamole). Równie dobrze na tego typu imprezach sprawdza się sos tzatziki podany z pokrojonymi cząstkami świeżych warzyw. Ponadto idealnie sprawdzą się małe kanapeczki czy koreczki, które można zaserwować w ciekawy sposób. Zachęcam do skorzystania z pomysłów, życząc jednocześnie szampańskiej sylwestrowej zabawy oraz smacznego wejścia w Nowy Rok.

Pieczona ciecierzyca

Przekąski na sylwestrowy stół
Składniki:
1 puszka ciecierzycy (400 g)
1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
szczypta chili
sól (do smaku)

Ciecierzycę odsączyć na sicie. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pozostawić na chwilę do obeschnięcia. Ciecierzycę przesypać do miski, dodać olej i przyprawy, wymieszać. Ziarna przesypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka góra-dół). Piec przez ok. 30 minut do zarumienia. W trakcie pieczenia dwukrotnie przemieszać cieciorkę. Podawać od razu po przygotowaniu. 

Wytrawne muffinki

Przekąski na sylwestrowy stół
Składniki:
Muffinki:
Składniki suche: 
1 1/2 szklanki mąki 
1/2 łyżeczki świeżo zmielonej kurkumy
1/4 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
3/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia  
Składniki mokre:
1 duże jajko
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
Dodatkowo:
1 średni, wędzony filet z kurczaka
3/4 szklanki startego pikantnego sera (np. cheddar)
1/4 strąka czerwonej papryki
3 łyżki czarnych oliwek
3 łyżeczki czarnuszki
Ponadto:  
1 opakowanie Party Dip meksykański Prymat
100 g ketchupu
15 ml wody 

Muffinki: Składniki suche wymieszać w jednej misce. Składniki mokre roztrzepać w drugiej misce. Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w kostkę, oliwki pokroić na plasterki. Składniki suche i mokre wymieszać. Dodać starty ser, pierś, paprykę i oliwki. Wymieszać do połączenia się składników. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Za pomocą łyżki nakładać ciasto do papilotek prawie do pełna. Wierzch posypać czarnuszką. Muffinki piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (dolna grzałka) przez ok. 22-25 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu wystudzić na metalowej kratce. 
Dip przygotować według przepisu na opakowaniu. Muffinki podawać posmarowane dipem.

 

Zakręcone pizzerinki do odrywania

Przekąski na sylwestrowy stół

Składniki:
Ciasto:
400 g mąki pszennej 
220 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
200 ml domowego ketchupu (przepis tutaj) lub sosu pomidorowego (przepis tutaj)
1 mała cebula
100 g szynki drobiowej
250 g sera mozzarella
100 g pikantnego sera (np. cheddar)
1/2 łyżki suszonego oregano

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić do podrośnięcia na ok. 10 minut. Do mąki dodać sól, podrośnięty rozczyn oraz oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć czystą ścierką. Odstawić do podrośnięcia na ok 1 godzinę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, szynkę na paski, sery zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Podrośnięte ciasto chwilę ugnieść i rozwałkować na prostokąt. Wysmarować sosem, dodać cebulę i szynkę. Posypać serem i oregano. Ciasto zwinąć w rulon (od dłuższego boku) i pokroić na ok. 3-4 cm kawałki. Pizzerinki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 25-30 minut, do czasu aż ciasto będzie upieczone i ładnie zarumienione.

Kolorowa półkula z koreczkami

Przekąski na sylwestrowy stół
Składniki:
30 dag kabanosów
1 duża czerwona papryka
1 słoik cebulek perłowych lub złocistych (170 g po odsączeniu z zalewy)
1 słoik ogórków do koreczków (370 g po odsączeniu z zalewy)
1 słoik oliwek zielonych z papryką lub czarnych (200g po odsączeniu z zalewy)
ok. 40 dag sera gouda
Dodatkowo:
1 kształtna biała kapusta (waga ok. 2,5 kg) 
wykałaczki
folia aluminiowa
Kapustę dzielimy na równe połówki. Jedną połówkę owijamy folią aluminiową. Paprykę i ser kroimy w kostkę. Kabanosa dzielimy na talarki. Pozostałe składniki odsączamy z zalewy. Składniki nabijamy na przemian na wykałaczki, pozostawiając trochę pustej przestrzeni z obu stron wykałaczek. Gotowe koreczki wbijamy ściśle jeden koło drugiego w kapustę.

 

Papryki faszerowane sałatką z kuskus i wędzoną piersią

Przekąski na sylwestrowy stół
Składniki:
2 papryki 
Sałatka:
50 g suchej kaszy kuskus
100 g wędzonej piersi z kurczaka (lub innej, ulubionej, chudej wędliny)
1/2 świeżego ogórka szklarniowego
5 pomidorów koktajlowych
1/4 małej czerwonej cebuli
1 łyżka czarnych oliwek
1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oleju rzepakowego
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)

Kaszę kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Pierś pokroić w kostkę lub na paski. Ogórka obrać i pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na ćwiartki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, oliwki na plasterki. Do kaszy dodać warzywa, natkę oraz pierś. Polać olejem, doprawić do smaku i wymieszać. Papryki przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne i napełnić sałatką. 

Guacamole z polskimi akcentami

Przekąski na sylwestrowy stół
Składniki:
2 dojrzałe awokado
1 średni pomidor
1 mała czerwona cebula
1 kropla sosu tabasco
2 łyżki soku z limonki
sól gruboziarnista
szczypta chili świeżo zmielonego
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo:
krakersy

Awokado przeciąć na pół usunąć pestkę i za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ, polać sokiem z limonki i utrzeć widelcem na gładką masę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tabasco, sól i pokrojonego w drobną kostkę (bez skóry i pestek) pomidora oraz posiekaną cebulkę. Dodać posiekaną natkę, skropić oliwą i posypać świeżo zmieloną chili. Przełożyć do miski i podawać z krakersami. 

Serowe paluchy z ziarnami

Przekąski na sylwestrowy stół
Składniki:
2 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki otrębów pszennych
1 łyżeczka soli
1 jajko
100 g masła
1 łyżeczka cukru
5 dag świeżych drożdży
120 ml (lekko ciepłego) mleka
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
2 łyżki ziaren słonecznika
2-3 łyżki sezamu
4-5 łyżek startego żółtego sera (np. gouda)

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru i odstawić do podrośnięcia. Do mąki z solą dodać otręby, zioła, czosnek, słonecznik oraz posiekane masło. Rozrobić palcami na kruszonkę. Dodać jajko i podrośnięte drożdże. Zarobić elastyczne ciasto i odstawić miskę (nakrytą ściereczką) w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie do ciasta dodać starty ser i ponownie zagnieść. Rwać po kawałku ciasta i formować długie (ok. 20 cm) bardzo cienkie rulony. Paluchy posypać sezamem i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut do zarumienienia. 

Sałatka caprese inaczej

Przekąski na sylwestrowy stół
Składniki:
1 pomidor (ja użyłam bawole serce)
1 kula mozzarelli
kilka listków bazylii
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
gruboziarnista sól
świeżo zmielony kolorowy pieprz

Pomidora i mozzarellę kroimy w plasterki. Układamy naprzemiennie z bazylią na talerzu lub jedno na drugim w formie wieży. Skrapiamy oliwą, octem balsamicznym i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu po przygotowaniu.


Makaronowa sałatka warstwowa z tuńczykiem

Przekąski na sylwestrowy stół

Składniki: 
250 g makaronu
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 czerwona papryka
1 średnia czerwona cebula
4 ogórki kiszone
4 łyżki majonezu (lub pół na pół z jogurtem naturalnym)
sól morska (do smaku)
świeżo zmielony pieprz kolorowy

Makaron ugotować według zaleceń producenta. Odcedzić, przelać zimną wodą i wystudzić. Cebulę, paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć. W przeźroczystej misce układać warstwami składniki: makaron, majonez (cienka warstwa), kukurydza, makaron, majonez, papryka, cebula, makaron, majonez, tuńczyk, makaron, majonez, ogórki. Każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Na wierzch posypać kukurydzą i cebulą oraz ozdobić makaronem. Schłodzić.

Sałatka gyros

Przekąski na sylwestrowy stół
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1/2 łyżki przyprawy gyros
1 łyżka oleju
1 średnia cebula
1 puszka kukurydzy
3-4 średnie ogórki konserwowe
1/2 małej kapusty pekińskiej
3 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu

Pierś pokroić w kostkę. Zamarynować w przyprawie gyros i odstawić do lodówki do przegryzienia najlepiej na całą noc. Zamarynowaną pierś usmażyć na oleju. Ułożyć ją na spód miski. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Polać ketchupem. Ułożyć pokrojonego w kostkę ogórka konserwowego oraz odsączoną kukurydzę. Posmarować majonezem. Na wierzch ułożyć poszatkowaną kapustę pekińską i polać ją ketchupem. Przed podaniem wymieszać. 

Grissini z ziarnami

Przekąski na sylwestrowy stół
Składniki (na około 30 sztuk):
320 g mąki pszennej
4 g drożdży instant
140 ml wody
30 ml oleju
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Dodatki:
1 łyżka wody
5 łyżek sezamu
5 łyżek siemienia lnianego 

Drożdże zalać ciepłą wodą i dodać cukier. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Mąkę wymieszać z solą, dodać olej i podrośnięte drożdże. Wszystko wyrobić za pomocą miksera lub ręcznie, na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować na bardzo cienki prostokąty o grubości około 0,5 cm. Ciasto posmarować wodą. Posypać obficie sezamem i siemieniem. Docisnąć ziarna do ciasta. Ciasto pokroić na długie cienkie (1 cm) paski. Boki zawinąć w ślimaczki, a całość skręcić w spiralę, okręcając obydwa końce w przeciwnym kierunku. Paluszki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10-12 minut. Pilnować czasu, aby się nie przypaliły. 

 

Ola1984 30.12.2016 09:40
Elu, sałatka gyros podobnie jak u Ciebie gości u mnie często, w tym roku obowiązkowo na sylwestrowym stole :) Wytrawne muffinki są świetne - zawsze wprowadzają element zaskoczenia - z racji tego, że są wytrawne, a nie na słodko :) Polecam moje propozycje i życzę udanej imprezy sylwestrowej oraz samych pięknych i smacznych chwil w Nowym Roku :)
bietka 29.12.2016 19:31
pyszne propozycje, u mnie na sylwestrowym stole na pewno znajdzie się sałatka gyros, bo to ulubiona sałatka moich dzieci i już im ją obiecałam, a z twoich propozycji skuszę się na wytrawne muffinki, bo przypadły mi do gustu :)
Ola1984 29.12.2016 09:55
hanbes dziękuję za ciepłe słowa. Gorąco polecam zarówno sałatkę jak i koreczki, które wielokrotnie przygotowywałam na wszelkiego rodzaju imprezy i zawsze znikały jako pierwsze :) Życzę smacznej i udanej imprezy sylwestrowej oraz Szczęśliwego Nowego Roku :)
hanbes 28.12.2016 21:14
No no, ciekawe propozycje. Przypadkowo zainteresował mnie ten tytuł bloga, wiadomo za 3 dni ten jedyny dzień w roku a ja jestem odpowiedzialny za kulinaria. Sądzę, że coś wybiorę - zaciekawiła mnie ta warstwowa sałatka z tuńczykiem i uważam ją jako super dodatek do gorących dań mięsnych. Jednak według mnie furorę powinna zrobić twoja kolorowa półkula z koreczkami: FANTASTYCZNA!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak