Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

PRZEKĄSKI : SZYBKIE I SMACZNE

Przekąski to szybkie i tanie w przygotowaniu drobne potrawy na jeden kęs. Najlepiej pasują do spotkań z rodziną i przyjaciółmi, z pewnością każdemu przypadną do gustu.
PRZEKĄSKI I INSPIRACJE

Przekąski to drobne posiłki na jeden kęs, proste do przygotowania, niewymagające dużego nakładu pracy, ani czasu. Głównie królują w menu na imprezach ( szwedzkie stoły, wesela, urodziny ) i spotkaniach ( rodzinne ). Każdy może coś przygotować według gustu, zakres możliwości jest szeroki. Najczęściej przygotowywane to koreczki, sery i dipy. Jednak nie może zabraknąć także przekąsek mięsnych np. z kurczaka, rybnych np. krewetki w tempurze, warzywnych np. brokuły w tempurze, faszerowane cukinie, grillowane papryki, bakłażany oraz szparagi. Popularne także są przekąski z ciasta francuskiego, ponieważ do ich przygotowania wystarczy zaledwie 15 min. Można je zawijać w formie pizzy, przygotować paszteciki, paluszki, świderki, mini tarty czy rogaliki. Przekąski mogą być wytrawne jak i na słodko.
 

 

 

 

 

PROPOZYCJE:

CHRUPIĄCY KURCZAK
Wiele razy próbowałam zrobić kurczaka domowym sposobem, tak, aby wierzch był pofałdowany i chrupiący, a środek soczysty. Ten przepis to strzał w dziesiątkę. 

PRZEKĄSKI : SZYBKIE I SMACZNE

 

Składniki:
filety z kurczaka 3 szt.
jaja 2 szt.
mleko 2/3 szkl.
mąka 4 łyżki
sól 1 łyżka
pieprz 1/2 łyżeczki
chili w proszku lub ostra papryka 1 i 1/2 łyżeczki
czosnek granulowany 1 łyżeczka
dodatkowo mąka ok. 3 szkl. oraz olej do smażenia

Metoda:
1.
Mleko, jaja, mąkę ( 4 łyżki ), sól, pieprz, chili i czosnek granulowany wymieszać, aż powstanie głaska masa.
2.
Filety umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze kawałki. Zanurzyć w cieście.
3.
W pojemniku z zamknięciem lub w woreczku umieścić mąkę. Wrzucić kilka kawałków, zamknąć i dokładnie wymieszać.
4.
Do rozgrzanego oleju wrzucać kawałki obtoczone w mące. Mieszać co jakiś czas, aby z każdej strony dobrze się usmażyły. Kiedy zarumienią się, wyciągamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z ŁOSOSIEM, SERKIEM I KOPERKIEM
Ta przekąska wymaga trochę więcej czasu. Są to puszyste rogaliki w wersji wytrawnej z pysznym kremowym łososiem z wyczuwalnym koperkiem. Smaczne na zimno jak i na ciepło.

PRZEKĄSKI : SZYBKIE I SMACZNE


Składniki:
Ciasto drożdżowe:
mąka 600 gram + do podsypywania
masło miękkie 1 łyżka
jaja 2 szt.
drożdże 50 gram
sól 1 łyżka
cukier 2 łyżki
mleko 300 ml.
Farsz:
filet z łososia bez skóry 200 gram
serek Philadephia 3-4 łyżki
koperek 1 pęczek
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny 1 łyżeczka
Dodatkowo:
jajko 1 szt.
sezam do posypania

Metoda:
1.
Mąkę przesiać do dużej miski. W osobnym naczyniu podgrzać mleko w mikrofalówce. Dodać do mleka drożdże, cukier, sól oraz około 7 łyżek mąki z miski i wymieszać, aż drożdże rozpuszczą się i nie będzie grudek. Rozczyn wstawić do lodówki, do momentu, aż podwoi masę.
2.
Rozczyn dodać do mąki. Wbić jaja. Dodać masło. Wszystko najpierw wymieszać łyżką. Następnie podsypać mąką ciasto i ręce i dokładnie zagnieść ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto włożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, aż podwoi masę.
3.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na kształt koła. Podzielić na 8 części-  trójkątów. Farsz: Łososia umyć, osuszyć i drobniutko posiekać. Dodać serek, sok z cytryny i posiekany koperek. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę farszu. Zwinąć rogalika. Odstawić na 30 min. Następnie ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Wysmarować rozbełtanym jajem oraz posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 10-15 min.

PIECZARKI NADZIEWANE SEREM
Najlepsze pieczarki to takie, które są nadziane serem, cebulą i trzonkiem z pieczarki. Bardzo fajne danie dla tych, co nie jedzą mięsa. 

PRZEKĄSKI : SZYBKIE I SMACZNE


Składniki:
pieczarki 500 gram dość duże 
bułka tarta ok. 1/2 szklanki
jajko 2 szt.
woda 2 łyżki

Farsz:
pieczarki tylko trzonki i blaszki pieczarek
ser żółty 150 gram
sól i pieprz do smaku
cebula 1 szt.

Metoda:
1. Pieczarki obrać. Usunąć trzonki, które również trzeba obrać. Małym nożykiem usunąć delikatnie blaszki, tworząc wgłębienie. trzonki posiekać .
2. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na oleju. Dodać trzonki i blaszki z pieczarek. Dolać ok. 2 łyżek wody. Dusić pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki metalowej. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do farszu. Wymieszać. Farsz nałożyć do każdej pieczarki i ugnieść widelcem. Każdą pieczarkę zanurzyć w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej.
3. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoto. Następnie przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

CHRUPIĄCE POLĘDWICZKI
Delikatne polędwiczki w chrupiącym  cieście.

PRZEKĄSKI : SZYBKIE I SMACZNE

Składniki:
polędwiczki 8 szt.
jaja 2 szt.
mąka kukurydziana 1/3 szkl.
sól 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
papryka ostra mielona 1 łyżeczka
pieprz 1 szczypta
czosnek granulowany 1 łyżeczka
olej do smażenia

Metoda:
Polędwiczki umyć i osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem oraz tymiankiem. Jajko dobrze rozbełtać. Dodać paprykę i czosnek. Wymieszać. Na talerzu umieścić mąkę. Obtoczyć w niej polędwiczki. W rondlu rozgrzać olej. Polędwiczki zanurzyć w jajku i wrzucić na głęboki olej. Smażyć na złoty kolor, Wyłożyć na papierowy ręcznik. Następnie na sałacie tworząc ośmiorniczkę.

 

CIASTECZKA Z TWAROŻKIEM MALINOWYM
Bardzo chrupiące ciasteczka z ciasta francuskiego z pysznym twarożkiem malinowym. Idealne do kawy na świeżym powietrzu. Do tego proste, szybkie i tanie.

PRZEKĄSKI : SZYBKIE I SMACZNE

Składniki:
1 op. ciasta francuskiego
100 gram twarogu
1 op. cukru waniliowego
1/2 kubka malin
1 żółtko
cukier puder do oprószenia

Metoda:
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w miarę równe kwadraciki. Maliny rozgnieść widelcem i dodać do twarogu razem z cukrem waniliowym (kilka malin zostawić ). Wymieszać. Żółtko rozbełtać i każdą krawędź ciasta ( kwadraciku ) wysmarować. Na każdy kwadracik, na środku nakładamy 1 łyżeczkę nadzienia. Na nadzienie malinę. Przykrywamy drugim kwadracikiem i dociskamy z każdej strony widelcem. Środki ciasteczek przekrawamy- nożykiem dwie cienkie linie. Wierzch ciastek smarujemy cienko żółtkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy ok. 15-20 min. Wierzch posypać cukrem pudrem.

SOS TZATZIKI
Grecki sos, który świetnie smakuje jako dodatek do ryb, przekąsek itp.

PRZEKĄSKI : SZYBKIE I SMACZNE

Składniki:
ogórek zielony 1/2 ogórka
jogurt grecki 4 łyżki
majonez light 1 łyżeczka
ząbek czosnku 1 szt.
koperek siekany 1.5 łyżki
sól i pieprz do smaku

Metoda:
Ogórka starannie umyć. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie przecedzić z nadmiaru wody.Do ogórka dodać jogurt, majonez, koper, sól, pieprz.Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wymieszać Wstawić do lodówki na kilkanaście minut. .

PASZTECIKI Z POREM I FETĄ
Paszteciki nadają się na świąteczny stół z barszczykiem. Są inne, ale również smaczne co z kapustą czy z pieczarkami i mięsem. Można "powiedzieć" są sobie równe.

PRZEKĄSKI : SZYBKIE I SMACZNE

Składniki:
Na ciasto:
25 g. drożdży
3/4 szkl. mleka
2 małe jajka
1/2 kostki margaryny lub masła
500 g. mąki
łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
roztrzepane żółtko

Na farsz:
3 małe pory
2 sery feta ( 400g.)
ok. 1 szkl. wody
szczypta pieprzu

Metoda:
Ciasto: mleko podgrzewamy, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy aż się rozpuszczą. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka, margarynę. Mieszamy. Dodajemy rozczyn z drożdży. Ugniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę aż wyrośnie.
Farsz: pora myjemy i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię i zalewamy 3/4 szkl wody. Dodajemy pieprz i dusimy ok 20-25 min. Dopóki woda wyparuje. Następnie ser feta kroimy w kostkę. Dodajemy pora i mieszamy.
Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkujemy( po kolei). Na rogu ciasta nakładamy farsz i zwijamy na jeden raz rulon.
Rulon przekrawamy na kilka części wzdłuż pod ukos. Każdy pasztecik smarujemy żółtkiem. Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wsadzamy do piekarnika na ok 15-20 min w temperaturze 160 stopni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak