Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przekąski z ciasta francuskiego

Jeśli poszukujesz pomysłu na szybkie przekąski na sylwestrowy stół warto sięgnąć po gotowe ciasto francuskie. W zaledwie kilka chwil można wyczarować z nich pyszne przekąski, które z pewnością zaskoczą gości.

Ciasto francuskie dostępne w niemal każdym sklepie czy markecie to doskonałe ułatwienie dla zabieganych. Jeśli na przygotowanie przekąsek masz zaledwie kilka chwil z powodzeniem możesz sięgnąć po gotowy produkt i dowolnie dobierając składniki stworzyć słodkie lub wytrawne przekąski dla gości. Gotowy arkusz ciasta świetnie sprawdzi się do przygotowania smakowitych kopert, ciasteczek z "okienkiem", zakręconych ślimaczków czy rogalików. Do przygotowania wersji na słodko świetnie sprawdzi się czekolada, domowy dżem czy sezonowe owoce. Wytrawny farsz można przygotować z warzyw, serów czy grzybów. Ciasto francuskie idealnie komponuje się z pikantnymi farszami, warto więc pamiętać o dodaniu do składników pieprzu, czosnku czy chili. Dzieci z pewnością skuszą się na wersję z serem i szynką, która będzie świetną alternatywą dla domowej pizzy. Polecam!

Ciasteczka z ciasta francuskiego z truskawkami

Przekąski z ciasta francuskiego
1 arkusz ciasta francuskiego
9 łyżeczek kremu czekoladowo-orzechowego
250 g truskawek
cukier puder (do posypania)

Ciasto francuskie podzielić na pół, a następnie na 9 równych części. Drugą porcję ciasta podzielić na 9 części i w każdej wyciąć za pomocą foremki kształt serca. Na porcję ciasta położyć po łyżeczce nutelli oraz pokrojone truskawki, przykryć drugą porcją ciasta z seruszkowym okienkiem. Ciastak wstawić do nagrzanego do 220 stopni piernika i piec ok. 18 minut. Po upieczniu posypać cukrem podrem.

Francuskie koperty ze szpinakiem i serem

Przekąski z ciasta francuskiego
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego (275 g)
400 g mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
100 g sera feta
1 średnia cebula
sól (opcjonalnie)
świeżo zmielony czarny pieprz 
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
1 jajko (do posmarowania wierzchu)

Na patelni rozpuścić masło. Dodać pokrojoną drobno cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać zamrożony szpinak i smażyć do rozmrożenia i odparowania większej ilości wody. Przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i chwilę smażyć. Dodać pokruszony ser feta i wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ewentualnie doprawić solą i/lub pieprzem. Płat ciasta francuskiego podzielić na osiem równych części. Na środek każdego kawałka kłaść po łyżce farszu i zlepiać boki (można docisnąć je widelcem). Koperty ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i włożyć do nagrzanego do 200-220 stopni piekarnika na 15-18 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. 


Francuskie ślimaczki z serem i szynką

Przekąski z ciasta francuskiego
Składniki:
1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
200 g sera żółtego (np. gouda)
150 g szynki konserwowej
Sos:
4 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 duży ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta soli
szczypta cukru
Dodatkowo:
1 jajko 

Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Szynkę pokroić w plasterki, a następnie w słupki. Składniki sosu wymieszać. Ciasto francuskie wysmarować sosem. Dodać szynkę i posypać startym serem. Zwinąć w roladę. Zawinąć w papier i schować na około 10 minut do zamrażalnika. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzałka góra-dół). Roladę kroić na 2-3 centymetrowe plastry i układać na papierze do pieczenia. Ślimaki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec na złoty kolor około 18-20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Tarta caprese

Przekąski z ciasta francuskiego
1 arkusz ciasta francuskiego
3 łyżki domowego pesto z bazylii
250 g mozzarelli
3 średnie pomidory malinowe
kilka listków bazylii (do ozdoby)

Ciasto francuskie wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Posmarować pesto. Ułożyć plastry pomidorów i pokrojoną mozzarellą. Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok. 20-25 minut. Gotową tartę pokroić na porcje i udekorować świeżą bazylią.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak