Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przekąski, zakąski i inne frykasy

Na domowych imprezach, gdzie pojawia się alkohol warto przygotować jakieś przekąski i zakąski.

Na domowych imprezach, gdzie pojawia się alkohol warto przygotować jakieś przekąski i zakąski. U mnie najczęściej pojawiają się roladki z galaretką z gotowanym mięsem wieprzowym, ryby w occie, wszelkiego rodzaju śledziki czy szaszłyki. Te ostatnie możemy podać również na ciepło. Takie dodatki złagodzą smak alkoholu. 

 

 

Roladki z nadzieniem w galaretce

Przekąski, zakąski i inne frykasy

Pyszna galaretka podana w troszkę innej wersji - w szynce konserwowej. Do przygotowania roladek możemy wykorzystać mięso oraz marchewkę z gotowania wywaru do zupy. Galaretka idealnie sprawdzi się na domowych imprezach lub świętach.

7 plastrów szynki konserwowej
3 jajka
2-3 marchewki
1 łyżka koperku
2 łyżki kukurydzy
0,5 szklanki ugotowanego mięsa wieprzowego
500 ml bulionu
1,5 łyżki żelatyny
Sól
Pieprz


Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kosteczkę. Tak samo robimy z marchewką. Mięso siekamy na bardzo drobne kawałeczki. W misce mieszamy jajka, marchewkę, kukurydzę, mięso i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym plastrze szynki układamy po 1,5 łyżki farszu. Zwijamy w rulon i układamy na półmisku. Pozostały farsz rozkładamy po bokach, na wierzchu układamy kawałki marchewki i listki natki pietruszki. W gorącym bulionie rozpuszczamy żelatynę. Gdy przestygnie po łyżce zalewamy roladki. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Podajemy z octem.

Ryba (nototenia) w occie

Przekąski, zakąski i inne frykasy

Tradycyjny przepis na pyszną rybkę w octowej zalewie. Ryby najlepiej smakują następnego dnia lub po dwóch dniach. Idealne na sylwestrowy stół.

1 kg nototeni (lub innej ulubionej ryby)
Sól
Pieprz
Mąka do obtoczenia

Zalewa:
3 szklanki wody
1 duża cebula
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
¾ szklanki octu
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
Olej do smażenia


Rybę rozmrażamy i oczyszczamy z łusk. Przyprawiamy solą oraz pieprzem, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie każdy kawałek ryby obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanej patelni. Usmażone przekładamy do głębokiej miski. Na tej samej patelni po smażeniu ryb przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy zmięknie podlewamy ją wodą oraz octem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, cukier, kolorowy pieprz. Całość zagotowujemy. Ciepła zalewą zalewamy ryby. Odstawiamy do przestudzenia.

Śledzie z rodzynkami królewskimi

Przekąski, zakąski i inne frykasy

Te śledzie zawsze obowiązkowo muszą być na moim stole podczas domowych uroczystości. Są zarazem słodkawe i ostre. Smaki rewelacyjnie się przenikają.

4 płaty śledzi marynowanych
2 cebule
Garść rodzynek królewskich
5 łyżek keczupu
1 szklanka wody
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
0,5 łyżeczki cukru
2 łyżki octu
Sól
Pieprz
Ostra czerwona papryka
Olej do smażenia


Ze śledzi usuwamy skórę, kroimy na 2 cm paseczki. Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy na patelni. Rodzynki kroimy na mniejsze, dodajemy do cebuli. Gdy cebula zmięknie podlewamy ją wodą. Dodajemy keczup, koncentrat pomidorowy, ocet oraz cukier. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Zalewę studzimy. Do zimnej dodajemy śledzie. Mieszamy dokładnie ze sobą. Odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły.

Śledzie z czerwoną cebulą i groszkiem

Przekąski, zakąski i inne frykasy

Rewelacyjna sałatka ze śledzikiem w roli głównej. Czerwona cebula nadaje chrupkości a musztarda zaostrza smak. Najlepiej zrobić je dzień wcześniej wtedy są wyraźniejsze w smaku.

4 płaty śledzi marynowanych
1 duża czerwona cebula
1 puszka zielonego groszku konserwowego
2 łyżki świeżego koperku
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy stołowej
Pieprz


Śledzie odsączamy, zdejmujemy z nich skórę. Kroimy w cienkie paseczki. Groszek odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w bardzo drobna kosteczkę, koperek siekamy. Śledzie, groszek, cebule oraz koperek mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez i musztardę. Doprawiamy pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Aby sałatka prezentowała się ładniej możemy wierzch udekorować groszkiem i cebulką.

Kolorowe szaszłyki z kurczakiem owiniętym papryką

Przekąski, zakąski i inne frykasy

Z marynatą z pietruszki kurczak smakuje wyśmienicie. A upieczone warzywa rozpływają się w ustach.
300 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
1 łyżka Soku z cytryny
Pęczek Natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
Pomidorki koktajlowe
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
3 czerwone cebule
1 cukinia
10 pieczarek

Filet z piersi kurczaka kroimy z większą kostkę. Doprawiamy go przyprawą do kurczaka oraz zmiksowaną natką pietruszki z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Papryki kroimy z paseczki, cukinię w plasterki, pieczarki w ćwiartki, cebulę w piórka. Wszystkie składniki nadziewamy na duże wykałaczki. Nadziewamy je tak aby papryki otaczały kawałki kurczaka. Grillujemy na ruszcie do miękkości kurczaka i warzyw.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak