Nie wiem jak Wy, ale ja od czasu do czasu lubię przygotować na obiad placki tortilli, które dowolnie nadziewam. Najczęściej podaję z mięsem i warzywami, ale w tym wpisie przedstawię Wam inne smakowite propozycje. Zapraszam.
Wykonanie domowych placków tortilli nie jest ani trudne, ani pracochłonne i drogie. Jeżeli przeglądniecie moje wpisy znajdziecie w nich jak krok po kroku zrobić taki placki wraz ze zdjęciami. Potem to już tylko dowolne dodatki, w zależności na co mamy ochotę, może to być mięso, warzywa czy nawet twarożek. Każda z tych propozycji jest pyszna i z każdego przepisu wychodzi 6 porcji. Dodam, że propozycje z warzywami i twarożkiem można również podać na śniadanie czy kolację. A teraz zapraszam do moich przepisów. Wybierzcie coś dla siebie, a ja smacznego Wam życzę.
Moje przepisy na tortillę w różnych odsłonach:
1. Tortilla z nuggetsami i sałatką.
Jest to moja propozycja na bardzo sycący obiad. Placki tortilli przygotowane własnoręcznie, smaczna sałatka i niezwykle aromatyczne i chrupiące kawałki mięsa. Bardzo polecam. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto na tortillę:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
około 120 ml ciepłej wody
Nuggetsy:
1 jajko
pół szklanki mleka
mąka pszenna około 6-7 łyżek
sól do smaku
1 podwójny filet z kurczaka
przyprawa Shahi Paneer Masala
1 szklanka płatków kukurydzianych
olej do smażenia
Sałatka:
2 jajka
20 dag pieczarek w zalewie octowej
20 dag sera żółtego w kawałku
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
Wykonanie:
1. Tortille: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto,ciasto nie może być zbyt luźne. Następnie formujemy kulę,przykrywamy miską i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na cienkie placki o średnicy około 21-22 cm. Następnie placki smażymy na suchej gorącej patelni ,po kilka chwil z każdej strony.
2. Nuggetsy:Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie kroimy je na małe kawałki i nacieramy przyprawą. Tak przygotowane mięso odstawiamy na pół godziny. W tym czasie mleko, jajko, mąkę i sól miksujemy na gładkie bez grudek i dość gęste ciasto. Płatki kukurydziane bardzo drobno kruszymy. Można je pokruszyć wałkując wałkiem do ciasta. Po tym czasie kawałki mięsa zanurzamy w cieście i panierujemy w płatkach. Następnie smażymy na oleju ze wszystkich stron, aż mięso będzie miękkie i zrumienione.
3. Sałatka: Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy, obieramy i razem z serem żółtym kroimy w dość dużą kostkę. Pieczarki odsączmy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sałatki ze sobą mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
4. Na placki tortilli nakładamy porcje sałatki i kawałków mięsa, zawijamy i podajemy.
5. Smacznego.
2. Tortilla z kurczakiem i warzywami.
Od czasu do czasu lubię przygotować taki obiad. Domowe placki tortilli, aromatyczne chrupiące mięsko i warzywa, do tego ser żółty i sos. Placki tortilli oczywiście zrobione własnoręcznie, jeszcze nigdy nie użyłam kupnych. Domowe są takie chrupiące i świeże. A jak jest u Was? Lubicie takie jedzenie? Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto na tortillę:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
około 120 ml ciepłej wody
Mięso:
50 dag fileta z kurczaka
2 łyżki oleju
przyprawa kebab-gyros
Warzywa i ser:
pół puszki kukurydzy
1 średnia cebula
1 duży pomidor
zielona sałata według uznania
20 dag sera żółtego w kawałku
Sos:
5 łyżek majonezu
5 łyżek pikantnego ketchupu
słodka mielona papryka do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Tortille: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto, ciasto nie może być zbyt luźne. Następnie formujemy kulę, przykrywamy miską i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na cienki placek, następnie placki smażymy na suchej gorącej patelni, po kilka chwil z każdej strony.
2. Mięso: Fileta dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Kroimy w paski, obtaczamy w oleju i przyprawie i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia.
3. Warzywa i ser: Warzywa myjemy i dokładnie osuszamy. Cebulę kroimy w cienkie plasterki, a pomidora w grube półplasterki. Sałatę dzielimy na liście, a kukurydzę odsączamy dokładnie z zalewy. Ser kroimy w grube słupki.
4. Sos: Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy.
5. Podanie: Na placki tortilli nakładamy liście sałaty, pozostałe warzywa, ser, mięso i sos, zwijamy i podajemy. Smacznego życzę.
3. Wiosenna tortilla z warzywami.
Bardzo smaczne rozwiązanie dla osób nie jedzących mięsa. Taką tortillę można podać na śniadanie, kolację lub na lekki bezmięsny obiad. Zapewniam, że będzie bardzo smacznie. Zapraszam :)
Ciasto na tortille:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
około 120 ml ciepłej wody
Dodatki:
6 jajek ugotowanych na twardo
2 pomidory
1 duży zielony ogórek
kilka rzodkiewek
kilka liści zielonej sałaty
szczypiorek do posypania
Sos:
5 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Składniki na ciasto zagniatamy stopniowo wlewając wodę, ciasto nie może być zbyt rzadkie. Przykrywamy miską i odstawimy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na sześć części, wałkujemy bardzo cienko i smażymy na gorącej suchej patelni.
2. Liście sałaty myjemy i osuszamy. Pomidory i rzodkiewki kroimy w plasterki. Obrany ogórek w słupki ,a jajka w ćwiartki. Szczypiorek drobno kroimy.
3. Składniki sosu mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Na upieczone placki tortilli nakładamy warzywa i jajka, polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy i smacznego życzę.
4. Tortilla z warzywnym twarożkiem.
Tortilla nie musi być tylko z mięsem, może być np. z twarożkiem i warzywami. Będzie sycąco i zdrowo. Taka tortilla to doskonałe rozwiązanie na śniadanie, kolację czy nawet obiad. Bardzo polecam. Zapraszam :)
Ciasto na tortillę:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
około 120 ml ciepłej wody
Twarożek:
25 dag białego sera
3-4 łyżki gęstej śmietany
sól do smaku
1 pomidor
1 ogórek zielony
posiekany szczypiorek
kilka rzodkiewek
kilka liści zielonej sałaty
Wykonanie:
1. Składniki na ciasto zagniatamy stopniowo wlewając wodę, ciasto nie może być zbyt rzadkie. Przykrywamy miską i odstawimy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na sześć części, wałkujemy bardzo cienko i smażymy na gorącej suchej patelni.
2. Warzywa myjemy i osuszamy. Ogórek obieramy i kroimy z w kostkę z pomidorem i rzodkiewkami. Ser biały mieszamy ze śmietaną, dodajemy do pokrojone warzywa, trochę szczypiorku i solimy do smaku. Następnie na placki tortilli nakładamy liście sałaty, na sałatę porcję serka i zawijam. Gotowe i smacznego życzę.
Smacznych inspiracji życzę.