Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przepisy na domową tortillę.

Nie wiem jak Wy, ale ja od czasu do czasu lubię przygotować na obiad placki tortilli, które dowolnie nadziewam. Najczęściej podaję z mięsem i warzywami, ale w tym wpisie przedstawię Wam inne smakowite propozycje. Zapraszam.

Nie wiem jak Wy, ale ja od czasu do czasu lubię przygotować na obiad placki tortilli, które dowolnie nadziewam. Najczęściej podaję z mięsem i warzywami, ale w tym wpisie przedstawię Wam inne smakowite propozycje. Zapraszam.

Wykonanie domowych placków tortilli nie jest ani trudne, ani pracochłonne i drogie. Jeżeli przeglądniecie moje wpisy znajdziecie w nich jak krok po kroku zrobić taki placki wraz ze zdjęciami. Potem to już tylko dowolne dodatki, w zależności na co mamy ochotę, może to być mięso, warzywa czy nawet twarożek. Każda z tych propozycji jest pyszna i z każdego przepisu wychodzi 6 porcji. Dodam, że propozycje z warzywami i twarożkiem można również podać na śniadanie czy kolację. A teraz zapraszam do moich przepisów. Wybierzcie coś dla siebie, a ja smacznego Wam życzę.


Moje przepisy na tortillę w różnych odsłonach:


1. Tortilla z nuggetsami i sałatką.

Jest to moja propozycja na bardzo sycący obiad. Placki tortilli przygotowane własnoręcznie, smaczna sałatka i niezwykle aromatyczne i chrupiące kawałki mięsa. Bardzo polecam. Zapraszam :)

Przepisy na domową tortillę.
Składniki:


Ciasto na tortillę:

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka soli

3 łyżki oleju

około 120 ml ciepłej wody


Nuggetsy:

1 jajko

pół szklanki mleka

mąka pszenna około 6-7 łyżek

sól do smaku

1 podwójny filet z kurczaka

przyprawa Shahi Paneer Masala

1 szklanka płatków kukurydzianych

olej do smażenia


Sałatka:

2 jajka

20 dag pieczarek w zalewie octowej

20 dag sera żółtego w kawałku

sól do smaku

biały pieprz mielony do smaku

2 łyżki majonezu

1 łyżeczka musztardy

2 łyżeczki suszonej natki pietruszki


Wykonanie:


1. Tortille: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto,ciasto nie może być zbyt luźne. Następnie formujemy kulę,przykrywamy miską i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na cienkie placki o średnicy około 21-22 cm. Następnie placki smażymy na suchej gorącej patelni ,po kilka chwil z każdej strony.


2. Nuggetsy:Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie kroimy je na małe kawałki i nacieramy przyprawą. Tak przygotowane mięso odstawiamy na pół godziny. W tym czasie mleko, jajko, mąkę i sól miksujemy na gładkie bez grudek i dość gęste ciasto. Płatki kukurydziane bardzo drobno kruszymy. Można je pokruszyć wałkując wałkiem do ciasta. Po tym czasie kawałki mięsa zanurzamy w cieście i panierujemy w płatkach. Następnie smażymy na oleju ze wszystkich stron, aż mięso będzie miękkie i zrumienione.


3. Sałatka: Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy, obieramy i razem z serem żółtym kroimy w dość dużą kostkę. Pieczarki odsączmy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sałatki ze sobą mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.


4. Na placki tortilli nakładamy porcje sałatki i kawałków mięsa, zawijamy i podajemy.


5. Smacznego.

 

2. Tortilla z kurczakiem i warzywami.

Od czasu do czasu lubię przygotować taki obiad. Domowe placki tortilli, aromatyczne chrupiące mięsko i warzywa, do tego ser żółty i sos. Placki tortilli oczywiście zrobione własnoręcznie, jeszcze nigdy nie użyłam kupnych. Domowe są takie chrupiące i świeże. A jak jest u Was? Lubicie takie jedzenie? Zapraszam :)

 Przepisy na domową tortillę.

Składniki:


Ciasto na tortillę:

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka soli

3 łyżki oleju

około 120 ml ciepłej wody

 

Mięso:

50 dag fileta z kurczaka

2 łyżki oleju

przyprawa kebab-gyros

 

Warzywa i ser:

pół puszki kukurydzy

1 średnia cebula

1 duży pomidor

zielona sałata według uznania

20 dag sera żółtego w kawałku

 

Sos:

5 łyżek majonezu

5 łyżek pikantnego ketchupu

słodka mielona papryka do smaku

 

Dodatkowo:

olej do smażenia

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

Wykonanie:


1. Tortille: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto, ciasto nie może być zbyt luźne. Następnie formujemy kulę, przykrywamy miską i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na cienki placek, następnie placki smażymy na suchej gorącej patelni, po kilka chwil z każdej strony.


2. Mięso: Fileta dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Kroimy w paski, obtaczamy w oleju i przyprawie i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia.


3. Warzywa i ser: Warzywa myjemy i dokładnie osuszamy. Cebulę kroimy w cienkie plasterki, a pomidora w grube półplasterki. Sałatę dzielimy na liście, a kukurydzę odsączamy dokładnie z zalewy. Ser kroimy w grube słupki.


4. Sos: Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy.


5. Podanie: Na placki tortilli nakładamy liście sałaty, pozostałe warzywa, ser, mięso i sos, zwijamy i podajemy. Smacznego życzę.

 

3. Wiosenna tortilla z warzywami.

Bardzo smaczne rozwiązanie dla osób nie jedzących mięsa. Taką tortillę można podać na śniadanie, kolację lub na lekki bezmięsny obiad. Zapewniam, że będzie bardzo smacznie. Zapraszam :)

Przepisy na domową tortillę.
Ciasto na tortille:

2 szklanki mąki pszennej

3 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

około 120 ml ciepłej wody


Dodatki:

6 jajek ugotowanych na twardo

2 pomidory

1 duży zielony ogórek

kilka rzodkiewek

kilka liści zielonej sałaty

szczypiorek do posypania


Sos:

5 łyżek jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

2 łyżki posiekanego szczypiorku

sól i pieprz do smaku


Wykonanie:


1. Składniki na ciasto zagniatamy stopniowo wlewając wodę, ciasto nie może być zbyt rzadkie. Przykrywamy miską i odstawimy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na sześć części, wałkujemy bardzo cienko i smażymy na gorącej suchej patelni.


2. Liście sałaty myjemy i osuszamy. Pomidory i rzodkiewki kroimy w plasterki. Obrany ogórek w słupki ,a jajka w ćwiartki. Szczypiorek drobno kroimy.


3. Składniki sosu mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.


4. Na upieczone placki tortilli nakładamy warzywa i jajka, polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy i smacznego życzę.

 

4. Tortilla z warzywnym twarożkiem.

Tortilla nie musi być tylko z mięsem, może być np. z twarożkiem i warzywami. Będzie sycąco i zdrowo. Taka tortilla to doskonałe rozwiązanie na śniadanie, kolację czy nawet obiad. Bardzo polecam. Zapraszam :)

Przepisy na domową tortillę.

Ciasto na tortillę:

2 szklanki mąki pszennej

3 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

około 120 ml ciepłej wody


Twarożek:

25 dag białego sera

3-4 łyżki gęstej śmietany

sól do smaku

1 pomidor

1 ogórek zielony

posiekany szczypiorek

kilka rzodkiewek

kilka liści zielonej sałaty

 

Wykonanie:


1. Składniki na ciasto zagniatamy stopniowo wlewając wodę, ciasto nie może być zbyt rzadkie. Przykrywamy miską i odstawimy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na sześć części, wałkujemy bardzo cienko i smażymy na gorącej suchej patelni.


2. Warzywa myjemy i osuszamy. Ogórek obieramy i kroimy z w kostkę z pomidorem i rzodkiewkami. Ser biały mieszamy ze śmietaną, dodajemy do pokrojone warzywa, trochę szczypiorku i solimy do smaku. Następnie na placki tortilli nakładamy liście sałaty, na sałatę porcję serka i zawijam. Gotowe i smacznego życzę.


Smacznych inspiracji życzę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak