Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przepisy z okazji Dnia Jabłka

Ostatnio moje dziecko spytało mnie, co lubię, jedną z odpowiedzi były owoce. Uwielbiam owoce, jem je codziennie może nawet za często, ale co poradzę. Które najbardziej? Mango, truskawki, maliny, śliwki, śliweczki, gruszki, jabłka.

Ostatnio moje dziecko spytało mnie, co lubię, jedną z odpowiedzi były owoce. Uwielbiam owoce, jem je codziennie może nawet za często, ale co poradzę. Które najbardziej? Mango, truskawki, maliny, śliwki, śliweczki, gruszki, jabłka... mogłabym wymieniać w nieskończoność. Lubie je wszystkie! Ale.. jedno z nich ma swoje święto, jabłko. Dokładnie 28 września. Jabłka, duże małe, okrągłe, podłużne, czerwone, zielone.. nieważne. Wszystkie są tak samo pyszne i zdrowe. Mam dla Was kilka pomysłów na desery z jabłek, ale przede wszystkim szarlotek, które najlepiej smakują jesienią.

 

Jabłka pod kruszonką

6 jabłek, najlepiej antonówek lub szarych renet (mogą być inne)

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

3/4 szklanki cukru

4 łyżki masła

3/4 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

szczypta soli

Jabłka obierz i pokrój na ósemki. Posyp cynamonem, kolendrą, cukrem i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Mąkę, proszek do pieczenia przesiej. Do mąki dodaj sól, jajko i masło. Wyrób kruszonkę i posyp nią jabłka.

Jabłka piecz w 190 C przez ok 30-40 minut.


Przepisy z okazji Dnia Jabłka

Szarlotka z budyniem

2 budynie waniliowe

3 szklanki mąki

3 szklanki mleka

1 kg jabłek

1 jajko

2 żółtka

1 margaryna

3/4 szklanki cukru pudru

2 łyżki śmietany

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z mąki, margaryny, żółtek, jajka, cukru, śmietany i proszku do pieczenia zagnieć ciasto. Ciasto podziel na dwie części. Jedną zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki, drugą część rozwałkuj i przełóż do blaszki do pieczenia. Ugotuj budynie i odstaw na bok.
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż na ciasto. Jabłka przykryj budyniem. Na wierzch zetrzyj schłodzone ciasto. Piecz w 200 C przez ok 45 minut .


Przepisy z okazji Dnia Jabłka

Szarlotka sypana

2 szklanki mąki

2 szklanki kaszy manny

1 3/4 szklanki cukru

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 1/2 kg jabłek,umytych

2-3 łyżeczki cynamonu

150 g masła (zimnego) startego na grubych oczkach

3 łyżki cukru

Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odsącz sok. Dodaj cynamon, cukier i dokładnie wymieszaj. Wszystkie sypkie składniki wymieszać i podzielić na trzy części. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wyłóż pierwszą część ciasta, na to jabłka. Następną część ciast,jabłka i trzecią część ciasta. Wierzch posyp startym masłem. Piec w temp 180 stopni przez około 55 minut.


Przepisy z okazji Dnia Jabłka

Ciasto z jabłkami

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 szklanka mąki

3/4 szklanki cukru pudru

500 g jabłek

Jabłka umyj,obierz i pokrój w ósemki. Piekarnik nastaw na 200 C. Do miski wsyp wszystkie składniki (oprócz jabłek) i dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i na wierzchu ułóż jabłka. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok 30 minut

Przepisy z okazji Dnia Jabłka

Mus z jabłek

4 jabłka

1/4 szklanki cukru

3/4 szklanki wody

1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obierz, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Do rondelka przełóż jabłka wraz z wodą,cukrem i cynamonem. Smaż przez ok. 20 minut. Zmiksuj blenderem. Przełóż do słoiczków i pasteryzuj.


Przepisy z okazji Dnia Jabłka

Szarlotka z zieloną bezą

3 szklanki mąki

2 cukry waniliowe

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

6 jajek

kostka margaryny

2 op. kisielu jabłkowego

6 jabłek

6 gruszek

szczypta soli

Żółtka oddzielamy od białek. Zagniatamy ciasto z 1 cukrem waniliowym, 1/2 szklanki cukru, mąką, proszkiem do pieczenia i margaryną. 1/3 powstałego ciasta wkładamy do zamrażarki, a resztą wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielkie kawałki. Tak przygotowane owoce wrzucamy do rondelka, podlewamy wodą i posypujemy cukrem waniliowym. Owoce dusimy przez około 15-20 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Ostygłą masę wykładamy na ciasto. Białka ubijamy z solą na sztywną pianą wraz z resztą cukru i kisielami. Pianę wykładamy na owoce wyrównując wierzch. Na koniec wyjmujemy ciasto z zamrażarki rwiemy na małe kawałki i posypujemy ciasto (ciasto również możemy zetrzeć na tarce). Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach.

 

Przepisy z okazji Dnia Jabłka

 

bietka 12.09.2016 14:56
moja ulubiona szarlotka z budyniem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak