Ostatnio moje dziecko spytało mnie, co lubię, jedną z odpowiedzi były owoce. Uwielbiam owoce, jem je codziennie może nawet za często, ale co poradzę. Które najbardziej? Mango, truskawki, maliny, śliwki, śliweczki, gruszki, jabłka... mogłabym wymieniać w nieskończoność. Lubie je wszystkie! Ale.. jedno z nich ma swoje święto, jabłko. Dokładnie 28 września. Jabłka, duże małe, okrągłe, podłużne, czerwone, zielone.. nieważne. Wszystkie są tak samo pyszne i zdrowe. Mam dla Was kilka pomysłów na desery z jabłek, ale przede wszystkim szarlotek, które najlepiej smakują jesienią.
Jabłka pod kruszonką
6 jabłek, najlepiej antonówek lub szarych renet (mogą być inne)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
3/4 szklanki cukru
4 łyżki masła
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
szczypta soli
Jabłka obierz i pokrój na ósemki. Posyp cynamonem, kolendrą, cukrem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Mąkę, proszek do pieczenia przesiej. Do mąki dodaj sól, jajko i masło. Wyrób kruszonkę i posyp nią jabłka.
Jabłka piecz w 190 C przez ok 30-40 minut.
Szarlotka z budyniem
2 budynie waniliowe
3 szklanki mąki
3 szklanki mleka
1 kg jabłek
1 jajko
2 żółtka
1 margaryna
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z mąki, margaryny, żółtek, jajka, cukru, śmietany i proszku do pieczenia zagnieć ciasto. Ciasto podziel na dwie części. Jedną zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki, drugą część rozwałkuj i przełóż do blaszki do pieczenia. Ugotuj budynie i odstaw na bok.
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż na ciasto. Jabłka przykryj budyniem. Na wierzch zetrzyj schłodzone ciasto. Piecz w 200 C przez ok 45 minut .
Szarlotka sypana
2 szklanki mąki
2 szklanki kaszy manny
1 3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 1/2 kg jabłek,umytych
2-3 łyżeczki cynamonu
150 g masła (zimnego) startego na grubych oczkach
3 łyżki cukru
Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odsącz sok. Dodaj cynamon, cukier i dokładnie wymieszaj. Wszystkie sypkie składniki wymieszać i podzielić na trzy części. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wyłóż pierwszą część ciasta, na to jabłka. Następną część ciast,jabłka i trzecią część ciasta. Wierzch posyp startym masłem. Piec w temp 180 stopni przez około 55 minut.
Ciasto z jabłkami
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru pudru
500 g jabłek
Jabłka umyj,obierz i pokrój w ósemki. Piekarnik nastaw na 200 C. Do miski wsyp wszystkie składniki (oprócz jabłek) i dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i na wierzchu ułóż jabłka. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok 30 minut
Mus z jabłek
4 jabłka
1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obierz, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Do rondelka przełóż jabłka wraz z wodą,cukrem i cynamonem. Smaż przez ok. 20 minut. Zmiksuj blenderem. Przełóż do słoiczków i pasteryzuj.
Szarlotka z zieloną bezą
3 szklanki mąki
2 cukry waniliowe
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
kostka margaryny
2 op. kisielu jabłkowego
6 jabłek
6 gruszek
szczypta soli
Żółtka oddzielamy od białek. Zagniatamy ciasto z 1 cukrem waniliowym, 1/2 szklanki cukru, mąką, proszkiem do pieczenia i margaryną. 1/3 powstałego ciasta wkładamy do zamrażarki, a resztą wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielkie kawałki. Tak przygotowane owoce wrzucamy do rondelka, podlewamy wodą i posypujemy cukrem waniliowym. Owoce dusimy przez około 15-20 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Ostygłą masę wykładamy na ciasto. Białka ubijamy z solą na sztywną pianą wraz z resztą cukru i kisielami. Pianę wykładamy na owoce wyrównując wierzch. Na koniec wyjmujemy ciasto z zamrażarki rwiemy na małe kawałki i posypujemy ciasto (ciasto również możemy zetrzeć na tarce). Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach.