Zachęcam wszystkich do włączenia do swojej diety szpinaku, ponieważ zawiera on niesamowite właściwości prozdrowotne. Szpinak ma właściwości antynowotworowe, poza tym chroni przed miażdżycą i doskonale wpływa na układ nerwowy. Działa on również na naszą urodę, ponieważ opóźnia procesy starzenia oraz poprawia metabolizm, a co za tym idzie pomaga nam podtrzymać szczupłą sylwetkę. Zapraszam na przepisy z wykorzystaniem szpinaku w różnych odsłonach.
Koktajl ze szpinakiem
Rewelacyjna bomba witaminowa!!! Koktajle to niesamowity zastrzyk witamin.Koktajl jest bardzo szybki w przygotowaniu. Doskonały pomysł na drugie śniadanie.
Składniki:
szpinak świeży 2 garście,
ananas pół szt,
gruszka 1 szt,
jabłko 1 szt,
banan 1 szt,
awokado pół szt,
sok z cytryny 1 łyżka,
woda 300 ml,
Sposób przygotowania:
Szpinak myjemy w zimnej wodzie. Z gruszki i jabłka usuwamy komorę nasienną. Ananasa obieramy. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i miksujemy do momentu aż powstanie gładki koktajl. Na zdrowie
Kieszonki ze szpinakiem i pieczarkami
W mojej kuchni bardzo często łączę szpinak z pieczarkami, uważam że jest to bardzo zgrany duet. Oczywiście do szpinaku dodaje również świeżo wyciśnięty czosnek, bez którego ani rusz! Szybki i pyszny obiad :-)
Składniki:
tortilla pełnoziarnista lub pszenna 6 szt,
szpinak świeży 200 g,
pieczarki 300 g,
cebula 1 szt,
kukurydza pół puszki,
oliwki czarne 100 g,
ser żółty 100 g,
czosnek 2 ząbki,
sól i pieprz do smaku,
oliwa z oliwek do smażenia,
Sposób przygotowania:
Szpinak myjemy i drobno siekamy. Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki i podsmażamy. Do pieczarek dodajemy szpinak i smażymy do momentu odparowania wody. Pod koniec dodajemy sól, pieprz i wyciśnięty przez praskę czosnek.
Oliwki przekrawamy na pół i dodajemy do usmażonego szpinaku i pieczarek. Tortille rozkładamy na blacie. Farsz dzielimy na 6 części i nakładamy na środek tortilli. Następnie farsz posypujemy kukurydzą i startym na grubych oczkach serem żółtym. Następnie boki tortilli składamy do środka z 4 stron i spinamy wykałaczkami, tak aby tortille się nie pootwierały. Olej rozgrzewamy. Gotowe kieszonki kładziemy na patelni i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym i świeżymi pomidorkami. Smacznego
Penne ze szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym
Makarony są przepyszne!!! Zgadzacie się ze mną? Z makaronu możemy wyczarować wiele pysznych dań. Połączyć je z różnymi sosami i składnikami, w każdym wydaniu są genialne. Danie z makaronu przyrządzimy w kilka chwil, więc to doskonały obiad dla osób zabieganych. Na makaronowy obiad polecam penne ze szpinakiem i pieczarkami skąpane w sosie śmietanowym...pychota! Wierzch posypany oczywiście parmezanem, który nadaje potrawie cudownego smaku.
Składniki:
szpinak 250 g,
pieczarki 350 g,
cebula 1 szt,
czosnek 4 ząbki,
śmietanka 30 % 250 ml,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
makaron penne 400 g,
parmezan do posypania sosu,
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy dwa pokrojone w kostkę ząbki czosnku. Szpinak myjemy, kroimy i dodajemy do smażącej się cebuli. Smażymy do momentu aż szpinak odparuje wodę. Na oddzielnej patelni smażymy umyte i pokrojone w półplasterki pieczarki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Usmażone pieczarki dodajemy do szpinaku. Wlewamy śmietankę, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z sosem. Makaron wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.
Ciasto Leśny mech
Czy słyszeliście o cieście ze szpinaku? Gdy pierwszy raz zobaczyłam to ciasto to wydawało mi się dziwne... Myślałam, że ciasto będzie miało dziwny zapach i smak. Ostatnio zrobiłam to ciacho dla moich bliskich i wyszło naprawdę bardzo dobre! Nie tylko smak tego ciasta jest jego zaletą, ale przede wszystkim jego wygląd. Prezentuje się rewelacyjnie, z pewnością zachwyci Waszych gości.
Składniki (tortownica o wymiarze 26 cm) :
ciasto:
szpinak rozdrobniony mrożony 400 g,
mąka krupczatka 250 dag,
mąka pszenna 70 dag,
cukier 250 dag,
cukier waniliowy 1 opakowanie,
olej 1 szklanka,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
jajka 4 szt,
masa:
śmietanka 30% 2 szklanki,
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie,
cukier puder 2 łyżki,
do nasączenia:
woda 1 szklanka,
sok z cytryny 2 łyżki,
cukier puder 2 łyżki,
do dekoracji:
dowolne drobne owoce
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku. Jajka ucieramy z cukrami, do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy stopniowo olej. Szpinak odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i dodajemy do ciasta. Mąkę pszenną i krupczatkę łączymy z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, następnie wylewamy na blaszkę gotowe ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 1 h, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Następnie odcinamy 1/3 wysokości ciasta. Odcięty wierzch ciasta kruszymy w dłoniach do miseczki. Dno ciasta umieszczamy w tortownicy. Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem pudrem, następnie nasączamy biszkopt. Wodę należy delikatnie lać za pomocą łyżki po całym biszkopcie.
Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i tężejącą galaretkę. Masę wylewamy na dno ciasta. Następnie masę posypujemy pokruszonym ciastem. Wierzch dekorujemy owocami. Ja użyłam owoców goji, ale świetnie się sprawdzą również maliny i pestki granatu.