Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przepisy z wykorzystaniem szpinaku

Szpinak, myślę że dla wielu osób jest zmorą dzieciństwa. Na szczęście moje smaki się zmieniły i często korzystam z tego warzywa. Szpinak jest nie tylko smaczny, ale bardzo zdrowy.

Zachęcam wszystkich do włączenia do swojej diety szpinaku, ponieważ zawiera on niesamowite właściwości prozdrowotne. Szpinak ma właściwości antynowotworowe, poza tym chroni przed miażdżycą i doskonale wpływa na układ nerwowy. Działa on również na naszą urodę, ponieważ opóźnia procesy starzenia oraz poprawia metabolizm, a co za tym idzie pomaga nam podtrzymać szczupłą sylwetkę. Zapraszam na przepisy z wykorzystaniem szpinaku w różnych odsłonach. 

 

 

Koktajl ze szpinakiem

 

Rewelacyjna bomba witaminowa!!! Koktajle to niesamowity zastrzyk witamin.Koktajl jest bardzo szybki w przygotowaniu. Doskonały pomysł na drugie śniadanie.


Przepisy z wykorzystaniem szpinaku





Składniki:
szpinak świeży 2 garście,
ananas pół szt,
gruszka 1 szt,
jabłko 1 szt,
banan 1 szt,
awokado pół szt,
sok z cytryny 1 łyżka,
woda 300 ml,

Sposób przygotowania:
Szpinak myjemy w zimnej wodzie. Z gruszki i jabłka usuwamy komorę nasienną. Ananasa obieramy. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i miksujemy do momentu aż powstanie gładki koktajl. Na zdrowie 

 

Kieszonki ze szpinakiem i pieczarkami

 

W mojej kuchni bardzo często łączę szpinak z pieczarkami, uważam że jest to bardzo zgrany duet. Oczywiście do szpinaku dodaje również świeżo wyciśnięty czosnek, bez którego ani rusz!  Szybki i pyszny obiad :-)


Przepisy z wykorzystaniem szpinaku


Składniki:
tortilla pełnoziarnista lub pszenna 6 szt,
szpinak świeży 200 g,
pieczarki 300 g,
cebula 1 szt,
kukurydza pół puszki,
oliwki czarne 100 g,
ser żółty 100 g,
czosnek 2 ząbki,
sól i pieprz do smaku,
oliwa z oliwek do smażenia,

Sposób przygotowania:
Szpinak myjemy i drobno siekamy. Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki i podsmażamy. Do pieczarek dodajemy szpinak i smażymy do momentu odparowania wody. Pod koniec dodajemy sól, pieprz i wyciśnięty przez praskę czosnek.
Oliwki przekrawamy na pół i dodajemy do usmażonego szpinaku i pieczarek. Tortille rozkładamy na blacie. Farsz dzielimy na 6 części i nakładamy na środek tortilli. Następnie farsz posypujemy kukurydzą i startym na grubych oczkach serem żółtym. Następnie boki tortilli składamy do środka z 4 stron i spinamy wykałaczkami, tak aby tortille się nie pootwierały. Olej rozgrzewamy. Gotowe kieszonki kładziemy na patelni i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym i świeżymi pomidorkami. Smacznego

 

Penne ze szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym

 

Makarony są przepyszne!!! Zgadzacie się ze mną? Z makaronu możemy wyczarować wiele pysznych dań. Połączyć je z różnymi sosami i składnikami, w każdym wydaniu są genialne. Danie z makaronu przyrządzimy w kilka chwil, więc to doskonały obiad dla osób zabieganych. Na makaronowy obiad polecam penne ze szpinakiem i pieczarkami skąpane w sosie śmietanowym...pychota! Wierzch posypany oczywiście parmezanem, który nadaje potrawie cudownego smaku. 



Przepisy z wykorzystaniem szpinaku


Składniki:
szpinak 250 g,
pieczarki 350 g,
cebula 1 szt,
czosnek 4 ząbki,
śmietanka 30 % 250 ml,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
makaron penne 400 g,
parmezan do posypania sosu,

Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy dwa pokrojone w kostkę ząbki czosnku. Szpinak myjemy, kroimy i dodajemy do smażącej się cebuli. Smażymy do momentu aż szpinak odparuje wodę. Na oddzielnej patelni smażymy umyte i pokrojone w półplasterki pieczarki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Usmażone pieczarki dodajemy do szpinaku. Wlewamy śmietankę, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z sosem. Makaron wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem. 

 

Ciasto Leśny mech

 

Czy słyszeliście o cieście ze szpinaku? Gdy pierwszy raz zobaczyłam to ciasto to wydawało mi się dziwne... Myślałam, że ciasto będzie miało dziwny zapach i smak. Ostatnio zrobiłam to ciacho dla moich bliskich i wyszło naprawdę bardzo dobre! Nie tylko smak tego ciasta jest jego zaletą, ale przede wszystkim jego wygląd. Prezentuje się rewelacyjnie, z pewnością zachwyci Waszych gości.

 


Przepisy z wykorzystaniem szpinaku



 

 

Przepisy z wykorzystaniem szpinaku


Składniki (tortownica o wymiarze 26 cm) :
ciasto:
szpinak rozdrobniony mrożony 400 g,
mąka krupczatka 250 dag,
mąka pszenna 70 dag,
cukier 250 dag,
cukier waniliowy 1 opakowanie,
olej 1 szklanka,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
jajka 4 szt,

masa:
śmietanka 30% 2 szklanki,
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie,
cukier puder 2 łyżki,

do nasączenia:
woda 1 szklanka,
sok z cytryny 2 łyżki,
cukier puder 2 łyżki,

do dekoracji:
dowolne drobne owoce

Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku. Jajka ucieramy z cukrami, do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy stopniowo olej. Szpinak odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i dodajemy do ciasta. Mąkę pszenną i krupczatkę łączymy z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką do połączenia składników. 
Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, następnie wylewamy na blaszkę gotowe ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 1 h, do suchego patyczka. 
Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Następnie odcinamy 1/3 wysokości ciasta. Odcięty wierzch ciasta kruszymy w dłoniach do miseczki. Dno ciasta umieszczamy w tortownicy. Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem pudrem, następnie nasączamy biszkopt. Wodę należy delikatnie lać za pomocą łyżki po całym biszkopcie.

Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i tężejącą galaretkę. Masę wylewamy na dno ciasta. Następnie masę posypujemy pokruszonym ciastem. Wierzch dekorujemy owocami. Ja użyłam owoców goji, ale świetnie się sprawdzą również maliny i pestki granatu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak