Ogórek to świetne warzywo nie tylko do sałatek, kanapek ale można z nich zrobić pyszne przetwory.
Gdy tylko zaczyna się na nie sezon od razu robię ogórki małosolne. Takie ogórki uwielbiam, mąż znów czeka aż będą ukiszone. Więc za jednym kiszeniem jestem zadowolona i ja i on :)
OGÓRKI MAŁOSOLNE Z KAMIONKI
1 kg ogórków
woda
1/2 pęczka kopru z koszyczkami
4 ząbki czosnku
kawałek chrzanu
2-3 liście z winogron
sól - Na 1l wody - 1 łyżka soli.
Ogórki umyć. Chrzan oraz ząbki czosnku obrać. Na dno naczynia ułożyć gałązki kopru, kawałek chrzanu i ząbek czosnku. Kolejno ułożyć warstwę ogórków, na ogórki warstwę kopru, ząbek czosnku i kawałek chrzanu (górną warstwę stanowi koper). Na wierzch ułożyć liście z winogron. Sól rozmieszać w zimnej wodzie. Ogórki zalać roztworem solnym. Przykryć talerzykiem i przycisnąć granitowym kamieniem (lub słoikiem wypełnionym wodą), nakryć ściereczką. Ogórki odstawić. Po około 3 dniach ogórki małosolne nadają się do konsumpcji.
OGÓRKI W ZALEWIE MIODOWEJ - szczególnie polecane dzieciom i osobom starszym
2kg średnich ogórków gruntowych
Zalewa:
1l wody
¾ szklanki cukru
½ szklanki octu
2 łyżki soli
2 łyżki miodu
1 łyżka gorczycy
Ogórki pokroić w plasterki ok 0,5cm. Poukładać w słoikach. Składniki zalewy zagotować, zalać ogórki, zakręcić i zapasteryzować. Słoiki pozostawić w garnku do wystygnięcia.
Dla wielbicieli pikantnych ogórków polecam:
OGÓRKI NA OSTRO
2,5 kg małych ogórków gruntowych
3 łyżki soli
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki chili
Zalewa:
1 1/2 szklanki octu
0,5 kg cukru
7 łyżek oleju
2,5 kg ogórków pokroić (1 ogórek na 4 części: na pół i każdą połówkę jeszcze raz na pół). Pokrojone ogórki zasypać 3 łyżkami soli i odstawić na 3h. Odlać powstałą wodę i dodać 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) i 2 łyżeczki płaskie chili, wymieszać.
Sporządzić zalewę: składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki i odstawić na 14h. Po upływie 14h, ogórki z zalewą przełożyć do słoików. Zapasteryzować.
OGÓRKI Z CARRY
- 2 kg ogórków pokrojonych w plastry
- 5-6 cebul pokrojonych w piórka
Składniki na zalewę:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 3 łyżki soli
- 3 łyżeczki przyprawy curry
- 1 1/2 szklanki cukru
Składniki na zalewę zagotować i przestudzić i zalać nią ogórki z cebulą na 1 godz. Przełożyć do słoików i zapasteryzować 5-8min.