Wiadomo nie ma porównania z przyprawami świeżymi dodanymi do potrawy jak przyprawa , która jest w proszku. Na smak przyprawy zbierają się różne czynniki jak na przykład ich przechowywanie.
Gdzie nie należy trzymać / przechowywać przypraw :
- przyprawy nie powinny stać obok kuchenki , ponieważ zapachy docierające z gotowanych potraw mają wpływ na jakość potraw ,
- przyprawy również nie powinny stać obok zlewozmywaku ,ponieważ wilgoć też wpływa na jakość przypraw .
Gdzie najlepiej trzymać przyprawy ?
Przyprawy najlepiej trzymać w kuchennej szafce , ponieważ dłużej zachowają kolor i aromat.
GŁÓWNE ZASADY ZASTOSOWANIA PRZYPRAW
- dla zrównoważenia potrawy pod względem sześciu smaków
- jako odtrutki pokarmowe
-dla ułatwienia trawienia i przyswajania (wchłaniania)
Dlatego nie bójmy się dodawać przypraw do naszych dań . Przyprawy nie tylko nadadzą przyjemny smak ale także i aromat unoszący się w kuchni.