Na każdą uroczystość rodzinną przyrządzam galaretki mięsne. Dlaczego właśnie one? Otóż moja rodzina je uwielbia i w mig znikają ze stołu. A ja lubię je przyrządzać, gdyż nie pochłaniają zbyt dużo czasu a rodzina zadowolona, że podaję im to co lubią.
Od pewnego czasu większość przepisów modyfikuję, tak też stało się ze wspomnianymi galaretkami mięsnymi, otóż zrobiłam jajka w szynce w galarecie z mięsem:
1 udko
1 pojedyncza pierś z kurczaka
4 jajka ugotowane na twardo
2l rosołu
1 marchewka
3 łyżki grodzku konserwowego
12 łyżeczek żelatyny
Sól, pieprz do smaku
8 plasterków szynki gotowanej
1 listek laurowy
3 ziela angielskie
Udko i pierś z kurczaka oczyścić, ugotować wraz z marchewką. Mięso wyjąć a wywar przecedzić, dodać listek laurowy i ziela angielskie, doprawić do smaku. Przed samym zalaniem galaretek do wywaru dodać żelatynę. Mięso pokroić na drobne kawałki. Jajka pokroić w ćwiartki, każdą owinąć w plasterek szynki. Na dno literatki ułożyć kilka groszków konserwowych, łyżkę mięsa, plasterek marchewki, ułożyć jajko zawinięte w szynkę i ponowie łyżkę mięsa. Zalać gorącym wywarem.
Często kupowałam w sklepie szynkę w galarecie, jednak od pewnego czasu przestała mi odpowiadać, już na drugi dzień nie była smaczna. Postanowiłam ją odtworzyć:
Bulion:
1 udko
2 marchewki
1 pietruszka korzeń
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól, pieprz do smaku
Pozostałe składniki:
30 dag szynki konserwowej
250g pieczarek konserwowych
12 łyżeczek żelatyny (40g)
Udko przepłukać bieżącą wodą, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać pokrojone na ćwiartki marchewki i pietruszkę korzeń, zagotować. Dodać liść laurowy, ziela angielskie i gotować do miękkości. Z ugotowanego bulionu odlać 3 szklanki wody, przyprawić do smaku, dodać żelatynę, energicznie mieszając, tak by nie dopuścić do powstania grudek. W miseczce układać pokrojoną szynkę w 1,5cm paski na przemian z pieczarkami i marchewką z bulionu. Zalać gorącym bulionem ze żelatyną. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
RADA: Szynkę można wykonać również w osłonkach barierowych, dokładnie związując ich końce sznurkiem. Należy powiesić ją w pozycji pionowej i pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia.
Jako przystawkę na stół polecam szynkę z chrzanem z warzywami w galarecie:
Bulion:
1 udko z kurczaka
1,5 l wody
2 marchewki
1 pietruszka korzeń
Kawałek selera
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
Sól, pieprz do smaku
Nadzienie do szynki:
Słoiczek kremu chrzanowego (160g)
Słoiczek chrzanu tartego ostrego (175g)
2 płaskie łyżeczki żelatyny
Pozostałe składniki:
10 plasterków szynki konserwowej
4 łyżeczki żelatyny
1/2 puszki groszku konserwowego
Udko i skrzydełka przepłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać marchewkę przekrojoną na połowę i pietruszkę korzeń, zagotować. Dodać liść laurowy, ziela angielskie i gotować do miękkości ok 1,5h. Z gorącego wywaru odlać 500ml, dodać stopniowo 4 łyżeczki żelatyny, cały czas mieszając. Krem chrzanowy wymieszać z chrzanem tartym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać do chrzanu połączonego z kremem chrzanowym, wymieszać. Każdy plasterek szynki konserwowej posmarować nadzieniem, zwinąć w rulonik. Ruloniki z szynki układać w naczyniu, posypać z wierzchu marchewką z bulionu pokrojoną w drobną kostkę oraz odcedzonym groszkiem konserwowym. Gorącym wywarem z żelatyną zalać zwiniętą, nadzianą szynkę. Zimne włożyć do lodówki.
A jako propozycję na świąteczny wielkanocny stół – jajko w galarecie. Pokrojona w cienkie plastry, pięknie będzie prezentowała się na stole.
3 jajka ugotowane na twardo
1 pętko kruchej kiełbasy
1/2 marchewki
2 szklanki bulionu
4 łyżeczki żelatyny
Bulion zagotować, odstawić z palnika i wsypać żelatynę cały czas mieszając by nie dopuścić do powstania grudek. W aluminiowej foremce (wymiary 22cmx9cm) po środku ułożyć jajka ugotowane na twardo, po bokach pokrojoną wzdłuż kiełbasę, zaś marchewkę pomiędzy jajkiem a kiełbaską. Gorący bulion wlać do jajek. Odstawić, zimną galaretę włożyć do lodówki.