Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pulpeciki pomysłem na obiad

Domowe pulpeciki w pysznych sosach swoim smakiem i zapachem podczas przygotowywania przyciągną nie tylko dorosłych ale również dzieci. Polecam na dzisiejszy obiad.

Małe, okrągłe mięsne kuleczki zwane pulpecikami mogą stać się pysznym i sytym obiadem. Możemy je podać dosłownie ze wszystkim - makaronem, ryżem, kaszą czy ziemniakami. Dobór mięsa również mamy dowolny - drobiowe, wieprzowe czy wołowe. Ja najczęściej przygotowuję je z mięsa indyczego i wieprzowego. Pulpety maja to do siebie, że są delikatne w smaku i znakomicie nadają się na obiad dla dzieci. Poniżej przedstawiam Wam kilka moich pomysłów na to danie. 

Indycze pulpeciki ze spaghetti

Pulpeciki pomysłem na obiad

 Uwielbiam makarony! A ten w połączeniu z mięsnymi pulpecikami i brokułem stanowi syty i bardzo smaczny obiad!

250g mięsa mielonego z indyka
0,5 cebuli
2 ząbki czosnku
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
250 g śmietany 18%
150 ml wody
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki majeranku
200 g makaronu spaghetti
200 g brokuła

Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Gotujemy go w delikatnie osolonej wodzie na półmiękko. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z pokrojona w kosteczkę cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, bułka tartą oraz sola i pieprzem. Z masy formujemy małe pulpeciki. Podsmażamy je na odrobinie oleju. Śmietanę mieszamy z wodą. Doprawiamy ja sola, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem. Zalewamy nią pulpeciki i dusimy do momentu zgęstnienia sosu. Dokładamy brokuł i dusimy jeszcze kilka minut. Pulpeciki podajemy z ugotowanym al dente spaghetti.

 Pulpeciki z porem i czerwoną cebulą w sosie pomidorowym 

Pulpeciki pomysłem na obiad

 

Aromatyczne i szybkie w przygotowaniu pulpeciki z dodatkiem czerwonej cebuli oraz pora. Kropką na ,,i” jest sos pomidorowy. Danie jest bardzo syte a zarazem lekkie.

600 g mięsa mielonego (wieprzowego)
2 jajka
1 por (biała część)
3 łyżki bułki tartej
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
3 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka przyprawy typu Kucharek
Sól
Pieprz
190 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek)
1,5 łyżki mąki pszennej


Do miski przekładamy mielone mięso, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojony w pół plastry por, posiekaną w kosteczkę czerwoną cebulę, jajka oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe okrągłe pulpeciki.

W garnku zagotowujemy bulion warzywny z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Na wrzący wkładamy pulpeciki. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut. Po tym czasie do miseczki odlewamy około pół szklanki wywaru. Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i mąkę. Dokładnie mieszamy i zalewamy pulpeciki. Dusimy jeszcze kilka minut aby sos zgęstniał. Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami.

Pulpety w sosie koperkowo szczypiorkowym

Pulpeciki pomysłem na obiad

 

Bardzo delikatne pulpeciki z dodatkiem kopru i szczypiorku. Sos jest idealny, kremowy. Danie zasmakuje również dzieciom!
Pulpeciki:
250 g mięsa mielonego z indyka
1 cebula
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka kopru
1 łyżka szczypiorku
Sól
Pieprz

Sos:
400 ml wody
1 łyżka Kucharka
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
Liście natki pietruszki, pora i selera
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka koperku
1 łyżka szczypiorku
Liść lubczyku (suszony)
Sól
Pieprz

Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, koperkiem, szczypiorkiem i cebulą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki. W garnku gotujemy wodę z przyprawą typu Kucharek, zielem angielskim, liściem laurowym i zieleniną – porem, natką selera i pietruszki. Dodajemy pulpeciki i gotujemy je do momentu wypłynięcia na wierzch (około 15 minut). Z garnka wyjmujemy zieleninę i pulpeciki. Przygotowujemy sos. Do miseczki odlewamy około pół szklanki wywaru. Mieszamy go z mąką i śmietaną. Wlewamy do garnka. Gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia sosu. Dokładamy szczypior i koper. Doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Do garnka przekładamy mięso i gotujemy jeszcze około 10 minut.

Pulpeciki w sosie beszamelowym z kalafiorem

Pulpeciki pomysłem na obiad

 

Rewelacyjne pulpeciki, które dzięki dodatkowi kalafiora zyskały jego smak. Sos beszamelowy dodał im delikatności i kremowego smaku.

400 g mięsa mielonego
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
Ok. 7 różyczek kalafiora
Masło do formy
Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1,5 łyżki mąki
Ok. 2 szklanki mleka
Sól, Pieprz
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

Mięso mielone dokładnie mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i układamy je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Układamy je pomiędzy mięsnymi pulpecikami.
Sos beszamelowy: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Stopniowo dolewamy mleko, energicznie mieszamy. Gdy sos zgęstnieje dolewamy stopniowo mleko. Sos musi mieć konsystencję śmietany. Gotowym sosem zalewamy pulpeciki. Pieczemy je w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak