Ziemniaczane babeczki z posypką serową
Składniki:
• ziemniaki 0.5 kg
• cebula 1
• mąka pszenna 1 szklanka
• majeranek Prymat 1 łyżeczka
• sól i pieprz
• przyprawa do dań Kucharek szczypta
• masło 1 łyżeczka
• bułka tarta 3 łyżki
• żółty ser starty 15 dag
Wykonanie:
Na samym początku obieramy i myjemy ziemniaki. Po umyciu ziemniaki ścieramy na tarce lub w robocie kuchenny jak na placki. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę dodajemy przyprawy i na małym ogniu chwilkę podsmażamy. Do startych ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulką. Całość dokładnie mieszamy aż powstanie masa. Następnie jeszcze raz doprawiamy wszystkimi przyprawami. Foremki do babeczek smarujemy masełkiem i oprószamy bułką tartą. Gotowe posmarowane foremki wypełniamy masą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia ścieramy ser żółty i posypujemy po babeczkach . Całość pieczemy jeszcze 5-8 minut.
Babka z kandyzowanymi owocami
Składniki :
• jajko 3
• masło 10 dag
• cukier niepełna szklanka
• mąka ziemniaczana 1 szklanka
• mąka pszenna 2 łyżki
• proszek do pieczenia 2 małe łyżeczki
• olej 4 łyżki
• olejek cytrynowy 2 łyżki
• owoce kandyzowane 1 szklanka
• polewa czekoladowa
Wykonanie :
Wszystkie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia . Masło dobrze utrzeć dodając stopniowo cukier. Ucierając powoli dodajemy jajka . Następnie wymieszane mąki dajemy do masy i wszystko delikatnie mieszamy . Na sam koniec dodajemy 1/2 szklanki owoców kandyzowanych i delikatnie wymieszać łopatką. Gotową masę na babkę wylać do wysmarowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 stopni 50-60 minut. Po wyciągnięciu babki z piekarnika czekamy aż ostygnie . Po ostygnięciu polewamy gotową polewą czekoladową i posypujemy owocami kandyzowanymi.